Ingredients
-
1.5 szklanki Mąka pszenna210g
-
0.5 szklanki Woda125ml
-
20g Świeże drożdże
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
1 łyżeczka Sól
-
1 łyżka Olej
Chlebek pita – krok po kroku
Chlebek pita to świetny wybór dla osób, które chcą wsadzić coś do środka. Dzięki komorze powietrza, która się wytwarza podczas smażenia, jak i pieczenia (pieczenie jest nawet łatwiejszą opcją, żeby uzyskać dużą i ładną komorę), jesteśmy w stanie, po delikatnym nakrojeniu „bąbla”, nafaszerować chlebek pita warzywami, falafelem czy klopsikami.
Przepis na pitę nie należy do trudnych, ale na dole wpisu masz dokładnie pokazane jak ja to robiłem i co mi z tego wyszło. Jestem przekonany, że dla części z Was może to być miły i przydatny dodatek.
Ja zdecydowałem się na wykonanie chlebków pita z patelni, ponieważ… akurat miałem kiepski dostęp do piekarnika. Jeśli tylko chcesz, możesz zrobić je w piekarniku. Będzie to na pewno prostsze.
Na co zwracać uwagę?
- Ciasto musi być delikatne i elastyczne.
- Ważne jest, żeby rozwałkowane chlebki były dość cienkie.
- Jeśli pieczesz w piekarniku, to kładź chlebki na blachę, która została już wcześniej rozgrzana.
Koniecznie zobacz jak ja to robię
[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=AWbJ8j3FQfI” description=”Chlebek pita” autoplay=”no”/]
Składniki
Mąka pszenna:: 1.5 szklanki | |
Woda:: 0.5 szklanki | |
Świeże drożdże:: 20g | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka | |
Sól:: 1 łyżeczka | |
Olej:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W misce umieść drożdże, cukier, szczyptę mąki i wodę (ciepłą, ale nie gorącą). Wymieszaj i odstaw na 15 minut. |
2
Gotowe
|
Po tym czasie dodaj szklankę mąki, olej, sól i wyrób ciasto. Następnie dodaj jeszcze mąki, na początku 1/4 szklanki i systematycznie więcej w miarę potrzeby. Ciasto ma być delikatne, miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. |
3
Gotowe
|
Wyjmij ciasto. Podziel na 4, a najlepiej 8 części. Każdą rozwałkuj (dość cienko) i ponownie przykryj na 15 minut. |
4
Gotowe
|
Placki smaż na suchej patelni lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pamiętaj, żeby wcześniej rozgrzać blachę. Pieczenie może okazać się łatwiejszą drogą w celu uzyskania ładnej kieszeni powietrznej. |
🙂 jednak filmiki są bardzo zachęcające, może dlatego że ma się złudzenie że to tak szybko się robi;)) hehe;) Przepis wart wypróbowania, dzięki!
Rzeczywiście wykorzystałeś w tym przepisie erytrytol? Pytam, bo spotkałem się z informacją, że nie jest on w stanie zastąpić cukru w parze z drożdżami, tzn. ciasto nie będzie rosnąć. To samo dotyczyć ma ksylitolu (i zapewne innych polioli). Możesz coś o tym powiedzieć?
Ja na pewno użyłem cukru trzcinowego, ale obadam sprawe z erytrolem. Teoretycznie nie powinno działać, bo nie ma kalorii, czyli nie będzie pozywką, ale ktos mi kiedyś pisał, że robił (w innym przepisie) i wyszło. Stestuję 🙂
Jak tu nie spróbować? Podpowiedz, proszę, jeszcze, jaki powinien być czas pieczenia.
Hmm około 15 minut, ale trzeba obserwować, bo każdy piekarnik jest inny 🙂
Dziękuję, wyszła cudnie!