Ingredients
-
150g Tahini
-
50g Gorzka czekolada
-
szczypta Sól
-
Opcjonalnie
-
szczypta Cynamon
-
szczypta Wanilia
-
do smaku Cukier trzcinowy
-
2 łyżki Mleko w proszkuPolecam ryżowe
Czekoladowa pasta sezamowa
Przedwczoraj popołudniu dostałem niezwykle wzruszający list od Pani Darii. Nie przytoczę Wam teraz jego treści, ponieważ nie wiem czy autorka by sobie tego życzyła, ale naprawdę, łza się w oku zakręciła. Żadna inna wiadomość aż tak na mnie nie wpłynęła. Dostawałem już od Was nie raz oznaki szacunku, informacje, że motywuję Was lub, że przepisy umieszczane na blogu są bezbłędne, ale to co tutaj wyczytałem… Coś niesamowitego. Właśnie dzisiejszy wpis jest skierowany do Pani Darii i jej chorej córeczki. Bardzo dziękuję za dawkę motywacji i trzymam kciuki za leczenie.
Co ma wspólnego chore dziecko z dzisiejszym przepisem?
Otóż ja zawsze (w szczególności w dzieciństwie), gdy jest mi źle, sięgam po słodkości. Hiciorem była nutella. Nie powiem, żeby ta pasta ją bardzo przypominała, ale na pewno ma w sobie coś z niej. Pani Daria wspominała, że jej jak i córeczce bardzo smakują m.in. moje pasty (w tym się zresztą najlepiej czuję w kuchni), dlatego ta dzisiejsza czekoladowa pasta sezamowa jest z dedykacją dla nich. Mam nadzieję, że chociaż na chwilę sprawi, że zawita na ich twarzach uśmiech, tak jak było to zawsze u mnie. Mam też olbrzymią nadzieję, iż w specyficznej diecie córeczki takie smarowidło będzie mogło zawitać i wprowadzić troszkę urozmaicenia w jadłospisie.
Najsmaczniejsze oczywiście będzie, moim zdaniem, wykonanie ze wszystkimi składnikami, ale pomijając cukier czy mleko w proszku i tak uzyskamy pyszną pastę. Wszystko zależy od tego, co kto lubi lub na co może sobie pozwolić. Dla mnie ta pasta jest swoistym ratunkiem, gdy mam ochotę czymś posmarować wafle ryżowe, ale stawiam sobie warunek, że musi być to wartościowe dla organizmu.
Tak więc zajadam ostatnie wafle, zapijam mlekiem kokosowym, które zostało po mango lassi i zabieram się za kolejne wpisy, bo podobno na nie czekacie 😉
Składniki
Tahini:: 150g | |
Gorzka czekolada:: 50g | |
Sól:: szczypta | |
Opcjonalnie |
|
Cynamon:: szczypta | |
Wanilia:: szczypta | |
Cukier trzcinowy:: do smaku | |
Mleko w proszku:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Czekoladę rozpuść - w upalne dni wystarczy zostawić ją na kilka godzin na stole. |
Czy zamiast czekolady można użyć karobu?
Jasne, że tak. Będzie fajne, bardziej „karmelkowe” 🙂
Można byłoby jeszcze wrzucić przepis na Tahini, to wgl byłoby super. 🙂
http://www.blendman.pl/jak-zrobic-tahini/ :*
Cześć! 🙂 Jak długo taka pasta może stać i jak ją trzeba przechowywać? Dziękuję
Najlepiej w lodówce. Spokojnie kilka tygodni. Poza lodówką też powinna wytrzymać, ale ja nie ryzywuję zazwyczaj przechowywania i zjadam haha 🙂