Ingredients
-
100g Czarna soczewica
-
3 sztuki Brzoskwinie
-
1 sztuka Papryka czerwona
-
1 sztuka Cebula czerwona
-
50g Rukola
-
75g Orzechy włoskie
-
50ml Olejolej rzepakowy tłoczony na zimno
-
1 łyżka Miód / Syrop klonowy
-
1 łyżka Ocet balsamiczny
-
1 łyżka Musztarda francuska
-
1 łyżeczka Estragon
-
do smaku Pieprz czarny
-
do smaku Sól
Sałatka z czarną soczewicą
Tym razem przepis nie jest mojego autorstwa… Otrzymałem go w paczce od Macieja (szef kuchni Kamis) wraz z pakietem przypraw, musztard i octów. Jak widać na poniższym zdjęciu, jest to przepis przygotowany z myślą o mnie, więc nie mogłem przejść obok niego obojętnie. Sałatka z czarną soczewicą absolutnie skradła moje serce! Dodatkowo, co również bardzo miłe, dostałem w prywatnej wiadomości na Facebooku rozpisaną kaloryczność sałatki, bo jak wiadomo, do każdego przepisu takie informacje załączam. Jestem zauroczony sposobem zaproszenia mnie na kolejne warsztaty organizowane przez firmę Kamis. Pierwszy raz spotkałem się z takim podejściem do blogera.
Sałatka z czarną soczewicą według tego przepisu, przypomina mi o trendach kulinarnych w 2017 roku. Połączenie słodkiego z pikantnym. Fajne, zdecydowane, ale jednocześnie lekkie połączenie.
Sałatkę przygotowywałem już dwa razy. Za pierwszym (co widać po zdjęciach) zrobiłem ją z brzoskwiń w lekkim syropie, ale zdecydowanie lepiej wypada ze świeżymi i dojrzałymi. Jeśli jednak zdecydujesz się na puszkowane, to syropu nie wylewaj! Zrób z niego kisiel brzoskwiniowy.
Orzechy pecan, pomimo że nie należą do trudno dostępnych, to cena ich nie zachwyca. Jestem wielkim fanem orzechów włoskich, zawsze mam ich pod dostatkiem, dlatego ich użyłem. Orzechy włoskie są świetną alternatywą dla pecanów.
Pytania i odpowiedzi:
- Czy czarną soczewicę mogę zastąpić inną?
Jasne! Nada się również soczewica zielona lub brązowa. Czerwona moim zdaniem nie sprawdzi się w tym przepisie.
- Jaka musztarda poza francuską?
Oczywiście francuska będzie tutaj najlepszym wyborem, ale możesz spróbować zwykłej delikatesowej.
Składniki
Czarna soczewica:: 100g | |
Brzoskwinie:: 3 sztuki | |
Papryka czerwona:: 1 sztuka | |
Cebula czerwona:: 1 sztuka | |
Rukola:: 50g | |
Orzechy włoskie:: 75g | |
Olej:: 50ml | |
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka | |
Ocet balsamiczny:: 1 łyżka | |
Musztarda francuska:: 1 łyżka | |
Estragon:: 1 łyżeczka | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Sól:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|