Ingredients
-
450g Brukselka
-
2 sztuki Śliwki wędzone
-
2 łyżki Olej
-
3 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
1/2 sztuki Sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki Papryka ostra
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Cebula suszona
-
1 ząbek Czosnek
-
szczypta Sól
Brukselka w sosie BBQ
Jak włączyć warzywa do codziennej diety? Dobrze je doprawić! Właśnie taka jest brukselka w sosie BBQ, którą mam dzisiaj dla Was. Słodka, wędzona, a jednocześnie, na końcu języka, delikatnie pikantna. Dzięki użyciu wędzonej śliwki, nabiera nie tylko dymnego aromatu, ale przede wszystkim pysznie śliwkowego smaku. Nie musisz się jednak tego obawiać, to nie jest połączenie brukselki z powidłami śliwkowymi. Tutaj wszystkie smaki do siebie pasują i ze sobą współgrają.
Jeśli jesteś leniwą bułą, której nie chce się wyciągać blendera z szafki i go brudzić, to możesz od biedy użyć gotowego sosu BBQ. Ja jednak zachęcam Cię do zrobienia zgodnie z przepisem, bo naprawdę warto!
Pytania i odpowiedzi:
- Czy śliwka musi być wędzona? Nie wystarczy suszona?
W ostateczności możesz użyć suszonej, ale niestety nie ma ona tego specyficznego smaku i aromatu, dlatego zachęcam do poszukania śliwki wędzonej.
- Czy zamiast syropu klonowego lub miodu mogę użyć innego słodziwa?
Tak. Świetnie sprawdzi się syrop ryżowy lub syrop z agawy. Ważne tylko, żeby słodziwo było płynne, dlatego cukier odpada.
- Brukselka świeża czy mrożona?
Nie ma to większego znaczenia. Zarówno jedna, jak i druga świetnie się do tego nada.
Składniki
Brukselka:: 450g | |
Śliwki wędzone:: 2 sztuki | |
Olej:: 2 łyżki | |
Miód / Syrop klonowy:: 3 łyżki | |
Sok z cytryny:: 1/2 sztuki | |
Papryka ostra:: 1/2 łyżeczki | |
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka | |
Cebula suszona:: 1 łyżeczka | |
Czosnek:: 1 ząbek | |
Sól:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Witam w jakiej temperaturze piec w piekarniku?
180 stopni. Już poprawiłem w tekście 🙂
Super przepis! Szybko i smacznie. Dzięki 💓
Czi te śliwki wędzone mogą być zwykłymi suszonymi? Wędzonych nigdzie nie znalazłam…
Ujdą suszone, ale warto byłoby dodać np paprykę wędzoną, żeby aromat wędzenia był 🙂