Ingredients
-
300g Tofu naturalne
-
4 łyżki Ketchup
-
2 łyżeczki Tymianek
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
2 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
1 łyżka Sos sojowy jasny
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
Opcjonalnie
-
do smaku Sos sriracha
Pieczone tofu marynowane
Czy jest coś lepszego od plasterka pieczonego tofu? Tak, kilka plasterków! Jak ja lubię to połączenie delikatnego tofu z pikantnym, czosnkowym i lekko słodkim smakiem marynaty… naprawdę wciąga i uzależnia. To co widzicie na zdjęciu, zaraz po sfotografowaniu zostało pożarte przeze mnie w kilka chwil. Nie miało okazji prężyć się na kanapce lub w sałatce, dlatego na następny raz będę miał nauczkę, że pieczone tofu w tak pysznej marynacie musi być przygotowywane w hurtowych ilościach. Muszę wrócić do kuchni i zrobić kolejną partię, bo chleb z mąki gryczanej już czeka na jego przyjęcie.
Sos sriracha dałem jako opcjonalny składnik, ale naprawdę warto go użyć lub ewentualnie w jego miejsce dać ostrą paprykę, ponieważ tofu marynowane zyska na charakterze.
Składniki
Tofu naturalne:: 300g | |
Ketchup:: 4 łyżki | |
Tymianek:: 2 łyżeczki | |
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki | |
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki | |
Sos sojowy jasny:: 1 łyżka | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Olej:: 2 łyżki | |
Opcjonalnie |
|
Sos sriracha:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Czosnek posiekaj. Umieść wszystkie składniki, za wyjątkiem tofu, w miseczce i wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Tofu pokrój w niezbyt cienkie plasterki (z kostki 300g wyszło mi 8 plasterków), a następnie delikatnie każdy zamocz w marynacie i odłóż do pojemniczka. Pozostałą marynatę wylej na ułożone tofu i wstaw je do lodówki na kilka godzin, żeby smak dotarł do środka. |
2
Gotowe
|
Pycha! Tata nie chce jeść tofu ani niczego poza mięsem ale to było tak dobre, że zjadł szybko i chwalił. Zrobiłam na wędzonym tofu z polsoi, więc pominełam wędzoną paprykę, a zamiast ketchupu dałam koncetrat. Na cebulce podsmażone też jest pycha!
<3