Zupa krem z pieczonej papryki

9 0
Zupa krem z pieczonej papryki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Pieczona papryka:: 4 sztuki
Cebula biała:: 1 mała
Czosnek:: 4 ząbki
Przecier pomidorowy:: 1 łyżka
Bulion warzywny:: 500 ml
Mąka kukurydziana:: 1 spora łyżka
Woda:: 100 ml
Kumin:: 3 łyżeczki
Papryka wędzona:: 3 łyżeczki
Sól:: do smaku
Papryka ostra:: do smaku
Olej kokosowy:: 2 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
283
Kalorie
8g
Białko
13g
Tłuszcz
44g
Węgl.

Lubisz paprykę lub chcesz się do niej przekonać? Zupa krem z pieczonej papryki będzie idealnym przepisem dla Ciebie!

  • 50 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Zupa krem z pieczonej papryki

Kilka dni temu, na dużej promocji, kupiłem dużą siatę papryki. Nie zastanawiałem się wtedy: po co mi ona, w ogóle jest potrzebna ani co z niej zrobię. Zobaczyłem obniżkę, więc odruchowo zapakowałem ją do koszyka. Leżała bezczynnie przez kilka dni w lodówce, aż nagle mnie oświeciło… przecież mogę ją upiec! Uwielbiam zapach i smak pieczonej papryki. Można z niej zrobić naprawdę cuda, a moimi faworytami są pasta z pieczonej papryki oraz… dzisiejsza bohaterka, którą jest zupa krem z pieczonej papryki! Aromatyczna, gładka, bardzo prosta w wykonaniu, a co najważniejsze, PRZEPYSZNA. Dawno nie miałem okazji robić nic z pieczonej papryki i już wiem, że to był mój wielki błąd. Trzeba nadrobić stracony czas.

Zwłaszcza teraz, gdy na polu robi się coraz zimniej, miło jest ogrzać się ciepłą zupą. Moim skromnym zdaniem, zupa z pieczonej papryki nie może się obyć bez dodatku wędzonej papryki. To ona nadaje jej niesamowitego charakteru, natomiast odrobina ostrej papryki sprawia, że jest wyrazista i lekko rozgrzewająca od środka.

Z czym zupa z pieczonej papryki smakuje najlepiej?

Opcji jest co najmniej kilka. Ja postanowiłem zrobić tortille, ale bardzo fajnie sprawdzi się też chleb z kaszy gryczanej lub zwykłe pieczywo. Wybór należy do Ciebie. Dodatkowo, żeby zupa wyglądała bardziej atrakcyjnie, możesz wsadzić w nią, tak jak ja, gałązkę rozmarynu lub posypać bazylią, oregano lub pietruszką.

A Ty lubisz pieczoną paprykę? Co z nią najczęściej robisz?

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Pieczona papryka:: 4 sztuki
Cebula biała:: 1 mała
Czosnek:: 4 ząbki
Przecier pomidorowy:: 1 łyżka
Bulion warzywny:: 500 ml
Mąka kukurydziana:: 1 spora łyżka
Woda:: 100 ml
Kumin:: 3 łyżeczki
Papryka wędzona:: 3 łyżeczki
Sól:: do smaku
Papryka ostra:: do smaku
Olej kokosowy:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe
30 min

Upiecz paprykę. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to zobacz wpis: jak upiec paprykę - z niego dowiesz się jakie to proste!

2
Gotowe

W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek i rozrób mąkę kukurydzianą z wodą w taki sposób, żeby nie było grudek.

3
Gotowe
20 min

Wstaw garnek na ogień i dodaj olej. Na rozgrzanym oleju smaż do zeszklenia cebulę. Następnie dodaj czosnek wraz z przyprawami i podsmażaj jeszcze przez 30 sekund, mieszając. Dodaj przecier pomidorowy i bulion. Obierz paprykę ze skórki, niedbale pokrój i również dodaj do garnka. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

4
Gotowe

Po tym czasie wlej wodę z mąką kukurydzianą, wymieszaj i gotuj minutę. Zdejmij z ognia i zblenduj w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Zblendowaną zupę dopraw do smaku solą.

Konrad Budzyk

Makaron z serem z ziemniaka
previous
Makaron z serem z ziemniaka
Rollsy z kapusty
next
Wrapy z kapusty
Makaron z serem z ziemniaka
previous
Makaron z serem z ziemniaka
Rollsy z kapusty
next
Wrapy z kapusty
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Warto gotować zupy na przefiltrowanej wodzie z porządnego filtra montowanego na ujęciu wody.

Monika

Czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą ?

Konrad Budzyk

Nawet pszenną. Trzeba tylko uważać, żeby nie zrobiły się grudki 🙂

Beata

Świetny blog, pisany z pasją i od serca. Można wiedzieć jak długo go tworzysz? Byłeś na Seebloggers w Gdyni ? To super miejsce na wymianę doświadczeń.

Konrad Budzyk

Nie byłem 🙁 Od Kwietnia 2016 roku 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here