Ingredients
-
1/2 paczki Szpinak mrożony
-
1/2 paczki Brokuł mrożony
-
200g Makaron świderki
-
1/2 puszki Mleczko kokosowe
-
3 ząbki Czosnek
-
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Makaron ze szpinakiem i brokułami
Gdzieś w czeluść zamrażarki, kilka tygodni temu cisnąłem paczkę szpinaku, kupioną spontanicznie. Od tamtego momentu nie miałem z nią styczności… aż do dziś. Chciałem, a raczej musiałem zrobić sobie coś na szybko do jedzenia, a że na kanapki z masłem orzechowym nie mogłem już patrzeć, wyciągnąłem ręce do zamrażarki z nadzieją, że znajdzie się tam coś fajnego. Gdy tylko zobaczyłem wielki napis „szpinak”, od razu wiedziałem, że dzisiaj będę miał banana na buzi jedząc makaron ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem i brokułami robi się ekspresowo. Wystarczy Ci jedna duża patelnią lub jeden duży garnek i możesz zacząć działać. Jak już wspomniałem przy okazji przepisu na spaghetti jednogarnkowe, nie lubię myć garów i staram się ich produkować jak najmniej. Dania jednogarnkowe są do tego najlepsze! Makaron ze szpinakiem, dzięki mleczku kokosowemu, jest kremowy i delikatny, a gałka z czosnkiem dodają niezastąpionego wyrazu. Od zawsze lubię takie połączenie smaków i mam nadzieję, że Tobie również zasmakuje.
Składniki
Szpinak mrożony:: 1/2 paczki | |
Brokuł mrożony:: 1/2 paczki | |
Makaron świderki:: 200g | |
Mleczko kokosowe:: 1/2 puszki | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Gałka muszkatołowa:: 1/2 łyżeczki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Super! Dzięki za inspirację, dzisiaj na obiad mam szpinak ze szpinakiem i brokułami.
Moze plus suszone pomidory? Czy nie sprawdza sie przy mleczku kokosowym?
Też będzie pysznie. Aż sobie dzisiaj chyba zrobię… 🙂
Czuję się zainspirowana 🙂 Jutro spróbuję, ale ze świeżym brokułem.
A mozecie polecic jakies mleko kokosowe 🙂
Ja używam jakie się napatoczy 🙂
Ja kupuję real thai, takie w kartniku, są małe i duże. W tesco zawsze jest 🙂
I na zagryzkę ogóreczek konserwowy 🙂 Pycha 🙂
Zrobiłem. Mleko kokosowe miesiąc po terminie, ale nie ma co robić płaczków, pasza wyszła przednia, dwie duże porcje z tego były.
Witam. Danie na pewno jest pyszne ale ja zrobiłam jego bardziej wykwintna wersję. I wcale przez to nie jest droższa, no może o 1 zł i tylko 5 min więcej pracy. Na osobnej patelni podsmazylam 5 suszonych pomidorów, do tego dodałam gotowe brokuły i szpinak (ja użyłam 1 brokuł i całą paczkę szpinaku), dodałam 2 łyżki serka mascarpone i pół szklanki wody z makaronu, żeby było trochę sosu, dodałam makaron i… gotowe. Doprawilam mieszanka pieprzu cytrynowego i mieszanka soli i chili. Tej drugiej delikatnie, żeby nie zdominowała smaku. Mówię Wam – niebo w gębie.
I troszeczkę niewegańskie:) ale można zagęścić zmiksowanymi z wodą, cytryną i płatkami drożdżowymi nerkowcami – mniód malyna.
Wygląda apetycznie muszę wypróbować.
Koniecznie! 🙂
Co można dodać zamiast mleka kokosowego, jeśli za nim nie przepadam? Nie jestem też weganką, więc nie musi to być wegański produkt.
Śmietankę do sosów 🙂
Dziękuję bardzo :))