Ingredients
-
450g Zielony groszek
-
1 sztuka Cebula czerwona
-
4 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
4 łyżeczki Kumin
-
1 łyżeczka Papryka ostra
-
Sól
-
Pieprz czarny
-
do smażenia Olej kokosowy
-
Opcjonalnie
-
panierka Bułka tarta
Kotleciki z zielonego groszku
Kotleciki z zielonego groszku powstały, jak większość rzeczy, z błahego powodu… głodu. W zamrażarce miałem akurat świeżą partię groszku, który postanowiłem spożytkować. Na początku myślałem o zupie, ale stwierdziłem, że wolę zrobić coś nowego, ciekawszego i bardziej pożywnego. W przeciwieństwie do wielu dostępnych w sieci przepisów, ten jest naprawdę wyjątkowy. Kotleciki składają się niemalże z samego groszku i dużej ilości smakowych dodatków.
Czy groszek musi być mrożony?
Nie. Bez problemu kotleciki powinny wyjść z zielonego groszku z puszki, ale zapewne będzie trzeba dodać bułki tartej do zagęszczenia. Puszkowany groszek jest znacznie bardziej nasiąknięty wodą od tego świeżo ugotowanego. Jednakże pod względem wartości odżywczych polecałbym sięgnąć po mrożony. Jest łatwo dostępny i moim zdaniem smaczniejszy.
Z czym to się je?
Świetnym dodatkiem będzie dostępny na blogu jogurtowy sos z miętą. Kotleciki z takim sosem możemy podawać solo lub w towarzystwie ziemniaków, a nawet w tortilli lub wpakować do naleśników. W każdej z tych konfiguracji będą świetnie smakowały.
Składniki
Zielony groszek:: 450g | |
Cebula czerwona:: 1 sztuka | |
Czosnek:: 4 ząbki | |
Sok z cytryny:: 3 łyżki | |
Kumin:: 4 łyżeczki | |
Papryka ostra:: 1 łyżeczka | |
Sól:: | |
Pieprz czarny:: | |
Olej kokosowy:: do smażenia | |
Opcjonalnie |
|
Bułka tarta:: panierka |
Wykonanie
1
Gotowe
5 min
|
Zagotuj wodę w garnku. Do wrzątku wrzuć zamrożony groszek i gotuj przez około 5 minut. Po tym czasie przecedź. |
2
Gotowe
5 min
|
Umieść wszystkie składniki, poza olejem, w malakserze i zblenduj. Możesz również użyć blendera ręcznego. Ważne, żeby powstała masa nie była idealnie gładka! |
3
Gotowe
20 min
|
Z powstałej masy uformuj 10 kotlecików i opcjonalnie (zalecam) obtocz w bułce tartej. Rozgrzej patelnię z olejem. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. |
Wczoraj robiłam podobne 🙂
Uwielbiam wszystko co zawiera groszek <3
robiłam z puszki, do środka dałam otręby, a „panierowałam” w mące jaglanej, pyszne!
Super! 🙂
czy można je upiec?