Ingredients
-
na 25 pierogów Ciasto pierogowe
-
Farsz
-
250g Bób
-
40g Pestki dyni
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
5 listków Mięta
-
szczypta Papryka ostra
-
do smaku Pieprz czarny
-
do smaku Sól
-
Opcjonalnie
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
Pierogi z bobem
Świeży bób jest dostępny bardzo krótko, dlatego gdy tylko się pojawi trzeba go maksymalnie wykorzystać. Pierogi z bobem to moim zdaniem świetny sposób na włączenie bobu do jadłospisu. Pewnie kołacze Ci się po głowie czy z mrożonego lub suszonego bobu również można zrobić ten pysznie zielony farsz. Oczywiście, nie ma przeciwwskazań, ale jeśli tylko masz możliwość, to sięgaj po świeży – jest smaczniejszy.
U mnie farsz wylądował na cieście pełnoziarnistym, ale każde inne również będzie pasowało -> przepisy na ciasto na pierogi
Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem z ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia.
Przy okazji sprawdź koniecznie, gdzie kupisz płatki drożdżowe najtaniej -> KLIKNIJ, bo naprawdę warto ich użyć do farszu.
Zobacz inne przepisy z bobem
Składniki
Ciasto pierogowe:: na 25 pierogów | |
Farsz |
|
Bób:: 250g | |
Pestki dyni:: 40g | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Olej:: 2 łyżki | |
Sok z cytryny:: 3 łyżki | |
Mięta:: 5 listków | |
Papryka ostra:: szczypta | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Sól:: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Do malaksera dodaj ugotowany i obrany bób (sprawdź jak się gotuje bób) oraz pozostałe składniki i zmiksuj na niezbyt gładką masę. |
3
Gotowe
|
Właśnie rozmyslałam co na obiad , a tu blendman podsówa świetny pomysł Dziękuję 🙂
Bobu nie obierać do farszu?
Trzeba obrać (niestety) 🙂