Ingredients
-
150g Nasiona amarantusa
-
150g Mąka pszenna
-
300ml Mleko roślinne
-
6 łyżek Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Soda oczyszczona
-
2 łyżeczki Cynamon
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Opcjonalnie
-
2 sztuki Banan
-
do smażenia Olej kokosowy
-
Na dżemik
-
250g Maliny
-
2 łyżki Nasiona chia
-
do smaku Cukier trzcinowy
Placki z amarantusa
Dostawałem od Was sporo zapytań, co można zrobić z nasion amarantusa. Oczywiście można je ugotować i zjeść, ale to banalne i nudne. Postanowiłem więc zrobić jakąś propozycję śniadaniową. Padło na placki z amarantusa.
Dlaczego placki z amarantusa?
Ostatnio mam straszną fazę na placki. Prawie codziennie lądują u mnie na śniadanie lub obiad. Bardzo dużą popularnością wśród Was cieszyły się placki z soczewicy i placuszki z mąki gryczanej, dlatego też stwierdziłem, że takie wykorzystanie amarantusa zarówno dla mnie, jak i dla Was będzie najbardziej przydatne. Zastanawiam się jeszcze nad innymi wariacjami smakowymi. Będę na pewno próbował zrobić placki z amarantusa na wytrawnie. Coś z grzybową nutą? Myślę, że to może się udać!
Placki z amarantusa
Wracając jednak do dzisiejszych placuszków, to ja zrobiłem do nich szybki dżemik malinowy i zachęcam Was do spróbowania go. Wykonanie to zaledwie kilka chwil, a jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy od sklepowego. Poza dżemem, bardzo fajnym dodatkiem może być oczywiście wegańska bita śmietana, syrop klonowy, miód, czekolada roztopiona, jak i świeże owoce.
Składniki
Nasiona amarantusa:: 150g | |
Mąka pszenna:: 150g | |
Mleko roślinne:: 300ml | |
Cukier trzcinowy:: 6 łyżek | |
Soda oczyszczona:: 2 łyżeczki | |
Cynamon:: 2 łyżeczki | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Opcjonalnie |
|
Banan:: 2 sztuki | |
Olej kokosowy:: do smażenia | |
Na dżemik |
|
Maliny:: 250g | |
Nasiona chia:: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Placuszki wspaniałe! Właśnie jestem po śniadaniu i nadal nie mogę wyjść z zachwytu
Odkąd przeszłam na dietę wegańską brakowało mi satysfakcjonujących mnie pancakes na weekendowe poranki, ale ten przepis uratował sprawę
Z masłem orzechowym i plasterkami banana to poezja <3 A z ciekawości, na ile osób przewidziana była podana ilość porcji? Ja słynę z bycia niesamowitym łakomczuchem, ale zdecydowanie zredukowałam podane ilości, przy i tak nie dała,m rady zjeść wszystkiego – choć oczywiście to, co wylądowało już na moim talerzu nie zostało ocalone: za dobre, żeby zostawiać, nawet mimo pełnego już brzucha! Nie spodziewałam się, że placuszki mogą… Czytaj więcej »
Dobrze brzmi ten przepis i przymierzam się do spróbowania, mam jednak jedną zagwozdkę, kiedyś już próbowałam płukać drobne nasionka amarantusa, ale spora część przeleciała przez sitko o najdrobniejszych oczkach jakie miałam na stanie, jaki jest Twój patent na płukanie tych ziarenek?
U mnie przeleciały ze 2 ziarenka, ale pewnie to dlatego, że napęczniały… tak myślę. Jeśli nadal będą u Ciebie uciekały, to po prostu zlej wodę, dodaj nową i ponownie zlej ją
Faktycznie, nie pomyślałam, że będą spęczniałe, ja przepłukiwałam suche, zatem do dzieła, dzięki!
Dziękuję za tą inspirację, wyszły pyszne
zmodyfikowałam przepis i zamiast mleka roślinnego była woda plus 3 orzechy włoskie i łyżka siemienia lnianego, czyli tak jakby mleko roślinne z silnego blendera
dałam też tylko małą łyżeczkę sody..
..placki były pięknie zwarte, nie rozpadały się, zastanawiam się czego to zasługa, bo przymierzam się do spróbowania wersji bezglutenowej, próbowałeś może Bledmanie?
A czy zamiast ziaren amarantusa można użyć mąki?
Wydaje mi się, że tak, tylko trzeba będzie dodać troszkę wody lub mleka
Jakie mleko roślinne użyłeś do tych placuszków? Jakiej najlepiej użyć mąki żeby były to placuszki bezglutenowe?
Mleko sojowe. Co do innej mąki, to niestety nie wolecę, bo nie robiłem z inną. Pewnie gryczana by się fajnie sprawdziła
Hej Blendamnie, robię któryś raz i coś mnie podkusiło dodałam banana i wysły nie placki, ale paćka, czy trzeba zmienić proporcje w tej wersji?
Trzebaby zmniejszyć ilość płynu, ponieważ banan sam w sobie jest wilgotny
O ile oczywiście banan będzie blendowany
Placki przepyszne. Dzięki Twoim przepisom odnalazłam radość gotowania dla dziecka, które wcina wszystko co uda mi się zrobić. Dziękuję!