Ingredients
-
1 puszka Ciecierzyca240g ugotowanej
-
150g Jarmuż
-
3 ząbki Czosnek
-
szczypta Chilli w proszku
-
do smaku Sól
-
2 łyżki Olej kokosowy
Ciecierzyca z jarmużem
Kilka dni temu kupiłem dwa wory jarmużu. Udało mi się dorwać na lokalnym rolniku jarmuż, który był standardowo zielony oraz… fioletowy. Szczerze powiedziawszy, fioletową wersję widziałem pierwszy raz. Fioletowy jarmuż nie jest co prawda zdrowszy ani smaczniejszy, ale wygląda bardzo fikuśnie. Po usmażeniu niestety robi się jeszcze mniej apetyczny niż ten zielony, ale podawany na surowo lub tylko blanszowany może być naprawdę efektownym dodatkiem.
Jako odskocznię od pesto z jarmużu lub koktajli z jego domieszką, postanowiłem wreszcie zrobić danie obiadowe. Padło na ciecierzycę, ponieważ ugotowałem jej ostatnio straszne ilości i trzeba powoli z niej schodzić, bo nie mam już miejsca w zamrażalce na inne rzeczy. Ciecierzyca z jarmużem to naprawdę świetle połączenie. Do tego dodatek czosnku, papryki ostrej i oleju przyprawia o zachwyt. De facto jest to danie na modłę aglio olio e peperoncino, tyle że zamiast makaronu na patelni wylądowała ciecierzyca z jarmużem.
Składniki
Ciecierzyca:: 1 puszka | |
Jarmuż:: 150g | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Chilli w proszku:: szczypta | |
Sól:: do smaku | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
20 min
|
Na patelni rozgrzej olej kokosowy (mały ogień), dodaj pokrojony drobno czosnek i zamieszaj. Jeśli masz jarmuż w formie całych liści, to pozbądź się łodyg. Dodaj połowę jarmużu (bo więcej przypuszczalnie się nie zmieści) i wymieszaj z czosnkiem. Przykryj i duś około 3-4 minuty. Następnie dodaj resztę jarmużu, ponownie dobrze wymieszaj i duś przez 15 minut. |
2
Gotowe
5 min
|
Po tym czasie dorzuć do jarmużu ciecierzycę, sól i chilli. Połącz wszystko i smaż na średnim ogniu 5 minut. |
A ciecierzyca z puszki czy namaczałeś wcześniej suszoną?
Ja użyłem wcześniej namoczonej i ugotowanej, ale z puszki też będzie super 🙂
Ze względu na brak produktów zmieniłam przepis. Użyłam oliwy, dodałam do smażenia cebulę pokrojoną w krążki, a zamiast chilli, ostrą paprykę. Bajka! 🙂 Dzięki za inspirację.
Przepis to tylko inspiracja do przekształcania przepisów na swoją modłę. Bardzo się cieszę, że udało się coś fajnego wyczarować 🙂