Ingredients
-
100g Płatki orkiszowe
-
20g Olej kokosowy
-
50g Miód / Syrop klonowy
-
1 sztuka Pomarańcza
-
szczypta Chilli w proszku
-
szczypta Sól
-
30g Gorzka czekolada
Granola z pomarańczą i czekoladą
Po wyjeździe do Warszawy wzięło mnie troszkę na eksperymentowanie większe ze smakami. Zrodziło się w tej chorej głowie kilka fajnych, jak i „mniej fajnych” pomysłów. Pora część z nich wprowadzić w życie. Na pierwszy ogień pomyślałem, że fajnie byłoby przygotować coś, co jest wszystkim znane, ale z inną, trochę szaloną nutą… tak właśnie powstała granola z pomarańczą i czekoladą – do tego momentu brzmi klasycznie i znajomo – z domieszką papryki chilli. Jeśli jesteś uprzedzony, to się naprawdę nie dziwię, bo też byłem. W ogóle do tego typu łączenia smaków nie byłem przekonany. Okazało się jednak, że przy samodzielnym tworzeniu połączeń słodkiego z ostrym, można stworzyć coś niesamowitego.
Nie lubisz sklepowej czekolady z chilli? Ja też! Próbowałem zarówno z tanich, jak i drogich firm… wszystkie były jedynie do wyplucia. Nie moje smaki i nie moja bajka. Jednak wzięcie spraw we własne ręce może odmienić podejście do łączenia smaków. Możliwe, że nagle czekolada połączona z chilli Ci posmakuje. Nie wiem sam czy to była kwestia samodzielnego łączenia, czasu czy towarzystwa pomarańczy i chrupiących płatków, ale podejście zmienione o 180° . Zacznij od nawet niedużej ilości papryczki chilli, a jestem przekonany, że nie pożałujesz, a Twoja granola z pomarańczą i czekoladą po kilku chwilach przerodzi się we wspomnienia, po których zostaną tylko niedobitki w postaci okruchów na blaszce.
Kilka słów na temat przepisu:
- Proporcje są podane na małą blaszkę. Jeśli chcesz zrobić dużą blachę, to zrób na 8 porcji
- Przechowywać można spokojnie kilka tygodni, chociaż ciężko się spodziewać, żeby granola tyle wytrzymała – na pewno szybciej ją zjesz
- Najlepiej wybieraj chilli w płatkach
- Płatki orkiszowe możesz zamienić na np. owsiane
- Olej kokosowy z powodzeniem może być zastąpiony przez rzepakowy
- Pomarańczę możesz zastąpić innym ulubionym cytrusem. Świetnie sprawdzi się np. mandarynka
- Miód, syrop klonowy, z agawy czy ryżowy… obojętne. I tak będzie pysznie
Zobacz również przepisy na:
Składniki
Płatki orkiszowe:: 100g | |
Olej kokosowy:: 20g | |
Miód / Syrop klonowy:: 50g | |
Pomarańcza:: 1 sztuka | |
Chilli w proszku:: szczypta | |
Sól:: szczypta | |
Gorzka czekolada:: 30g |
Wykonanie
1
Gotowe
15 min
|
|
2
Gotowe
15 min
|
|
3
Gotowe
20 min
|
W międzyczasie do tej samej miski dodaj miód, sok z 1/2 pomarańczy, skórkę z całej pomarańczy, chilli oraz sól. Porządnie wymieszaj. Gdy płatki będą już gotowe, wyjmij je z piekarnika, wymieszaj z zawartością miski i wstaw po raz ostatni do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 20 minut lub do momentu aż będą suche i chrupiące. |
4
Gotowe
|
Granola orkiszowa to pyszny pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. Z powodzeniem zasmakuje również dzieciom, a jeżeli mamy ochotę na deser możemy również dodać jej do ciasteczek lub innych słodkich wypieków. Zdrowo i pysznie.