Słodka pasta ze słonecznika

3 0
Słodka pasta ze słonecznika

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik:: 1 kubek 150g
Syrop ryżowy:: możesz zastąpić innym 30g
Olej:: rzepakowy nierafinowany 5 łyżek
Wanilia:: 1 laska
Sól:: szczypta

Nutritional information

100g
Porcja
591
Kalorie
14.6g
Białko
50.2g
Tłuszcz
25.5g
Węgl.
3.6g
Błonnik

Smaczna i prosta pasta na słodko? Taka jest dzisiejsza pasta ze słonecznika. Bez wymyślnych składników. Klasyka i prostota.

  • 10 min
  • Serves 1
  • Easy

Ingredients

Share

Słodka pasta ze słonecznika

Stosunkowo rzadko robię pasty kanapkowe na słodko, bo jestem zakochany w maśle orzechowym domowej roboty, któremu towarzyszą dżem lub dobre powidła. Są jednak momenty w moim życiu, gdy chcę spróbować czegoś nowego, dokonać zmiany. Dla jednych będzie to zakup mieszkania, zrobienie prawa jazdy… dla mnie dzisiaj jest to pasta ze słonecznika. Ja to mam ambicje i życiowe problemy 😉

Pasta ze słonecznika w dzisiejszym wydaniu jest na słodko. Zrobiona prosto i klasycznie. Świetnie zastępuje na kanapce masło orzechowe. Zresztą jak prażony słonecznik mógłby nie być dobry…

Do wykonania przepisu użyłem syropu ryżowego, ale możesz go zastąpić również syropem klonowym, daktylowym, z agawy lub po prostu miodem. Użyj po prostu tego co masz.

Inne pasty na słodko:

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik:: 1 kubek 150g
Syrop ryżowy:: możesz zastąpić innym 30g
Olej:: rzepakowy nierafinowany 5 łyżek
Wanilia:: 1 laska
Sól:: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Na rozgrzaną patelnię wrzuć słonecznik. Praż go stale mieszając na złoty kolor. Uważaj, żeby się nie przypalił!

2
Gotowe

Do malaksera wsyp uprażony słonecznik, wlej olej, syrop ryżowy oraz wsyp wanilię i sól. Zmiksuj na gładko. Jeśli nie masz malaksera, to możesz spróbować zrobić to blenderem ręcznym lub w innym urządzeniu. Tak wykonana pasta słonecznikowa może stać w lodówce (szczelnie zamknięta) nawet przez kilka tygodni!

Konrad Budzyk

Kotlety z pieczarek
previous
Kotlety z pieczarek
naleśniki z mąki kukurydzianej
next
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Kotlety z pieczarek
previous
Kotlety z pieczarek
naleśniki z mąki kukurydzianej
next
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Witaj, jakiego malaksera uzywasz ? Posiadam Thermomixs i Nutribullet ale zrobic w nich hummus badz inna paste gladka graniczy z cudem 🙁 co mozesz polecic ?

Konrad Budzyk

Do past typu hummus polecam blender ręczny, bo najlepiej sobie z nimi radzi 🙂 Sprawdź koniecznie jaki blender wybrać w którym mówię o tym czego używam i dlaczego. Co do malaksera, to zobacz również jaki malakser wybrać 🙂

Lidia

Ja mam blender z Lidla,ale jego moc to 600 watt. I to moc jest ważna,a nie marka lub rodzaj urządzenia. Robię masło orzechowe i wychodzi gładziutkie,bez grudek całkowicie. Trzeba jedynie przerywać miksowanie,żeby go nie przegrzać i zgarnąć orzechy ze ścianek. Na pewno wyjdzie. Cierpliwości. To trwa ok. 10-15 minut.

Lidia

Ten przepis najbardziej mi pasuje. Biorę.

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here