Ingredients
-
Spód
-
150g Orzechy pekan
-
100g Wiórki kokosowe
-
100g Daktyle
-
Masa
-
600g Tofu naturalne
-
100g Orzechy nerkowca
-
100g Mleczko kokosowe
-
100g Cukier puder
-
400g Maliny
-
100ml Sok z cytryny
-
1 laska Wanilia
-
4 łyżeczki Agar
Tofurnik malinowy
Myślę, że nie jestem jedynym, który lubi od czasu do czasu zgrzeszyć… czymś słodkim. Warto w takich momentach zadbać, aby ten grzeszek był w miarę możliwości dobry nie tylko dla naszego podniebienia, ale również całego ciała. Dzisiaj chcę zaprezentować Wam tofurnik malinowy, który łaził za mną od momentu pojawienia się malin na targowiskach. W związku z tym, że dorwałem je w przystępnej cenie, nie miałem wymówki i musiałem go zrobić… A tak na prawdę bardzo, ale to bardzo chciałem i właśnie dostarczyłem sobie powodu.
Tofurnik, czyli co?
Część z Was pewnie zastanawia się „co to u diaska jest tofurnik i komu to potrzebne?!”. Odpowiedź jest bardzo prosta i de facto nasuwa się sama… jest to wegański sernik, czyli sernik bez sera.
Czy da się zrobić tofurnik taniej?
Klasyczny tofurnik, który zawsze robiłem, miał sporą ilość mleczka kokosowego. Tym razem postanowiłem je ograniczyć i zastąpić o wiele zdrowszymi nerkowcami. Jeśli bardzo zależy Wam na zbiciu ceny ciasta, to nerkowce można z powodzeniem zastąpić słonecznikiem, a w miejsce orzechów pekan wsadzić orzechy włoskie. Jeśli jednak budżet Wam pozwala, to zachęcałbym do pozostania przy podanych składnikach, bo naprawdę warto.28
Lubisz słodycze? Mam dla Ciebie jeszcze kilka przepisów!
- Jagielnik
- Ciasto z ananasem
- Ciasto z płatków owsianych
- Ciasto drożdżowe z malinami
- Deser z kaszy jaglanej a’la Kinder Country
- Ciastka owsiane
- Ciastka z ciecierzycy
Składniki
Spód |
|
Orzechy pekan:: 150g | |
Wiórki kokosowe:: 100g | |
Daktyle:: 100g | |
Masa |
|
Tofu naturalne:: 600g | |
Orzechy nerkowca:: 100g | |
Mleczko kokosowe:: 100g | |
Cukier puder:: 100g | |
Maliny:: 400g | |
Sok z cytryny:: 100ml | |
Wanilia:: 1 laska | |
Agar:: 4 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Spód |
2
Gotowe
|
MasaZalej nerkowce gorącą wodą i odstaw na minimum 30 minut. Wydłub nasiona z laski wanilii (tylko nasionek używamy!). Do malaksera wrzuć wszystkie składniki wraz z namoczonymi i odsączonymi nerkowcami, ale za wyjątkiem agaru. Zmiksuj na gładką masę, spróbuj i ewentualnie dodaj więcej cukru lub soku z cytryny. Połowę odłóż do miseczki, a do pozostałej części dodaj agar. Zmiksuj. Przelej masę do garnka, zagotuj i gotuj przez 2 minuty - uważaj, żeby nie przypalić! Przełóż masę z garnka i miski z powrotem do malaksera i zmiksuj porządnie. Powstałą masę przelej na tortownicę i dokładnie rozprowadź. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. |
A co z tofu ????
Wrzucamy do malaksera wraz z odsączonymi nerkowcami 🙂
Maliny mogą być mrożone?
Tak, ale pasowałoby je przesamżyć na patelni chwilę, żeby straciły wodę 🙂
A mogą być jagody albo truskawki? 😊
Jasne! 🙂
Dziękuję za odpowiedź, świetny blog. Korzystam też z książki z przepisami na różne pasty, pozdrawiam 😊
Wygląda pysznie, czy zamiast nerkowców mogę użyć samego mleka kokosowego w większej ilisci, np 200 g?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję
Myślę, że bez problemu, ale dodałbym troszkę więcej agaru 🙂