Ingredients
-
50g Kasza gryczana niepalonasuchej
-
1 łyżka Przyprawa do mięsa
-
2 łyżki Olej kokosowy
-
1/2 korzenia Seler
-
1/2 sztuki Por
-
1 duża Cebula biała
-
5 łyżek Wegański majonez
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną
Jestem fanem past kanapkowych. Pasta warzywna, obok hummusu, to moja ulubiona opcja do smarowania pieczywa. Tym razem wyjątkowo zacząłem dzień nie od jaglanicy czy gryczanki, a własnie od pasty warzywnej zrobionej z resztek, które walały mi się po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej… Pozornie nie zapowiada to pysznej pasty, a prędzej sałatkę lub potrawkę. A jednak da się nawet z tego ukręcić coś ciekawego!
Pasta warzywna – jakie przyprawy?
Ja do uprażenia kaszy gryczanej użyłem przyprawy do złocistego kurczaka, która jest klasyką. Ty oczywiście możesz sięgnąć po inną ulubioną mieszankę lub zrobić ją samemu.
Pasta warzywna w towarzystwie majonezu? Tak!
Na blogu znajdziesz kilka przepisów na wegańskie majonezy:
Jeśli nie chcesz, nie musisz go w ogóle dodawać. Pasta warzywna będzie wtedy bardziej light, ale na pewno straci odrobinę na smaku. W jego miejsce, w takim przypadku, dodaj odrobinę wody.
Składniki
Kasza gryczana niepalona:: 50g | |
Przyprawa do mięsa:: 1 łyżka | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki | |
Seler:: 1/2 korzenia | |
Por:: 1/2 sztuki | |
Cebula biała:: 1 duża | |
Wegański majonez:: 5 łyżek | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę warzywa, rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i smaż przez 10 minut. |
2
Gotowe
|
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy kasza jest już gotowa, umieść ją w misce, dodaj przyprawę, olej i wymieszaj. Wyłóż ją na blaszkę, na której jest papier do pieczenia lub folia aluminiowa. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Jeśli chcesz, możesz spróbować podprażyć kaszę na patelni. |
3
Gotowe
|
Przełóż do malaksera lub wysokiego naczynia warzywa wraz z majonezem i zblenduj. Dodaj podprażoną kaszę gryczaną, spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. |
Bardzo oryginalny przepis 🙂 Koniecznie do wypróbowania!
Czy kasze gryczana tez blendujemy?
Nie 🙂