Ingredients
-
150g Mąka kukurydziana
-
50g Mąka ryżowa
-
300ml Mleko roślinneu mnie słodzone
-
2 łyżki Olej
-
2 łyżeczki Soda oczyszczonalub proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
Opcjonalnie
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
1 paczuszka Chipsy jabłkowe
-
50g Rodzynki
-
do podania Miód / Syrop klonowy
Placuszki z mąki kukurydzianej
Zastosowań dla mąki kukurydzianej jest naprawdę wiele. Ostatnio na blogu pojawiły się naleśniki z mąki kukurydzianej. Wcześniej wielokrotnie używałem jej do panierowania boczniaków i kotletów sojowych. Jak donoszą internety, ma ona również zastosowanie przy oparzeniach skóry, usuwaniu zabrudzeń… tak bardzo uniwersalna, że postanowiłem zrobić z niej to co lubię najbardziej i jest już niemalże pospolite i oklepane na blogu, czyli ukochane placuszki. Tym razem oczywiście będą to placuszki z mąki kukurydzianej w towarzystwie mąki ryżowej, która jest równie łatwo dostępna jak kukurydziana.
Zazwyczaj robię sobie placuszki na słodko, ale przy niewielkich modyfikacjach w przepisie można zrobić je na wytrawnie. Lubicie dahl z czerwonej soczewicy? Bo ja bardzo! Zróbcie go i zaserwujcie placuszki kukurydziane wykonane na wytrawnie. Jestem przekonany, że będziecie zachwyceni!
Jako dodatki do środka placuszków wybrałem chipsy jabłkowe, cynamon oraz rodzynki. Dodałem je i wmieszałem po wyrobieniu ciasta. Jeśli chcesz, to możesz dodać inny susz, świeże owoce lub… nic.
Inne placuszki, które musisz zrobić:
- Placki z amarantusa
- Placuszki z mąki gryczanej
- Placki z czerwonej soczewicy
- Placuszki kokosowe
- Placuszki żołędziowe
Składniki
Mąka kukurydziana:: 150g | |
Mąka ryżowa:: 50g | |
Mleko roślinne:: 300ml | |
Olej:: 2 łyżki | |
Soda oczyszczona:: 2 łyżeczki | |
Sól:: szczypta | |
Opcjonalnie |
|
Cynamon:: 1/2 łyżeczki | |
Chipsy jabłkowe:: 1 paczuszka | |
Rodzynki:: 50g | |
Miód / Syrop klonowy:: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Do wyrobionego ciasta dodaj opcjonalnie ulubione dodatki i wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Ja smażyłem bez oleju, ale ewentualnie możesz wysmarować delikatnie olejem. Placuszki nie powinny być zbyt grube ani za duże. U mnie wyszło 8 średniej wielkości placuszków, ale możesz również zrobić mniejsze. Smaż z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. |
Robiłam jakiś czas temu z jakiegoś przepisu placuszki z tej mąki, ale wyszły mączyste i zbite i się zniechęciłam. Ale mąka jak stała tak stoi, a skoro przepis wszedł na oczy to może pójdzie w ruch… 🙂
Wiesz co, brakuje mi przy przepisach dat dodania postu, jak przeglądam przepisy, to nie wiem czy to nowy czy stary, czy jakiś przegapiłam.. 🙂
I soda się nie wybija?
Sodę dodaję zwykle do placków, gdy jest w nich chociaż jabłko, banan lub kefir (nie jestem weganką), które neutralizują jej smak.
W ogóle jej nie czuć 🙂
Czy zamiast mleka roślinnego może być zwykłe? 🙂
Robiłam właśnie na śniadanie i się załamałam. Wszystko odmierzone, wg przepisu a jednak nie wyszło. Bardzo zbite, bez smaku, niestety poszły do kosza. Co mogło pójść nie tak? W wyglądzie gładsze niż na zdjęciach.
Myślę, że to kwestia konkretnej mąki… Widzę straszny problem z bezglutenowymi mąkami (w tym również jaglana, gryczana i ryżowa). Będę powtarzał przepis 🙂