Makaron ze szpinakiem i brokułami

9 0
Makaron ze szpinakiem i brokułami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Szpinak mrożony:: 1/2 paczki
Brokuł mrożony:: 1/2 paczki
Makaron świderki:: 200g
Mleczko kokosowe:: 1/2 puszki
Czosnek:: 3 ząbki
Gałka muszkatołowa:: 1/2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
593
Kalorie
20.5g
Białko
19g
Tłuszcz
83.8g
Węglowodany
6g
Błonnik

Lubisz zielony kolor? Makaron ze szpinakiem i brokułami bije po oczach soczystym, zielonym kolorem. Pysznie, zdrowo i kolorowo.

  • 20 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Makaron ze szpinakiem i brokułami

Gdzieś w czeluść zamrażarki, kilka tygodni temu cisnąłem paczkę szpinaku, kupioną spontanicznie. Od tamtego momentu nie miałem z nią styczności… aż do dziś. Chciałem, a raczej musiałem zrobić sobie coś na szybko do jedzenia, a że na kanapki z masłem orzechowym nie mogłem już patrzeć, wyciągnąłem ręce do zamrażarki z nadzieją, że znajdzie się tam coś fajnego. Gdy tylko zobaczyłem wielki napis „szpinak”, od razu wiedziałem, że dzisiaj będę miał banana na buzi jedząc makaron ze szpinakiem.

Makaron ze szpinakiem i brokułami robi się ekspresowo. Wystarczy Ci jedna duża patelnią lub jeden duży garnek i możesz zacząć działać. Jak już wspomniałem przy okazji przepisu na spaghetti jednogarnkowe, nie lubię myć garów i staram się ich produkować jak najmniej. Dania jednogarnkowe są do tego najlepsze! Makaron ze szpinakiem, dzięki mleczku kokosowemu, jest kremowy i delikatny, a gałka z czosnkiem dodają niezastąpionego wyrazu. Od zawsze lubię takie połączenie smaków i mam nadzieję, że Tobie również zasmakuje.

[Ocena: 4.6]

Składniki

Ilość porcji:
Szpinak mrożony:: 1/2 paczki
Brokuł mrożony:: 1/2 paczki
Makaron świderki:: 200g
Mleczko kokosowe:: 1/2 puszki
Czosnek:: 3 ząbki
Gałka muszkatołowa:: 1/2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i postaw patelnię z powrotem na kuchence.

2
Gotowe

Na patelnię wrzuć posiekany czosnek, szpinak i brokuły. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, przykryj i gotuj około 10 minut. Gdy szpinak i brokuły będą już miękkie, dodaj gałkę muszkatołową, ugotowany makaron i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Konrad Budzyk

Pudding chia
previous
Pudding chia
napój z nasionami chia
next
Orzeźwiający napój z nasionami chia
Pudding chia
previous
Pudding chia
napój z nasionami chia
next
Orzeźwiający napój z nasionami chia
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danka

Super! Dzięki za inspirację, dzisiaj na obiad mam szpinak ze szpinakiem i brokułami.

aleksandra

Moze plus suszone pomidory? Czy nie sprawdza sie przy mleczku kokosowym?

Konrad Budzyk

Też będzie pysznie. Aż sobie dzisiaj chyba zrobię… 🙂

GoMi

Czuję się zainspirowana 🙂 Jutro spróbuję, ale ze świeżym brokułem.

Anka

A mozecie polecic jakies mleko kokosowe 🙂

Konrad Budzyk

Ja używam jakie się napatoczy 🙂

Aga

Ja kupuję real thai, takie w kartniku, są małe i duże. W tesco zawsze jest 🙂

Nata

I na zagryzkę ogóreczek konserwowy 🙂 Pycha 🙂

Jerzy

Zrobiłem. Mleko kokosowe miesiąc po terminie, ale nie ma co robić płaczków, pasza wyszła przednia, dwie duże porcje z tego były.

Lucyna

Witam. Danie na pewno jest pyszne ale ja zrobiłam jego bardziej wykwintna wersję. I wcale przez to nie jest droższa, no może o 1 zł i tylko 5 min więcej pracy. Na osobnej patelni podsmazylam 5 suszonych pomidorów, do tego dodałam gotowe brokuły i szpinak (ja użyłam 1 brokuł i całą paczkę szpinaku), dodałam 2 łyżki serka mascarpone i pół szklanki wody z makaronu, żeby było trochę sosu, dodałam makaron i… gotowe. Doprawilam mieszanka pieprzu cytrynowego i mieszanka soli i chili. Tej drugiej delikatnie, żeby nie zdominowała smaku. Mówię Wam – niebo w gębie.

titi

I troszeczkę niewegańskie:) ale można zagęścić zmiksowanymi z wodą, cytryną i płatkami drożdżowymi nerkowcami – mniód malyna.

alaalex40@gmail.com

Wygląda apetycznie muszę wypróbować.

Konrad Budzyk

Koniecznie! 🙂

Alice

Co można dodać zamiast mleka kokosowego, jeśli za nim nie przepadam? Nie jestem też weganką, więc nie musi to być wegański produkt.

Konrad Budzyk

Śmietankę do sosów 🙂

Alice

Dziękuję bardzo :))

16
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here