Ingredients
-
1 opakowanie Ciasto francuskie
-
160g Cukier puder
-
80ml Woda
-
4 łyżki Sok malinowy
-
1 łyżeczka Agar
-
1 puszka Woda spod ciecierzycy160ml
-
1 opakowanie Mix do śmietany
Napoleonka bez jajek
Długo zastanawiałem się jak zrobić napoleonkę idealną. Wbrew pozorom nie było to zadanie proste, ponieważ wymagania były z mojej strony bardzo wyśrubowane. W moich żyłach płynie krem bezowy z napoleonek, więc byle czego nie zdzierżę. Moja mama, będąc ze mną w ciąży, zajadała się nimi, a później ja, jako wyrośnięty dzieciak również przy każdej możliwej okazji wpychałem je w siebie. Słodki ulepek, który kojarzy mi się z dzieciństwem jak nic innego.
Dla mnie jedyną i prawdziwą wersją napoleonki, to ta z różowym kremem bezowym. Ciężka masa budyniowa to po prostu kremówka, którą również lubię i na pewno na blogu pojawi się kiedyś przepis.
Oczywiście mogłem iść na skróty i próbować zrobić krem z mleczka kokosowego, ale to nie byłoby już to… Taka napoleonka byłaby słabym podrabiańcem. Jeśli już robić imitacje, to porządnie. Woda spod ciecierzycy świetnie imituje białka jaj, które są kluczowym elementem napoleonki, a raczej kremu bezowego, który jest jej najważniejszą częścią.
Targały mną wątpliwości co do sposobu zrobienia napoleonki. Krem bezowy robi się w kąpieli wodnej, ale czy woda spod ciecierzycy zareaguje na to tak samo jak białka jaj…? Wyjdzie pyszny krem czy słodka, różowa zupa? Na szczęście wyszedł piękny krem, a napoleonka bez jajek stała się faktem!
Ilość kremu bezowego z przepisu wystarczy na 9 średniej wielkości napoleonek. Jeśli marzą Ci się wielkie, wypełnione po brzegi kremem ciacha, to zrób dwa razy więcej kremu.
A co zrobić z ciecierzycą, która zostaje po zrobieniu napoleonek? Polecam burgery z ciecierzycy. Wymiatają!
Składniki
Ciasto francuskie:: 1 opakowanie | |
Cukier puder:: 160g | |
Woda:: 80ml | |
Sok malinowy:: 4 łyżki | |
Agar:: 1 łyżeczka | |
Woda spod ciecierzycy:: 1 puszka | |
Mix do śmietany:: 1 opakowanie |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Syrop cukrowy |
2
Gotowe
|
Ubijanie pianyW czasie, gdy syrop cukrowy się robi, możesz ubić pianę z wody spod ciecierzycy. Użyj wody z całej puszki, czyli około 150-160ml. Dodaj do dużej metalowej miski wodę i ewentualnie szczyptę soli, jeśli nie było jej w składzie (zazwyczaj jest). Na wysokich obrotach miksuj do momentu utworzenia się gęstej piany (2-3 minuty). Dodaj mix do śmietany (śmietanfix lub inny) i ubijaj dalej aż piana będzie niemalże sztywna. |
3
Gotowe
|
Krem bezowyKrem bezowy robimy w kąpieli wodnej. Na ogniu postaw garnek. Zagotuj wodę, zmniejsz moc do połowy, wstaw miskę z ubitą wodą spod ciecierzycy (właśnie dlatego najlepiej użyć metalowej miski). Ubijaj stopniowo dolewając wcześniej zrobionego (jeszcze gorącego) syropu. Syrop nie może za długo czekać bo zgęstnieje! Ubijaj około 15 minut. Powstała masa powinna być gęsta i puszysta. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. |
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Na upieczone ciasto francuskie nakładaj lekko przestygnięty krem. Ja robiłem to po prostu nożem, ale możesz użyć rękawa cukierniczego. Im napoleonka będzie niższa, tym łatwiej będzie ją później jeść. Na samej górze możesz zrobić małą ozdobę ("kupkę") z części kremu za pomocą rękawa cukierniczego lub tak jak ja... reklamówki. Wstaw ciacha do lodówki na kilka godzin i zajadaj. W lodówce napoleonki mogą stać spokojnie kilka dni i ciągle będą pyszne. |
Widzę piekarnik. Z biedronki?
Haha dokładnie 🙂 Jako tako się sprawdza. Szału nie ma, ale za te pieniądze… 😉
Też go mam, skuszona wizją wypieków na mojej kawalerce. Piekłam w nim chleb gryczany, kilka razy jakieś ciastka. Częściej służy mi do zapiekania wegańskich serów w hot dogach 😉 dzisiaj będzie miał debiut z ciastem fasolowym. Trzymaj kciuki. Uwielbiam Twojego bloga, dzieki Tobie mój powrót na weganizm jest łatwiejszy.
da się zamienić cukier na erytrol ?
Trudno mi powiedzieć na 100%, bo nie robiłem. Wydaje mi się, że wyjdzie, tylko smak będzie troszkę inny – jak to przy erytrolu 🙂 Jeśli zrobisz, to koniecznie daj znać czy fajny efekt
Mistrzu … ! <3 😉
Wydaje mi się, że ten etap z gorącą wodą można pominąć, bo w przypadku białek chodzi o ścięcie ich, a aquafaba się przecież nie zetnie.
Robiłem bez kąpieli wodnej pierwszą próbę i było słabe. Naprawdę jest różnica – ogromna.
Ciekawe… chyba też muszę przetestować 🙂
Myślisz, że taka ubita aquafaba sprawdzi się też jako masa do tortu ?:)
Hmm warto spróbować 🙂 Nie jest ona jednak bardzo twarda, dlatego trzeba uważać, bo może się rozlać 😉
Ciasto francuskie ma w składzie masło, więc nie jest to wypieki wegański…
Wystarczy kupić wegańskie – większość sklepów (biedronka, lidl etc) ma wegańskie ciasto francuskie.