Ingredients
-
1 średni Banan
-
130g Mąka pszenna10 łyżek
-
100ml Mleko roślinne9 łyżek
-
1 łyżka Ocet jabłkowy
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
szczypta Sól
-
do smażenia Olej
-
Opcjonalnie
-
Cukier trzcinowy
Racuchy z bananami
Kto mnie obserwuje, ten na pewno bardzo dobrze wie, że jestem fanem placuszków. Tym razem przyszedł czas na puszyste racuchy z bananami, które zatrzęsły moim światem podczas dzisiejszego śniadania. Skąd w ogóle koncepcja na placki z bananami? Po prostu nakupiłem bananów z myślą o koktajlach i… odechciało mi się koktajli. Zostałem z masą bananów, które są dojrzałe i czekają, żeby je zmaltretować w kuchni, więc nie mogłem ich zawieść.
Racuchy z bananami – jakie są?
Postawiłem na delikatną słodycz pochodzącą z banana, ale jeśli chcesz, to możesz dosłodzić je dowolnym syropem lub cukrem. Ja jednak wolałem takie, bo to po prostu zdrowsza opcja. Polecam racuszki serwowane z truskawkami i syropem klonowym. Pycha!
Racuchy z bananami – i co jeszcze?
Banany są bardzo wdzięcznym owocem, bo można z nimi zrobić naprawdę wiele znakomitości. Jaglanka z bananem jest kozacka na śniadanie, tak samo jak ciasto bananowe bezglutenowe i bezglutenowy chlebek bananowy na szybki deser. A obiad? Pierogi z bananami się kłaniają 🙂
Składniki
Banan:: 1 średni | |
Mąka pszenna:: 130g | |
Mleko roślinne:: 100ml | |
Ocet jabłkowy:: 1 łyżka | |
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka | |
Cynamon:: 1/2 łyżeczki | |
Sól:: szczypta | |
Olej:: do smażenia | |
Opcjonalnie |
|
Cukier trzcinowy:: |
wyglądają pysznie 🙂
Dobry wieczór,
właśnie skończyła mi się mąka orkiszowa,
mam za to żytnią 720 i 2000.
Jak Pan uważa, czy któraś z nich będzie się nadawała?
720 powinna być dobra 🙂
Dziękuję, a swoją drogą jestem pod wielkim wrażeniem pańskich kulinarnych poczynań, placki z czerwonej soczewicy, czy ciastka owsiane z rodzynkami, na stałe weszły do jadłospisu mojej rodziny 🙂
Konrad robię od roku bardzo podobne, bo używam mąki owsianej i smażę bez tłuszczu. Masz święta rację smakuja wysmienicie z świeżymi owocami 🙂
Czy mąkę orkiszową mogę zastąpić gryczaną ?
Pzdr
SAra
Tak 🙂
Wyszły zakalcowate 🙁 co zrobiłam zle?
Prawdopodobnie za wysoka temperatura patelni i nie miały szans podrosnąć i się wypiec od środka – pod warunkiem, że wszystkie składniki były jak w przepisie.
A mnie z kolei przywarły do patelni i nie chciały się obrócić. Jedyna zmiana przepisu polegała na użyciu mąki ryżowej. Czy zmiana mąki mogła sknocić przepis?
Oj tak. Orkiszowa/pszenna ma zupełnie inne właściwości niż ryżowa 🙁 Inna wychodzi konsystencja chociażby 🙁
Kupiłam przez przypadek Twoją książke bo jestem fanem humusu, super wydanie 🙂 a wracając do wątku która z mąk bezglutenowych najbardziej się nada?
Gryczana powinna zdać egzamin 🙂 Bardzo się cieszę, że udało się do mnie trafić <3
Super szybkie placuszki. Idealne, gdy nie ma co zrobić np. na kolację. Wypróbowałam je już z kilkoma rodzajami mąki (owsiana, gryczana). Ale póki co najlepiej smakują z jednak z mąką orkiszową. Na wypróbowanie czeka jeszcze mąka z płaskurki (starsza siostra orkiszu, gatunek pszenicy). Najczęściej polewam je syropem klonowym. Ale ostatnio wypróbowałam z dżemem z rokitnika i smakują jeszcze lepiej. Generalnie bardzo je polecam!
<3
Sprawdzi się mąka pszenna pełnoziarnista?
Tak 🙂
Super prosty przepis a wychodzą przepyszne! Nie użyłam octu ani sody, za to dodałam białko w proszku i wyszło super!
Super!