Gofry ziemniaczane

0 0
Gofry ziemniaczane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki:: 500g
Mąka gryczana:: 100g
Cebula biała:: 1 duża
Czosnek:: 2 ząbki
Płatki drożdżowe:: 4 łyżki
Mleko roślinne:: 170ml
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 2 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
61
Kalorie
2g
Białko
1.6g
Tłuszcz
10.2g
Węgl.
0.7g
Błonnik

Placki ziemniaczane z gofrownicy to moja odpowiedź na nudę. Poza smakiem warto bawić się formą podania jedzenia... i tak powstały gofry ziemniaczane!

  • 60 min
  • Serves 16
  • Easy

Ingredients

Share

Gofry ziemniaczane

W kuchni nie ma zasad ani sztywnych reguł, do których trzeba się stosować. Pomimo że gofry zazwyczaj kojarzą nam się z masą bitej śmietany i owocami, to nie oznaczy, że wytrawne gofry ziemniaczane nie mają racji bytu! Wręcz przeciwnie. Placki ziemniaczane z gofrownicy to oryginalny i przy tym świetny sposób wykorzystania tego urządzenia.

Atuty placków z gofrownicy? Na pewno mniejsza zawartość tłuszczu i ciekawsza forma podania. Trzeba przyznać, że tak wyglądające placki ziemniaczane nie należą do codziennego widoku w co drugiej przydrożnej knajpie. Ba! Jestem przekonany, że mało kto w taki sposób w ogóle wykorzystuje gofrownicę nawet we własnym domu – a na prawdę warto!

Z czym podawać gofry ziemniaczane? Ja postawiłem na prostotę, ponieważ… jestem leniwy. Zarzuciłem usmażoną cebulą i tyle. Świetnie natomiast sprawdziłby się sos grzybowy lub jakiś gulasz.

Wolisz jednak gofry na słodko? Zobacz koniecznie ostatni przepis na gofry bezglutenowe. Niebo w gębie.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki:: 500g
Mąka gryczana:: 100g
Cebula biała:: 1 duża
Czosnek:: 2 ząbki
Płatki drożdżowe:: 4 łyżki
Mleko roślinne:: 170ml
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Obierz i ugotuj ziemniaki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj i podsmaż na patelni, na łyżce oleju.

2
Gotowe

Umieść w garnku ugotowane ziemniaki, płatki drożdżowe, sól, pieprz, mleko oraz mąkę i zmiksuj na gładko. Dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj. Ciasto będzie przypominało ciągnący się ser.

3
Gotowe

Rozgrzej gofrownicę, posmaruj ją olejem i wykładaj ciasto. Ja robiłem średniej wielkości gofry - 1 spora łyżka na 1 gofra. U mnie wyszło 16 gofrów.

Konrad Budzyk

Pasta z ciecierzycy i awokado
previous
Pasta z ciecierzycy i awokado
next
Szybka kawa mrożona
Pasta z ciecierzycy i awokado
previous
Pasta z ciecierzycy i awokado
next
Szybka kawa mrożona
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

polecam są pyszne z pomidorem, sałatką i rzodkiewką.

Gosia 66

Robilam kiedyś w gofrowicy ale z surowych ziemniaków , wyszła wersja fit bo bez tłuszczu Ale Twoje Konrad z gotowych ziemniaków gofry wyglądają obłędnie i pewnie tak samo smakuja Dzięki Tobie mam pomysł na jutrzejszy obiad 🙂

Konrad Budzyk

Smacznego 😉

Gosia

Co zamiast płatków drożdżowych? Są konieczne?

Konrad Budzyk

Niestety zastąpić się nie da, ale ewentualnie można pominąć – dodają fajnego, serowego posmaku, ale bez też powinno wyjść smaczne 🙂

Tomasz

Jaką mąką zastąpić gryczaną?

Gosia

jakiej mocy masz gofrownicę? Bo moja słabo piecze i środek surowy

Konrad Budzyk

1000W

Kasia

May I just say: wow! Kudos za pomysł!

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here