Ingredients
-
100g Komosa ryżowa
-
100g Mąka ryżowa
-
2 łyżki Nasiona chia
-
250ml Woda
-
1 łyżeczka Sól
-
szczypta Pieprz czarny
-
Dodatkowo
-
1 sztuka Papryka czerwona
-
1 pęczek Zielona cebulka
Naleśniki z komosy ryżowej
Złapałem lenia… Na początku namoczyłem komosę (quinoa), żeby zrobić sobie jakieś fajne placuszki, polane sosem doprawionym ambicją i ekstrawagancją. Zalałem ją rano, ale gdy wróciłem z zajęć na uczelni, nie miałem ochoty nic kreatywnego wymyślać. Nie chciałem się babrać, kroić, siekać, gotować i testować. Szybko rzuciłem okiem do lodówki co z niej jeszcze nie uciekło i stwierdziłem, że fajnie byłoby zrobić naleśniki z komosy ryżowej i upchać warzywa do środka. Lenistwo ponownie wygrało i zamiast tworzyć ciekawy farsz… wrzuciłem wszystko do ciasta. Można powiedzieć, że są to… naleśniki leniwe.
Czasami jednak lenistwo popłaca. Dzięki temu stworzyłem szybkie, zdrowe i smaczne naleśniki z komosy ryżowej, które z pewnością jeszcze nie raz powtórzę również z innymi kaszami i mąkami. Ja zeżarłem je same, ale jeśli chcesz, możesz sobie zrobić do nich jakiś dobry sos.
A Tobie udało się ostatnio zrobić coś kreatywnego? Coś z niczego?
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na naleśniki bezglutenowe. Na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Pytania i odpowiedzi:
- Czy mogę czymś zastąpić nasiona chia?
Jasne! W ich miejsce możesz użyć zmielone siemię lniane.
- Co zamiast mąki ryżowej?
Świetnie sprawdzi się zwykła mąka lub dowolna bezglutenowa.
Składniki
Komosa ryżowa:: 100g | |
Mąka ryżowa:: 100g | |
Nasiona chia:: 2 łyżki | |
Woda:: 250ml | |
Sól:: 1 łyżeczka | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Dodatkowo |
|
Papryka czerwona:: 1 sztuka | |
Zielona cebulka:: 1 pęczek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Gdy komosa i nasionka odleżą swoje, możesz pokroić paprykę i zieloną cebulkę. Zrób to bardzo, bardzo drobno. Połącz ze sobą za pomocą blendera odcedzoną i przepłukaną komosę, wodę, mąkę ryżową, sól, pieprz i nasionka. Zajmie to kilka minut. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodaj do niego warzywa i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, to dodaj więcej mąki, a jeśli zbyt gęste, to dolej odrobinę wody. |
3
Gotowe
|
Czy bez jajek nie będą rozpadać się ? Czy specyficzny posmak komosy czuć bardzo w naleśnikach?
Zamiast jajek są użyte nasionka chia, które sklejają naleśnika. Co do posmaku, to jest on trochę wyczuwalny, ale dzięki moczeniu i płukaniu nie jest bardzo intensywny (moim zdaniem).
A możnaby ominąć pieprz, dać mniej soli i zrobić naleśniki na słodko? czy moze komosa jest zbyt wyczuwalna i takie naleśniki nie pasowałyby do czegoś słodkiego? Pozdr.
Komosa jest dosyć delikatna, dlatego nie ma problemu – spokojnie możesz ominąć i zrobić na słodko 🙂
Czy mąkę ryżową można zastąpić np. owsianą lub gryczaną?