Ingredients
-
30g Mąka pszenna
-
30g Mąka żołędziowa
-
1/2 banana Banan50g
-
80ml Mleko roślinne
-
30g Syrop klonowy
-
1 łyżka Olej
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
szczypta Cynamon
-
szczypta Sól
Placuszki żołędziowe
Bardzo lubię sięgać po nowe i wcześniej nieznane mi mąki. Poza tym, że często niosą ze sobą masę wartości odżywczych, to przede wszystkim dają nowe możliwości i chęci do działania. Dzięki temu, że w kolejnych przesyłkach lub na sklepowych półkach napotykam na takie hiciory jak dzisiejsza mąka żołędziowa, to nabieram ochoty na eksperymenty. Placuszki żołędziowe to mój pierwszy raz z tą mąką i muszę przyznać, że jest to… bardzo fajny składnik! Będę musiał na pewno pogłówkować w jaki inny ciekawy sposób mogę ją wykorzystać, ale do placuszków z mąki żołędziowej na pewno nie raz wrócę.
Czy warto używać mąki żołędziowej? Tak. Jest bardzo bogata w wapń, magnez i potas oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera masę błonnika! Dzięki temu jej dodatek do placuszków czy wypieków sprawi, że będą one jeszcze zdrowsze, a Wy będziecie mogli je jeść bez wyrzutów sumienia… lub z mniejszymi wyrzutami.
U mnie, jak widać na zdjęciu, placuszki żołędziowe zostały zaserwowane z roślinnym jogurtem i konfiturą z owoców leśnych. Połączenie rewelacyjne! Świetnie sprawdzi się również dowolny syrop, wegańska bita śmietana, czekolada lub mus owocowy.
Inne przepisy na placuszki:
Placki z amarantusa
Placuszki z mąki gryczanej
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami
Placuszki kokosowe
Placki z czerwonej soczewicy
Składniki
Mąka pszenna:: 30g | |
Mąka żołędziowa:: 30g | |
Banan:: 1/2 banana | |
Mleko roślinne:: 80ml | |
Syrop klonowy:: 30g | |
Olej:: 1 łyżka | |
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka | |
Cynamon:: szczypta | |
Sól:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Po tym czasie umieść patelnię na średnim ogniu. Jeśli masz patelnię, której ufasz i wiesz, że na pewno do niej nic nie przywiera (tak jak ja), to smaż na suchej. Jeśli jednak masz obawy, to posmaruj delikatnie olejem. Wykładaj placuszki na patelnię (1 spora łyżka = 1 placuszek) i smaż z obu stron na złoty kolor. Na początku usmaż jednego i zobacz czy bez problemu się obracają. Jeśli masz z tym problem, to dodaj więcej mąki do masy. U mnie wystarczyły dokładnie takie proporcje jak w przepisie. |
Szukam i szukam, wyglada na to ze nie podales skladników!
Są Zaraz pod zdjęciem na gorze (na telefonie). Na komputerze po lewej stronie 🙂