Ingredients
-
100g Soja
-
1 litr Woda
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
szczypta Wanilia
-
szczypta Sól
Domowe mleko sojowe
Napoje roślinne, które są dla uproszczenia nazywane mlekami, to bardzo istotny składnik diety wegan i osób z nietolerancją laktozy. Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Na blogu znajdziesz już przepis na mleko kokosowe, mleko migdałowe oraz mleko z kaszy jaglanej. Tym razem przyszedł czas na to, co jest dla większości kwintesencją weganizmu, czyli… przepis na mleko sojowe.
Dla ułatwienia sobie życia użyłem wyciskarki do soków. Jeśli jesteście w posiadaniu malaksera lub blendera, to również poradzicie sobie ze zmiksowaniem soi. Jedyne co będziecie musieli zrobić, to odcedzić wszystko przez gazę lub pieluchę tetrową i postępować jak w krokach poniżej.
Tak przygotowane mleko sojowe świetnie nadaje się do kawy czy porannych płatków. Znajdzie zastosowanie w wypiekach i… piciu prosto ze szklanki. Innymi słowy, nadaje się do wszystkiego! Z powodzeniem może być trzymane przez kilka dni w lodówce.
Składniki
Soja:: 100g | |
Woda:: 1 litr | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka | |
Wanilia:: szczypta | |
Sól:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Po tym czasie wylej wodę i przepłucz soję na siteczku. Jeśli tak jak ja używasz wyciskarki, to wrzucaj naprzemiennie 2-3 łyżki soi i trochę wody (łącznie litr). Następnie powstałe mleko wlej do garnka i gotuj z dodatkiem cukru, wanilii i soli przez około 20 minut. Wybierając opcję z blenderem zmiksuj soję z wodą jak najbardziej tylko się da. Następnie przesącz przez pieluszkę tetrową, a przesącz gotuj jak powyżej. |
Czy gotowanie mleka po odciśnięciu jest konieczne? Czy robimy to tylko dla waniliowego aromatu?
Moim zdaniem lepiej ugotować 😉