Ingredients
-
100ml mocnej Kawa
-
100ml Mleczko kokosowe
-
18 kostek Lód
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
do smaku Cukier trzcinowy
Szybka kawa mrożona
Nadeszły upały, które miejmy nadzieję zbyt szybko nas nie opuszczą… no może troszeczkę mogłyby zelżeć, ale nie ma co narzekać. Trzeba się cieszyć każdym promykiem letniego, a dla niektórych nawet wakacyjnego, słońca. W takie dni większość z nas sięga po lody, sorbety, smufy, zimne soki i piwa, ale też i po kawę. W ciągu dnia, dla fanów kawy, wypicie jej w wydaniu klasycznym, czyli na ciepło, może okazać się mało atrakcyjne, dlatego też przedstawiam Wam przepis na kawę mrożoną, która jest, jak większość moich przepisów, niczym nierządnica – łatwa, szybka i bezproblemowa.
Kawa mrożona jest naprawdę niesamowita. Dla mnie nie raz była zbawieniem, gdy w pracy czy na polu panował upał, a ja mogłem się delikatnie pobudzić i ochłodzić taką pysznością. Obok smufów i herbaty mrożonej jest to moje „must have” w letnie dni.
A Wy czym się ratujecie w gorące dni? Czy w ogóle potrzebujecie się schładzać?
Chcecie jednak coś delikatniejszego? Koniecznie sprawdźcie przepis na lemoniadę. Robi się ją równie szybko jak kawę mrożoną a jeszcze lepiej chłodzi i orzeźwia!
Składniki
Kawa:: 100ml mocnej | |
Mleczko kokosowe:: 100ml | |
Lód:: 18 kostek | |
Cynamon:: 1/2 łyżeczki | |
Cukier trzcinowy:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kawę zaparz, a następnie przelej do blendera - możesz użyć rozpuszczalnej, parzonej lub zbożowej. Ważna, żeby była mocna! Dodaj pozostałe składniki i zblenduj bardzo dokładnie - u mnie zajęło to maksymalnie 60 sekund. Jeśli chcesz, możesz przyozdobić płatkami migdałów, startą gorzka czekoladą lub cynamonem. |
Pyszna. Wielki kubał wypiłam, przed snem😁