Ingredients
-
500g Fasolka szparagowa
-
3 łyżki Siemię lniane
-
2 łyżki Olej
-
1/2 łyżeczki Sól
-
szczypta Pieprz czarny
-
szczypta Papryka ostra
-
1/2 łyżeczki Czosnek granulowany
Fasolka z zasmażką
Fasolka z zasmażką to klasyka, która mi kojarzy się raczej z czymś średnio dietetycznym. Wpadłem na pomysł jednak, żeby zrobić zdrową i przy okazji bezglutenową opcję fasolki z zasmażką. Zazwyczaj używa się do jej przygotowania masła i bułki tartej, ale nie w tym przypadku…
Od dziadków dostałem siatę fasolki szparagowej z ich własnego ogródka, dlatego z wielkim smakiem ją zajadam. Chcąc przygotować ją tak, jak babcia zawsze to robiła, już prawie poszedłem do sklepu po bułkę tartą, gdy wpadłem na genialnie prosty, ale też zarazem niecodzienny pomysł, żeby użyć… siemienia lnianego. W końcu zmielony jest prawie identyczny jak bułka tarta, zwłaszcza ten złoty.
Składniki
Fasolka szparagowa:: 500g | |
Siemię lniane:: 3 łyżki | |
Olej:: 2 łyżki | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Papryka ostra:: szczypta | |
Czosnek granulowany:: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Fasolkę ugotuj, odcedź i osusz. W garnku rozgrzej olej, podsmaż chwilkę zmielone siemię lniane i dodaj pozostałe składniki, łącznie z fasolką. Smaż 5-10 minut lub do momentu aż zasmażka na fasolce będzie chrupiąca. |
No ba… My stosujemy lekko uprażony sezam biały 😉
Ale ten pomysł na pewno też wypróbujemy, mniam…
Ooo sezam tez super!
:O Genialny pomysł!
Genialny pomysł! Smakuje świetnie.