Ingredients
-
250g Mąka pszenna
-
150ml Mleko roślinne
-
5 łyżek Mak niebieski
-
1 opakowanie Drożdże instant
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
1/2 łyżeczki Sól
Bułki z makiem
Na blogu znajdziecie przepisy na wegańskie burgery, pasty kanapkowe, kilka pasztetów. Do tego wszystkiego dochodzi kolejne 76 przepisów w książce „Hummusy i pasty„. Nasuwa się pytanie, z czym to wszystko jeść…?! Oczywiście chleb gryczany (z mąki) jak i z kaszy gryczanej, bardzo fajnie pasuje do większości z nich, ale nie każdemu musi smakować ze względu na grykę. Postanowiłem więc przygotować klasyczne bułki z makiem.
Jestem wielkim fanem maku, ponieważ jest nie tylko zdrowy, ale również bardzo mi smakuje. Jeśli obawiacie się jego smaku, to dajcie go mniej. Już niedługo zacznę myśleć nad fajnymi bułeczkami bezglutenowymi, więc zachęcam do obserwowania bloga, żeby ich nie przegapić.
Składniki
Mąka pszenna:: 250g | |
Mleko roślinne:: 150ml | |
Mak niebieski:: 5 łyżek | |
Drożdże instant:: 1 opakowanie | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka | |
Sól:: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Drożdże, cukier, szczyptę mąki oraz letnie mleko wymieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie do malaksera lub dużej miski wsyp mąkę, 3 łyżki maku oraz sól. Dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj do momentu uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Podziel je na 6 części i uformuj bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw przykryte ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
czytałam, że erytrol nie jest dobrą pożywką dla drożdży- czy to prawda? bułeczki pięknie wyrosły:)
Szczerze, to nie mam pojęcia 🙂
Dzień dobry. Wczoraj szukałam książek na prezent dla bratanka mojego Męża i nie omieszkałam zajrzeć do działu kulinarnego. Tam znalazłam Pana książkę i oto jestem 😉 Czy da radę na jakieś pieczywko bez drożdży? Staram się ich unikać a lubię nowe przepisy 🙂
Pozdrawiam serdecznie, rozgoszczę się 🙂
Marta
Bardzo się cieszę, że do mnie Pani trafiła. Polecam chleb z kaszy gryczanej 🙂