Klopsiki z orzechów włoskich

7 0
Klopsiki z orzechów włoskich

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy włoskie:: 1 kubek 150g
Pomidory suszone:: Polecam bez zalewy 6 sztuk
Pieczarki:: 100g 5 sztuk
Bazylia:: 1 łyżeczka
Kolendra:: 1 łyżeczka
Cebula czerwona:: 0.5 sztuki
Olej kokosowy:: 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Papryka ostra:: szczypta

Nutritional information

Klopsik
Porcja
67
Kalorie
1.5g
Białko
5.5g
Tłuszcz
3g
Węglowodany

Szybki i prosty obiad w dzisiejszych czasach jest na wagę złota. Takie właśnie są klopsiki z orzechów włoskich. Proste składniki i minimum roboty.

  • 30 min
  • Serves 18
  • Easy

Ingredients

Share

Klopsiki z orzechów włoskich

Dziewczyna już któryś raz męczyła mnie o wegańskie klopsiki po tym, jak kupiliśmy paczkę w Ikei. Po kupne daleko, poza tym zimno na polu… trzeba coś fajnego zrobić własnoręcznie. Po szybkim przeglądzie podłogi (tak, tak trzymam lwią część nierozpakowanego jedzenia na podłodze) doszedłem do wniosku, że najlepiej byłoby zrobić pulpety z orzechów włoskich, które leżakują już czwarty tydzień i jakoś nie mogę się za nie zabrać. Chwilę później w głowie urodziło się kilka pomysłów i zamiast śmigać do odległej Ikei po mrożonkę, posłałem Natalię do ’Kogucika’ po pieczarki, a sam zająłem się przygotowywaniem ciasta na chlebki pita, bo to własnie w nich podałem klopsiki z orzechów włoskich.

Już wiem, że te wegańskie klopsiki na pewno zostaną ze mną na długo. Robi się je błyskawicznie, są zdrowe i niesamowicie pyszne. Czego chcieć więcej? Bez większego wydziwiania ze składnikami i i ich obróbką… na dwa razy do blendera, później w piekarnik i po kłopocie. A zresztą, co ja będę tutaj o tym rozprawiał. Przeczytaj sposób wykonania i… po prostu zrób je!

Z czym je podawać?

Tak jak wcześniej wspomniałem, u mnie klopsiki z orzechów włoskich skończyły w picie, natomiast bardzo fajnie będą pasowały również wpakowane do środka chlebków naan, podpłomyków z patelni czy podane na makaronie z sosem pomidorowym. Możesz upiec do nich ziemniaczki i podać z surówką. Jak lubisz, tak zjedz. Klopsiki tak czy siak będą świetnie smakowały.

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Orzechy włoskie:: 1 kubek 150g
Pomidory suszone:: Polecam bez zalewy 6 sztuk
Pieczarki:: 100g 5 sztuk
Bazylia:: 1 łyżeczka
Kolendra:: 1 łyżeczka
Cebula czerwona:: 0.5 sztuki
Olej kokosowy:: 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżka
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Papryka ostra:: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Włącz piekarnik na 180 stopni. Do malaksera wrzuć orzechy włoskie, pomidory suszone, 2-3 pieczarki i wsyp bazylię oraz kolendrę. Miksuj przez 1-2 minuty. Powstała masa powinna być prawie jednolita. Przełóż zawartość malaksera do miski.

2
Gotowe

Bez mycia malaksera wrzuć resztę pieczarek oraz czerwoną cebulę. Miksuj dosłownie kilka sekund. Cebula z pieczarkami mają być drobno posiekane, a nie zmiksowane na gładko. Przełóż zawartość malaksera do miski.

3
Gotowe

Do miski dodaj olej kokosowy (lub inny) oraz miód. Wymieszaj dokładnie.

4
Gotowe
20 min

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Formuj klopsiki (1 klopsik = 1 łyżka). Układaj klopsiki na blaszce. Włóż ją do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-30 minut lub do momentu, gdy klopsiki będą mocno rumiane.

previous
Chlebek pita – krok po kroku
Klopsiki warzywne - przepis na pulpety warzywne
next
Klopsiki warzywne
previous
Chlebek pita – krok po kroku
Klopsiki warzywne - przepis na pulpety warzywne
next
Klopsiki warzywne
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena

wygląda super. Wszystko pięknie i praktycznie wyjaśnione, aż chce sie robić 🙂

Konrad Budzyk

Besos ;*

Kamila

Mniam!:) ..ciekawe jak smakują, chyba będzie się trzeba przekonać:) dzięki za inspirację:) pozdrawiam!:)
..a filmik fajna sprawa:)

Natalia

Coś pysznego!!! Nie mogłam się oderwać już od surowej masy… 😉

Kinga

Mi ta surowa masa smakowała nawet bardziej;) ale upieczone tez były pyszne

Ola

Właśnie wskoczyły do piekarnika! 🙂 Tylko jedna sprawa 🙂 Gdyby nie fakt ze wczesniej widzialam film jak je zrobić, zapomniałabym dodać paprykę ostrą i pieprz bo nie wspomniałeś w przepisie o tym 🙂 Wyleciało Ci z głowy pewnie, albo wydawało Ci się oczywiste, a ja niestety należę do ludzi którzy przepisy traktują jak katolicy Biblię – krok po kroku robię co napisane 😀

Aleksandra

co proponujesz zamiast pieczarek? 🙂
nie jadam żadnych grzybów.

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here