Naleśniki z komosy ryżowej

6 1
Naleśniki z komosy ryżowej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa:: 100g
Mąka ryżowa:: 100g
Nasiona chia:: 2 łyżki
Woda:: 250ml
Sól:: 1 łyżeczka
Pieprz czarny:: szczypta
Dodatkowo
Papryka czerwona:: 1 sztuka
Zielona cebulka:: 1 pęczek

Nutritional information

Naleśnik
Porcja
83
Kalorie
2.7g
Białko
1.4g
Tłuszcz
14.5g
Węglowodany
0.7g
Błonnik

Tym razem naleśniki z komosy ryżowej, a nie z samej mąki. Ciekawe i niecodzienne wykorzystanie komosy ryżowej. Na pewno warto spróbować!

  • 30 min
  • Serves 10
  • Easy

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Naleśniki z komosy ryżowej

Złapałem lenia… Na początku namoczyłem komosę (quinoa), żeby zrobić sobie jakieś fajne placuszki, polane sosem doprawionym ambicją i ekstrawagancją. Zalałem ją rano, ale gdy wróciłem z zajęć na uczelni, nie miałem ochoty nic kreatywnego wymyślać. Nie chciałem się babrać, kroić, siekać, gotować i testować.  Szybko rzuciłem okiem do lodówki co z niej jeszcze nie uciekło i stwierdziłem, że fajnie byłoby zrobić naleśniki z komosy ryżowej i upchać warzywa do środka. Lenistwo ponownie wygrało i zamiast tworzyć ciekawy farsz… wrzuciłem wszystko do ciasta. Można powiedzieć, że są to… naleśniki leniwe.

naleśniki z komosy ryżowej

Czasami jednak lenistwo popłaca. Dzięki temu stworzyłem szybkie, zdrowe i smaczne naleśniki z komosy ryżowej, które z pewnością jeszcze nie raz powtórzę również z innymi kaszami i mąkami. Ja zeżarłem je same, ale jeśli chcesz, możesz sobie zrobić do nich jakiś dobry sos.

A Tobie udało się ostatnio zrobić coś kreatywnego? Coś z niczego?

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na naleśniki bezglutenowe. Na pewno znajdziesz coś dla siebie!

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy mogę czymś zastąpić nasiona chia?

Jasne! W ich miejsce możesz użyć zmielone siemię lniane.

  • Co zamiast mąki ryżowej?

Świetnie sprawdzi się zwykła mąka lub dowolna bezglutenowa.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa:: 100g
Mąka ryżowa:: 100g
Nasiona chia:: 2 łyżki
Woda:: 250ml
Sól:: 1 łyżeczka
Pieprz czarny:: szczypta
Dodatkowo
Papryka czerwona:: 1 sztuka
Zielona cebulka:: 1 pęczek

Wykonanie

1
Gotowe

Do jednej miseczki wsyp komosę, a do drugiej nasionka chia. Do komosy wlej tyle wody, ile się zmieści w miseczce (i tak później będzie zlewana), a do nasionek chia 6 łyżek. Dobrze wymieszaj i wstaw obie miseczki do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.

2
Gotowe

Gdy komosa i nasionka odleżą swoje, możesz pokroić paprykę i zieloną cebulkę. Zrób to bardzo, bardzo drobno. Połącz ze sobą za pomocą blendera odcedzoną i przepłukaną komosę, wodę, mąkę ryżową, sól, pieprz i nasionka. Zajmie to kilka minut. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodaj do niego warzywa i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, to dodaj więcej mąki, a jeśli zbyt gęste, to dolej odrobinę wody.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Ustaw średni ogień. Opcjonalnie nasmaruj ją olejem i smaż relatywnie cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Naleśniki bez większych problemów powinny dać się obrócić!

Konrad Budzyk

Placuszki z mąki gryczanej / pancakes
previous
Placuszki z mąki gryczanej (pancakes)
Placuszki kokosowe
next
Placuszki kokosowe – potrójna siła
Placuszki z mąki gryczanej / pancakes
previous
Placuszki z mąki gryczanej (pancakes)
Placuszki kokosowe
next
Placuszki kokosowe – potrójna siła
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Asia

Czy bez jajek nie będą rozpadać się ? Czy specyficzny posmak komosy czuć bardzo w naleśnikach?

Konrad Budzyk

Zamiast jajek są użyte nasionka chia, które sklejają naleśnika. Co do posmaku, to jest on trochę wyczuwalny, ale dzięki moczeniu i płukaniu nie jest bardzo intensywny (moim zdaniem).

Ana

A możnaby ominąć pieprz, dać mniej soli i zrobić naleśniki na słodko? czy moze komosa jest zbyt wyczuwalna i takie naleśniki nie pasowałyby do czegoś słodkiego? Pozdr.

Konrad Budzyk

Komosa jest dosyć delikatna, dlatego nie ma problemu – spokojnie możesz ominąć i zrobić na słodko 🙂

Katarzyna

Czy mąkę ryżową można zastąpić np. owsianą lub gryczaną?

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here