Ingredients
-
750 ml Bulion warzywny
-
2 łyżki Pasta miso
-
1 kostka Tofu naturalne
-
1/4 główki Kapusta pekińska
-
1 sztuka Marchewka
-
3 ząbki Czosnek
-
2 cm Imbir
-
do smaku Chilli w proszku
-
1 arkusz Nori
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską
Czym jest zupa miso? W skrócie jest to taki odpowiednik naszego rodzimego rosołu z wkładką. To co wyróżnia ten azjatycki rosół na tle innych zup, to tytułowa pasta miso. Dzięki występującym w paście bakteriom mlekowym wspiera pracę jelit. Pokarm jest łatwiej trawiony i lepiej wchłaniany. Wspomaga również układ odpornościowy w walce z wirusami, dlatego zupa miso jest zalecana podczas przeziębienia i grypy.
Ważne jednak jest to, żeby zupy po dodaniu pasty miso nie zagotować! Inaczej jej magiczne właściwości uciekną, a nam zostanie jedynie gar pysznej i aromatycznej zupy. Jeśli chcesz podgrzać zupę, to jedynie na małym ogniu.
Przepis na zupę miso jest bardzo prosty i myślę, że nie ma osoby, która by spartoliła robotę. Jedyne z czym możesz przesadzić to chilli, dlatego jeśli jesteś kulinarnym nielotem, to jej nawet nie tykaj.
Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
- Pasta miso jest dostępna w supermarketach na dziale z „kuchniami świata”, w sklepach azjatyckich oraz sklepach internetowych. Sprawdź jakiej pasty ja używałem -> Kliknij
- Pastę po otwarciu można przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce.
- Do zrobienia fikuśnych paseczków posłużyła mi obieraczka Julienne. Nie kosztuje to dużo, a efekt może pozytywnie zaskoczyć. Zobacz wszystkie -> Kliknij. Ja używam tej -> Kliknij. Zdaję sobie sprawę, że jest to już większy wydatek, ale moim zdaniem warto.
- Kapustę pekińską można zastąpić inną zieleniną. Jeśli zdecydujesz się na kapustę głowiastą, to pamiętaj, żeby ją wcześniej dodać (do jeszcze gotującej się wody). Potrzebuje ona czasu, żeby zmięknąć.
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na zupy
Składniki
Bulion warzywny:: 750 ml | |
Pasta miso:: 2 łyżki | |
Tofu naturalne:: 1 kostka | |
Kapusta pekińska:: 1/4 główki | |
Marchewka:: 1 sztuka | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Imbir:: 2 cm | |
Chilli w proszku:: do smaku | |
Nori:: 1 arkusz | |
Zielona cebulka:: 1/2 pęczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
bardzo dobra 🙂 mniam
pyszna, mniam, mniam
Zrobiłam od razu 2 litry zupy bo wiedziałam że będzie pyszna, dodałam jeszcze glony wakame i grzyby shitake i wyszło na prawdę super <3 dzięki za ten przepis
Hej! czy ciemna pasta miso nadaje się do tej zupy? Akurat taka posiadam w lodówce. Może pytanie absurdalne, ale dopiero zaczynam przygodę z miso, więc proszę o wyrozumiałość dla laika 😀
Chyba tak… Ja nie używałem, bo wegańskiej nie widziałem, ale myslę, że będzie ok 🙂
Rewelacyjny przepis – pyszna, rozgrzewająca i szybka w przygotowaniu zupa. Dodałam grzyby shitake i bardzo fajnie się wkomponowały:) z niecierpliwością czekam na nową książkę z przepisami 🙂
Kiedyś może będzie 😉