Ingredients
-
500g Ziemniaki
-
100g Mąka gryczana
-
1 duża Cebula biała
-
2 ząbki Czosnek
-
4 łyżki Płatki drożdżowe
-
170ml Mleko roślinne
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
2 łyżki Olej
Gofry ziemniaczane
W kuchni nie ma zasad ani sztywnych reguł, do których trzeba się stosować. Pomimo że gofry zazwyczaj kojarzą nam się z masą bitej śmietany i owocami, to nie oznaczy, że wytrawne gofry ziemniaczane nie mają racji bytu! Wręcz przeciwnie. Placki ziemniaczane z gofrownicy to oryginalny i przy tym świetny sposób wykorzystania tego urządzenia.
Atuty placków z gofrownicy? Na pewno mniejsza zawartość tłuszczu i ciekawsza forma podania. Trzeba przyznać, że tak wyglądające placki ziemniaczane nie należą do codziennego widoku w co drugiej przydrożnej knajpie. Ba! Jestem przekonany, że mało kto w taki sposób w ogóle wykorzystuje gofrownicę nawet we własnym domu – a na prawdę warto!
Z czym podawać gofry ziemniaczane? Ja postawiłem na prostotę, ponieważ… jestem leniwy. Zarzuciłem usmażoną cebulą i tyle. Świetnie natomiast sprawdziłby się sos grzybowy lub jakiś gulasz.
Wolisz jednak gofry na słodko? Zobacz koniecznie ostatni przepis na gofry bezglutenowe. Niebo w gębie.
Składniki
Ziemniaki:: 500g | |
Mąka gryczana:: 100g | |
Cebula biała:: 1 duża | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Płatki drożdżowe:: 4 łyżki | |
Mleko roślinne:: 170ml | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Olej:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
polecam są pyszne z pomidorem, sałatką i rzodkiewką.
Robilam kiedyś w gofrowicy ale z surowych ziemniaków , wyszła wersja fit bo bez tłuszczu Ale Twoje Konrad z gotowych ziemniaków gofry wyglądają obłędnie i pewnie tak samo smakuja Dzięki Tobie mam pomysł na jutrzejszy obiad 🙂
Smacznego 😉
Co zamiast płatków drożdżowych? Są konieczne?
Niestety zastąpić się nie da, ale ewentualnie można pominąć – dodają fajnego, serowego posmaku, ale bez też powinno wyjść smaczne 🙂
Jaką mąką zastąpić gryczaną?
jakiej mocy masz gofrownicę? Bo moja słabo piecze i środek surowy
1000W
May I just say: wow! Kudos za pomysł!