Ingredients
-
225g Zielony groszek1/2 paczki
-
1/2 sztuki Por
-
2 małe Cebula biała
-
garstka Mięta
-
1 kubek Woda
-
1 łyżka Olej kokosowy
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
Do dekoracji
-
Mleczko kokosowe
Zupa krem z zielonego groszku
Do tej pory dosyć rzadko używałem groszku w mojej kuchni. Nie mam nic do niego, tak po prostu wyszło. Sporadycznie lądował na patelni z tofu, zalany sosem orzechowym lub, ewentualnie, robiłem z niego kotleciki z zielonego groszku. Wraz z nadchodzącą wiosną przyszedł czas na zupy. Nieprzypadkowo wybrana została zupa krem z zielonego groszku. Chciałem w ten sposób przełamać się wreszcie do częstszego wykorzystywania go.
Zupa krem z zielonego groszku tak bardzo przypadła mi do gustu, że w tym roku możecie się spodziewać wysypu nowych przepisów na kremy. W ogóle zupy krem to świetna opcja na zjedzenie porcji warzyw dla osób, które za warzywami nie przepadają. Ja, pomimo weganizmu, mam jakiś awers do warzyw, które nie są podane solo, bez dodatków. Dla mnie opcja idealna!
Składniki
Zielony groszek:: 225g | |
Por:: 1/2 sztuki | |
Cebula biała:: 2 małe | |
Mięta:: garstka | |
Woda:: 1 kubek | |
Olej kokosowy:: 1 łyżka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Do dekoracji |
|
Mleczko kokosowe:: |
Wykonanie
1
Gotowe
5 minut
|
|
2
Gotowe
10 minut
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|