Ingredients
-
50g Słonecznik
-
250ml Mleko sojowe
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżeczki Czarna sól
-
2 łyżeczki Musztarda
-
1/2 łyżeczki Pieprz czarny
-
125ml Woda
-
1 łyżeczka Agar
-
3 łyżki Skrobia ziemniaczana
Wegański majonez light
Gdy jeszcze byłem wszystkożercą, bardzo często na moim stole witał majonez. Do kanapek, sałatek, parówek… do wszystkiego. Po przejściu na weganizm trochę mi go brakowało. Wtedy własnie poznałem sojonez. Wegański majonez vel sojonez jest naprawdę świetny i niemal identyczny w smaku jak tradycyjny. Pojawił się tylko jeden problem… – A co z majonezem na redukcji? Przecież, np. sałatka jarzynowa czy wegańskie burgery, najlepiej smakują z majonezem. Jak by to zastąpić… – Wystarczyło trochę pogłówkować, poszukać po sieci co ludzi wyprawiają, żeby otrzymać produkty light i pyszne rozwiązanie pojawiło się po kilku chwilach w moim blenderze.
Teraz już nie ma znaczenia czy się odchudzasz czy nie. Nie musisz rezygnować całkowicie ze smaków, które tak bardzo lubisz.
Czy czarna sól jest niezbędna?
Moim zdaniem tak, ale śmiało możesz testować ze zwykłą. Nie uzyskasz wtedy charakterystycznego jajecznego zapachu i smaku, ale przynajmniej czymś np. „zabielisz” sałatkę. Sól taka nie jest droga i w większości sklepów ze zdrową żywnością jest dostępna. Warto w nią zainwestować, bo nadaje się nie tylko do wegańskich majonezów.
Nie mam słonecznika. Czy czymś mogę zastąpić?
Tak. Bez problemu możesz użyć orzechów nerkowca lub migdałów bez skórki, lub płatków migdałowych.
Sprawdź również pozostałe przepisy na wegański majonez
Składniki
Słonecznik:: 50g | |
Mleko sojowe:: 250ml | |
Sok z cytryny:: 2 łyżki | |
Czarna sól:: 2 łyżeczki | |
Musztarda:: 2 łyżeczki | |
Pieprz czarny:: 1/2 łyżeczki | |
Woda:: 125ml | |
Agar:: 1 łyżeczka | |
Skrobia ziemniaczana:: 3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Słonecznik zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. W tym czasie umieść wszystkie składniki poza wodą, agarem i skrobią w kielichu blendera. |
2
Gotowe
|
Zlej wodę z namaczania, przepłucz i umieść ziarna słonecznika w kielichu blendera. Miksuj przez 2-3 minuty |
3
Gotowe
|
W garnuszku rozmieszaj agar z wodą i skrobią. Daj na średni ogień i gotuj około 1 minutę - do czasu aż stanie się przezroczyste. |
4
Gotowe
|
Przenieś zawartość garnuszka do blendera i miksuj dokładnie do momentu uzyskania gładkiego i kremowego majonezu. |
5
Gotowe
|
Zawartość kielicha przenieś do słoiczka lub miseczki i wstaw do lodówki, żeby majonez stężał (zrobił się gęstszy). |
czy może być inne roślinne mleko niż sojowe?
Myślę, że tak 🙂
Kiedy gotowałam agar ze skrobią w garnuszku koło minuty, woda dalej była biaława, nie stała się przezroczysta. Woda była bardzo ciepła, ale nie gorąca, kiedy dolewałam ją do blendera. Czy mogę zjeść tak zrobiony „majonez” (choć szczerze, to minimalnie zgęstniał podczas miksowania, jak na razie dałam do lodówki i czekam, co z tego będzie) czy czekają mnie kłopoty żołądkowe?