Ingredients
-
150g Orzechy włoskie1 kubek
-
6 sztuk Pomidory suszonePolecam bez zalewy
-
5 sztuk Pieczarki100g
-
1 łyżeczka Bazylia
-
1 łyżeczka Kolendra
-
0.5 sztuki Cebula czerwona
-
1 łyżka Olej kokosowy
-
1 łyżka Miód / Syrop klonowy
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
szczypta Papryka ostra
Klopsiki z orzechów włoskich
Dziewczyna już któryś raz męczyła mnie o wegańskie klopsiki po tym, jak kupiliśmy paczkę w Ikei. Po kupne daleko, poza tym zimno na polu… trzeba coś fajnego zrobić własnoręcznie. Po szybkim przeglądzie podłogi (tak, tak trzymam lwią część nierozpakowanego jedzenia na podłodze) doszedłem do wniosku, że najlepiej byłoby zrobić pulpety z orzechów włoskich, które leżakują już czwarty tydzień i jakoś nie mogę się za nie zabrać. Chwilę później w głowie urodziło się kilka pomysłów i zamiast śmigać do odległej Ikei po mrożonkę, posłałem Natalię do ’Kogucika’ po pieczarki, a sam zająłem się przygotowywaniem ciasta na chlebki pita, bo to własnie w nich podałem klopsiki z orzechów włoskich.
Już wiem, że te wegańskie klopsiki na pewno zostaną ze mną na długo. Robi się je błyskawicznie, są zdrowe i niesamowicie pyszne. Czego chcieć więcej? Bez większego wydziwiania ze składnikami i i ich obróbką… na dwa razy do blendera, później w piekarnik i po kłopocie. A zresztą, co ja będę tutaj o tym rozprawiał. Przeczytaj sposób wykonania i… po prostu zrób je!
Z czym je podawać?
Tak jak wcześniej wspomniałem, u mnie klopsiki z orzechów włoskich skończyły w picie, natomiast bardzo fajnie będą pasowały również wpakowane do środka chlebków naan, podpłomyków z patelni czy podane na makaronie z sosem pomidorowym. Możesz upiec do nich ziemniaczki i podać z surówką. Jak lubisz, tak zjedz. Klopsiki tak czy siak będą świetnie smakowały.
Składniki
Orzechy włoskie:: 150g | |
Pomidory suszone:: 6 sztuk | |
Pieczarki:: 5 sztuk | |
Bazylia:: 1 łyżeczka | |
Kolendra:: 1 łyżeczka | |
Cebula czerwona:: 0.5 sztuki | |
Olej kokosowy:: 1 łyżka | |
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Papryka ostra:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Włącz piekarnik na 180 stopni. Do malaksera wrzuć orzechy włoskie, pomidory suszone, 2-3 pieczarki i wsyp bazylię oraz kolendrę. Miksuj przez 1-2 minuty. Powstała masa powinna być prawie jednolita. Przełóż zawartość malaksera do miski. |
2
Gotowe
|
Bez mycia malaksera wrzuć resztę pieczarek oraz czerwoną cebulę. Miksuj dosłownie kilka sekund. Cebula z pieczarkami mają być drobno posiekane, a nie zmiksowane na gładko. Przełóż zawartość malaksera do miski. |
3
Gotowe
|
Do miski dodaj olej kokosowy (lub inny) oraz miód. Wymieszaj dokładnie. |
4
Gotowe
20 min
|
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Formuj klopsiki (1 klopsik = 1 łyżka). Układaj klopsiki na blaszce. Włóż ją do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-30 minut lub do momentu, gdy klopsiki będą mocno rumiane. |
wygląda super. Wszystko pięknie i praktycznie wyjaśnione, aż chce sie robić 🙂
Besos ;*
Mniam!:) ..ciekawe jak smakują, chyba będzie się trzeba przekonać:) dzięki za inspirację:) pozdrawiam!:)
..a filmik fajna sprawa:)
Coś pysznego!!! Nie mogłam się oderwać już od surowej masy… 😉
Mi ta surowa masa smakowała nawet bardziej;) ale upieczone tez były pyszne
Właśnie wskoczyły do piekarnika! 🙂 Tylko jedna sprawa 🙂 Gdyby nie fakt ze wczesniej widzialam film jak je zrobić, zapomniałabym dodać paprykę ostrą i pieprz bo nie wspomniałeś w przepisie o tym 🙂 Wyleciało Ci z głowy pewnie, albo wydawało Ci się oczywiste, a ja niestety należę do ludzi którzy przepisy traktują jak katolicy Biblię – krok po kroku robię co napisane 😀
co proponujesz zamiast pieczarek? 🙂
nie jadam żadnych grzybów.