Ingredients
-
1 sztuka Burak
-
Folia aluminiowa, piekarnik i trochę chęci.
Jak upiec buraki?
Jestem wielkim fanem warzyw kojarzonych typowo z naszą kuchnią. Seler, burak, pietruszka, ziemniaki, cebula… wszystkie je bardzo lubię. Najbardziej jednak smakują mi pieczone. Uwielbiam je podjadać podczas robienia pasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni.
Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety warzywne. Ale żeby to wszystko móc zjeść, pierwsze trzeba mieć upieczonego buraka. Jak upiec buraki? Jest to banalnie proste i dowiesz się tego poniżej.
Jak smakuje pieczony burak?
Jest słodkawy, delikatny i pasuje zarówno do słodkich sosów na bazie z miodu, jak i do pikantnych, w których dominuje ostra papryka. Jednym słowem jest bardzo uniwersalny.
Czy można jeść buraka ze skórką?
Tak, ale ja osobiście wolę buraki bez skórki. Zwłaszcza gdy w grę wchodzi hummus z pieczonym burakiem, zupa krem lub sałatka z pieczonym burakiem.
Uaktualnienie – drugi sposób, bez folii
Możesz umieścić umyte buraki i ewentualnie przekrojone, w naczyniu żaroodpornym. Jeśli chcesz, możesz je obrać od razu, ale ja wolę to robić po upieczeniu. Mam wrażenie, że buraki są wtedy smaczniejsze. Następnie przykryj naczynie pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. W międzyczasie możesz sprawdzać buraki przy pomocy widelca. Gdy będzie wchodził jak w masło, to znaczy, że są już gotowe.
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
60 minut
|
|
3
Gotowe
|
Po upieczeniu obierz ze skórki. Będzie łatwo odchodziła przy pomocy nożyka. |
Zostałam od niedawna fanka zdrowego odżywiania .Jak to mówia lepiej póżno niż wcale.Zaraz wstawiam do piekarnika buraczki na obiadek i już wiem ,że będą pyszne , bo z mężem uwielbiamy warzywa
O, ja dzisiaj też będę je piekł, bo chcę z nich zrobić zupę 🙂
A ja mam pytanie o pieczenie marchewki, bo nie widzę tutaj osobnego poradnika. Wszyscy we wszystkich przepisach twierdzą jakie to proste i szybkie, a mnie się wcale nie udało! Piekłam strasznie długo (pocięta w słupki, skropiona olejem, na blasze) i mimo, że w końcu zaczęła się węglić, to była totalnie twarda :/ Nie nadawała się do zjedzenia jako frytki, a tym bardziej do zmiksowania na pastę. Jakieś podpowiedzi?
Proponuję pieczenie w naczyniu z pokrywką wtedy marchew nie zeschnie się. Ja piekę w szkle żaroodpornym. Pamiętaj, że szkło wstawiamy do zimnego piekarnika.
Cy pieczenie w folii aluminiowej jest zdrowe? Czytałam wiele niepochlebnych informacji o tej metodzie pieczenia żywności. Co Ty na to?
Dużo pisze się źle na ten temat… lepiej bez podobno, ale ja i tak używam. Robię to na tyle rzadko, że nie obawiam się złego wpływu na zdrowie 🙂
Proponuję zrobić kieszeń z folii alu wyłožonej uprzednio pergaminem od środka. Wystarczy kwadraty folii Alu pokryć pergaminem a krawędzie zawinąć po wsunięciu marchewki zagiąć ostatnią krawędź i do pieca ☺
Teraz już można kupić folie aluminiową wyściełaną papierem pergaminowym po jednej stronie. Produkt ma więc kontakt tylko z papierem a efekt jest pieczenia w folii :-)))
Ja w tej chwili piekę. Moje buraki są od ponad godziny w piekarniku i twarde jak deska.
Mam to samo. Są już nawet ciut dluzej i nadal są twarde, jakieś pomysły co zrobić?
Można pokroić na mniejsze części lub niestety… trzeba piec dłużej 🙁
Szkoda czasu na pieczenie w piecu, ja buraki gotuję na parze w szybkowarze 20 -25 minut, są wyśmienite i nie tracą swoich wartości przy długiej obróbce 🙂👍
sposób 3 umyć i obtoczyć w mące. Buraczki (jak i inne pieczone tym sposobem warzywa np ziemniaki ) zmakuja jak pieczone w ognisku 🙂