Ingredients
-
na 6 sztuk Ciasto na naleśniki
-
50g Orzechy włoskie
-
Farsz
-
400g Pieczarki
-
20g Borowiki suszone
-
1 duża Cebula biała
-
3 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Sos sojowy jasny
-
1 łyżka Olej
-
2 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Krokiety z piekarnika
Jestem ogromnym fanem krokietów. Niestety, w sklepach spożywczych na wegańskie nigdy nie natrafiłem, a coraz większe ciśnienie na ich pochłonięcie skłoniło mnie do skierowania się w stronę kuchni. Jako że ostatnio ograniczam niezdrowe i tłuste jedzenie, to postanowiłem zrobić krokiety z piekarnika w panierce ze zmielonych orzechów włoskich. Nie dość, że są o wiele zdrowsze, to do tego niesamowicie dobrze smakują. Oczywiście, jeśli chcecie zastąpić orzechy, to droga wolna. W ich miejsce możecie użyć chociażby bułki tartej, ale zachęcam do stestowania mojej propozycji. Liczę na to, że krokiety z piekarnika podbiją Wasze serca.
Naleśniki do krokietów zrobiłem z przepisu na klasyczne naleśniki z mąki orkiszowej i dla nich jest obliczona kaloryczność. Na blogu znajdziesz również kilka przepisów na naleśniki bezglutenowe, których możesz z powodzeniem użyć.
U mnie, jak zresztą dobrze widać, wsad jest mocno grzybowy. Użyłem zarówno pieczarek, jak i moich ukochanych borowików. Farsz możecie dowolnie modyfikować, m.in. przez dodanie kapusty kiszonej, zamiany borowików na inne grzyby etc. Zachęcam do eksperymentowania.
Składniki
Ciasto na naleśniki:: na 6 sztuk | |
Orzechy włoskie:: 50g | |
Farsz |
|
Pieczarki:: 400g | |
Borowiki suszone:: 20g | |
Cebula biała:: 1 duża | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Sos sojowy jasny:: 1 łyżka | |
Olej:: 1 łyżka | |
Tymianek:: 2 łyżeczki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Cebulę, czosnek i pieczarki posiekaj, a borowiki zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut, a następnie również posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć grzyby, cebulę i czosnek. Smaż przez chwilę. Dodaj sos sojowy oraz przyprawy. Smaż około 5-10 minut - ważne, żeby woda, która wyjdzie z pieczarek odparowała. |
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Na każdego naleśnika nałóż farsz, złóż najpierw lewą i prawą stronę do środka, a następnie zwiń. W taki sposób otrzymasz pięknie zwinięte krokiety. Każdego zamocz w pozostałym cieście naleśnikowym, obtocz w zmielonych orzechach i połóż na blaszce lub w foremce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 10 minut lub do momentu zarumienienia. |
Super pomysł, mam gosci i myślę co jutro na obiad 🙂 ostatnio często mi podsyłasz pomysł na obiad dzięki
Dziękuję za wspaniały przepis.
Nie miałam tylko orzechów, zrobiłam panierkę z mielonych migdałów i sezamu.
Dziękuję 🙂
Przy obróbce termicznej orzechów powstają tłuszcze tans. Wszystko inne tylko nie orzechy i mąki z orzechów do wypieków…
Można znaleźć mnóstwo wykluczających się informacji ale duża część to niestety działania marketingowe. Mączki i produkty jego muszą się sprzedać…
Ile mają kalori w panierce z orzechami
Tego niestety nie wiem, trzeba by było policzyć 🙂