Ingredients
-
Podstawa
-
180g Soczewica czerwona
-
150g Mąka gryczana
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
350ml Woda
-
Dodatki
-
15 sztuk Pomidory suszone
-
15 sztuk Zielone oliwki
-
1 sztuka Cebula biała
-
4 ząbki Czosnek
-
3 łyżeczki Zioła prowansalskie
-
1-2 łyżeczki Sól
-
do smażenia Olej kokosowy
-
Opcjonalnie
-
5 łyżek Płatki drożdżowe
Placki z czerwonej soczewicy
Na diecie roślinnej dobrze zbilansowany posiłek jest bardzo ważny. Zastanawiałem się chwilkę w jaki sposób przemycić do śniadania strączki i mąkę gryczaną, na którą jestem ostatnio strasznie napalony. Pierwszą myślą były naleśniki gryczane z jakimś farszem, ale nie chciało mi się robić… postawiłem więc na placki z czerwonej soczewicy w śródziemnomorskim stylu i to był naprawdę świetny wybór.
Bardzo przydatny przy tym przepisie będzie blender kielichowy, ale ręcznym również dasz radę! Troszkę dłużej będzie trzeba pomiksować, ale efekt końcowy uzyskasz identyczny. Do masy na placki z soczewicy oczywiście możesz wrzucić inne dodatki. Ja miałem akurat otworzony słoik zielonych oliwek i wiecznie otwarte serce dla suszonych pomidorów.
Ja zaserwowałem sobie placuszki z prostym ketchupem, ale rewelacyjnie będzie pasował również wegański majonez, sos czosnkowy z kaszy jaglanej czy sos tzatziki ze słonecznika. Do wyboru do koloru.
Pytania i odpowiedzi:
- Czy konieczna jest mąka gryczana?
Nie. Spokojnie możesz ją zastąpić mąką pszenną, orkiszową lub inną ulubioną.
- Czy zamiast soczewicy czerwonej mogę dodać zieloną?
Teoretycznie tak, ale raczej w towarzystwie mąki pszennej, bo zielona soczewica, jak i mąka gryczaną są „ziemiste” i placki mogą nie być zbyt atrakcyjne.
Składniki
Podstawa |
|
Soczewica czerwona:: 180g | |
Mąka gryczana:: 150g | |
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki | |
Woda:: 350ml | |
Dodatki |
|
Pomidory suszone:: 15 sztuk | |
Zielone oliwki:: 15 sztuk | |
Cebula biała:: 1 sztuka | |
Czosnek:: 4 ząbki | |
Zioła prowansalskie:: 3 łyżeczki | |
Sól:: 1-2 łyżeczki | |
Olej kokosowy:: do smażenia | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe:: 5 łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Myślisz że na śniadanie mogą być czy raczej na obiad?
Ja robiłem na śniadanie i świetnie „weszły” 🙂
Czy soczewicę trzeba tak długo moczyć? Chodzi o to by była bardziej miekka?
Dokładnie 🙂 Dzięki temu dużo łatwiej jest zmiksować. Jeśli masz bardzo dobry blender, możliwe, że wystarczy kilka minut w gorącej wodzie. Ja jednak wolę zalać na całą noc 🙂
Soczewica już się moczy będziemy próbować 🙂 Dzisiaj na śniadanie już były naleśniki a właściwie jeden duży naleśnik z komosy ryżowej – z rozpędu wlałam całe ciasto na patelnię 🙂 Smak bardzo delikatny, dodałam jeszcze startą cukinie i chilli, ale jeszcze chyba bym czymś doprawiła – będę próbować i chyba zrobię wersję dla córki (7mc).
Cieszę się,że wyszedł 🙂 Jestem przekonany, że placki z soczewicy też posmakują 🙂
Są super! Dzisiaj robiłam, dodałam tylko mąkę z cieciorki. Bardzo fajnie doprawione. Znajoma myślała po zapachu, że to placki ziemniaczane 🙂
Ooo super! Hmm mam sporo mąki z cieciory, to może spróbuję 🙂
Czy wyjda z ciecierzycy z puszki albo gotowej juz soczewicy ?
Nie robiłem, więc gwarancji nie dam, ale myślę, że z ugotowanej soczewicy również wyjdzie. Z ciecierzycy zapewne też 🙂
Muszę koniecznie spróbować 😍. Ciekawe jak mój anty-warzywny partner i dziecko na nie zareagują.
Koniecznie daj znać 🙂
Chciałabym zrobić takie placuszki, ale musiałabym pominąć mąkę. Nie mogę zastąpić mąki gryczanej żadną inną oprócz ciecierzycowej, ale ta z kolei ma bardzo mocny smak. Myślisz, ze dałoby się zrobić takie placki bez żadnej mąki?
Pani Asia pisze, że z cieciorką też super wychodzą. Zachęcam do spróbowania 🙂
ja też zrobiłam z mąką z cieciorki, super smak, moim zdaniem, podobne w smaku do placków ziemniaczanych:)
zrobiłam z mąką kukurydzianą – kozackie, polecam.
Wyszły obłędne. Dziękuję za przepis!
Mam i ja…Zajadam z gulaszem warzywnym PYCHA
Wow super! bardzo się cieszę, że trafiłam na tego bloga 😀
witam:) mam i ja:) dodałam starta cukinię bo zalegała mi w lodówce:) pycha:)