Pasta ze słonecznika

0 0
Pasta ze słonecznika

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik:: 100g
Papryka czerwona:: 1 duża
Czosnek:: 1 główka
Pomidory suszone:: 5 sztuk
Bazylia:: 1 łyżeczka
Tymianek:: 1 łyżeczka
Papryka ostra:: szczypta
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: szczypta
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki

Nutritional information

25g
Porcja
41
Kalorie
1.6g
Białko
2.8g
Tłuszcz
2.9g
Węgl.
0.9g
Błonnik

Lubisz połączenie kremowej konsystencji oraz lekko słodkiego i ostrego smaku? Jeśli tak, to pasta ze słonecznika Cię powali na kolana.

  • 40 min
  • Serves 20
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Pasta ze słonecznika

Przeglądając regał z moimi jedzeniowymi zapasami, spostrzegłem wielką paczkę wypełnioną słonecznikiem. Przypomniałem sobie, że od dnia jej zakupu upłynęło sporo czasu, tak więc pasuje dobrać się do niej… Rozszarpałem opakowanie jednym pociągnięciem, dorwałem się do środka i zalałem… Dopiero po tym czynie, zacząłem myśleć co dalej z tym fantem zrobić… Pierwszy pomysł, jaki mi przyszedł do głowy, to pasta ze słonecznika. Dawno nic kanapkowego nie ukręciłem, więc założę się, że jest to gratka zarówno dla mnie, jak i dla Was.

Teraz skrobię się po głowie, rozmyślając nad jakimś innym zastosowaniem dla słonecznika. Myślę nad krakersami, pasztecikami i klopsikami… Obserwujcie bloga uważnie, żeby nie przegapić tych potencjalnych hiciorów.

Inne przepisy na pasty, znajdziecie w mojej książce -> „Hummusy i pasty”

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik:: 100g
Papryka czerwona:: 1 duża
Czosnek:: 1 główka
Pomidory suszone:: 5 sztuk
Bazylia:: 1 łyżeczka
Tymianek:: 1 łyżeczka
Papryka ostra:: szczypta
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: szczypta
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw na 8 godzin. Po tym czasie przepłucz pod bieżącą wodą. Paprykę oraz czosnek upiecz (sprawdź jak upiec paprykę i jak upiec czosnek).

2
Gotowe

W wysokim naczynku umieść wszystkie składniki (oczywiście czosnek bez łupinek a paprykę bez skóry). Zmiksuj na gładko. Do dekoracji możesz użyć np. świeżego tymianku.

3
Gotowe

Do pałaszowania pasty, przygotuj sobie pieczywo (polecam chleb z mąki gryczanej, chlebek pita oraz chlebki naan) lub tak jak ja, wafelki ryżowe. Nie ważne z czym podasz, pasta i tak będzie smakowała rewelacyjnie!

Jak upiec czosnek
previous
Jak upiec czosnek
Bułki z makiem
next
Bułki z makiem
Jak upiec czosnek
previous
Jak upiec czosnek
Bułki z makiem
next
Bułki z makiem
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ola

Dlaczego trzeba zalewać słonecznik gorącą wodą?

Konrad Budzyk

Żeby zmiękł 🙂

Ula

Zalałam słonecznik i woda po jakimś czasie zrobiła się zielona, czy tak miało być?

Konrad Budzyk

Normalne 🙂 Trzeba zlać wodę i przepłukać słonecznik 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here