Wegański majonez light

8 0
Wegański majonez light

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik:: 50g
Mleko sojowe:: 250ml
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Czarna sól:: 2 łyżeczki
Musztarda:: 2 łyżeczki
Pieprz czarny:: 1/2 łyżeczki
Woda:: 125ml
Agar:: 1 łyżeczka
Skrobia ziemniaczana:: 3 łyżki

Nutritional information

100g
Porcja
104
Kalorie
4g
Białko
8g
Tłuszcz
8g
Węglowodany

Wegański majonez w wersji light to świetna alternatywa dla osób dbających o figurę, ale nadal chcących poczuć jego smak. Prosty, lekki i zdrowy.

  • 20 min
  • Serves 5
  • Easy

Ingredients

Share

Wegański majonez light

Gdy jeszcze byłem wszystkożercą, bardzo często na moim stole witał majonez. Do kanapek, sałatek, parówek… do wszystkiego. Po przejściu na weganizm trochę mi go brakowało. Wtedy własnie poznałem sojonez. Wegański majonez vel sojonez jest naprawdę świetny i niemal identyczny w smaku jak tradycyjny. Pojawił się tylko jeden problem… – A co z majonezem na redukcji? Przecież, np. sałatka jarzynowa czy wegańskie burgery, najlepiej smakują z majonezem. Jak by to zastąpić… – Wystarczyło trochę pogłówkować, poszukać po sieci co ludzi wyprawiają, żeby otrzymać produkty light i pyszne rozwiązanie pojawiło się po kilku chwilach w moim blenderze.

Teraz już nie ma znaczenia czy się odchudzasz czy nie. Nie musisz rezygnować całkowicie ze smaków, które tak bardzo lubisz.

Czy czarna sól jest niezbędna?

Moim zdaniem tak, ale śmiało możesz testować ze zwykłą. Nie uzyskasz wtedy charakterystycznego jajecznego zapachu i smaku, ale przynajmniej czymś np. „zabielisz” sałatkę. Sól taka nie jest droga i w większości sklepów ze zdrową żywnością jest dostępna. Warto w nią zainwestować, bo nadaje się nie tylko do wegańskich majonezów.

Nie mam słonecznika. Czy czymś mogę zastąpić?

Tak. Bez problemu możesz użyć orzechów nerkowca lub migdałów bez skórki, lub płatków migdałowych.

Sprawdź również pozostałe przepisy na wegański majonez

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Słonecznik:: 50g
Mleko sojowe:: 250ml
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Czarna sól:: 2 łyżeczki
Musztarda:: 2 łyżeczki
Pieprz czarny:: 1/2 łyżeczki
Woda:: 125ml
Agar:: 1 łyżeczka
Skrobia ziemniaczana:: 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Słonecznik zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. W tym czasie umieść wszystkie składniki poza wodą, agarem i skrobią w kielichu blendera.

2
Gotowe

Zlej wodę z namaczania, przepłucz i umieść ziarna słonecznika w kielichu blendera. Miksuj przez 2-3 minuty

3
Gotowe

W garnuszku rozmieszaj agar z wodą i skrobią. Daj na średni ogień i gotuj około 1 minutę - do czasu aż stanie się przezroczyste.

4
Gotowe

Przenieś zawartość garnuszka do blendera i miksuj dokładnie do momentu uzyskania gładkiego i kremowego majonezu.

5
Gotowe

Zawartość kielicha przenieś do słoiczka lub miseczki i wstaw do lodówki, żeby majonez stężał (zrobił się gęstszy).

Konrad Budzyk

previous
Granola z kaszy jaglanej
next
Ciecierzyca z jarmużem
previous
Granola z kaszy jaglanej
next
Ciecierzyca z jarmużem
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hanna

czy może być inne roślinne mleko niż sojowe?

Konrad Budzyk

Myślę, że tak 🙂

Agnieszka

Kiedy gotowałam agar ze skrobią w garnuszku koło minuty, woda dalej była biaława, nie stała się przezroczysta. Woda była bardzo ciepła, ale nie gorąca, kiedy dolewałam ją do blendera. Czy mogę zjeść tak zrobiony „majonez” (choć szczerze, to minimalnie zgęstniał podczas miksowania, jak na razie dałam do lodówki i czekam, co z tego będzie) czy czekają mnie kłopoty żołądkowe?

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here