Ingredients
-
1/2 główki Czerwona kapusta
-
1 sztuka Cebula czerwona
-
80g Rodzynki
-
7-8 łyżek Ocet balsamiczny
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
2 łyżki Olej
-
1 łyżeczka Cynamon
-
5 sztuk Goździk
-
do smaku Pieprz czarny
-
do smaku Sól
Czerwona kapusta z rodzynkami
Już kilka warzywnych dodatków obiadowych pojawiło się na blogu. Zarówno surówka z selera, jak i surówka z marchewki były na zimno i nadszedł czas zrobić coś, co zarówno mnie jak i Was rozgrzeje. Czerwona kapusta z rodzynkami to kolejny nostalgiczny przepis. W domu mama często robiła ją dla mnie do mięsa, a sama pałaszowała solo prosto z gara. Teraz, gdy sam nie jem mięsa, jest to dla mnie świetny dodatek do kotlecików lub nawet samych ziemniaczków.
Szczerze powiedziawszy to czerwona kapusta z rodzynkami w roli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty, granatu i winogron… brzmi intrygująco, ale ciekawe jak smakuje. Zrobię i dam znać czy warto.
Składniki
Czerwona kapusta:: 1/2 główki | |
Cebula czerwona:: 1 sztuka | |
Rodzynki:: 80g | |
Ocet balsamiczny:: 7-8 łyżek | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka | |
Olej:: 2 łyżki | |
Cynamon:: 1 łyżeczka | |
Goździk:: 5 sztuk | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Sól:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną i smaż przez kilka minut. Dodaj ugotowaną i odcedzoną kapustę, przyprawy (goździki najwygodniej dodać mielone lub przetarte w moździerzu), ocet balsamiczny, rodzynki i cukier. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. |
Super przepis! Wypróbuję 🙂 Ja robię z surowej kapusty drobno poszatkowanej ze sparzonymi rodzynkami,orzechami włoskimi, cytryną, cukrem, olejem, sól, pieprz do smaku 🙂 Pozdrawiam.
Pyszna
Uwielbiam. Dodaję zwykle jeszcze jabłka lub gruszki