Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami

3 0
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jęczmienne:: 250g
Mąka pszenna:: 100g
Jabłko:: 2 duże
Banan:: 1 sztuka
Mleko roślinne:: Ilość zależna, od soczystości jabłek 200 ml
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka
Cynamon:: 2 łyżeczki
Olej kokosowy:: do smażenia
Opcjonalnie
Wanilia::
Orzechy włoskie::
Rodzynki::

Nutritional information

1
Porcja
408
Kalorie
12g
Białko
5g
Tłuszcz
86g
Węglowodany

Placuszki na śniadanie to świetna opcja, żeby urozmaicić swój jadłospis. Szybkie do zrobienia, a przy tym pożywne i jakie pyszne...

  • 35 min
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Placuszki na śniadanie to świetna opcja zarówno na szybkie śniadanie, jeśli masę przygotujemy wieczorkiem, jak i na miłe, powolne i spokojne, gdy masa jest robiona „na świeżo”. Przy tej drugiej opcji można się pokusić o przygotowanie smażonych owoców, domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany. W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim.

Smażenie placuszków, jak i ich obracanie, to bajka. Nic nie przywiera, ani się nie rozpada. Nie trzeba się irytować przy każdym obracaniu! To wszystko dzięki użyciu zarówno mąki, jak i delikatnemu zblendowaniu.

Czy płatki jęczmienne mogę wymienić na inne?

Jasne, że tak! Ja używam jęczmiennych, ponieważ najlepiej się po nich czuję, ale jeśli masz ochotę, to użyj owsianych lub orkiszowych. Również świetnie się sprawdzą.

Fajnymi dodatkami do środka mogą być rodzynki i orzechy. Wystarczy po lekkim zblendowaniu je wmieszać w masę.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jęczmienne:: 250g
Mąka pszenna:: 100g
Jabłko:: 2 duże
Banan:: 1 sztuka
Mleko roślinne:: Ilość zależna, od soczystości jabłek 200 ml
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka
Cynamon:: 2 łyżeczki
Olej kokosowy:: do smażenia
Opcjonalnie
Wanilia::
Orzechy włoskie::
Rodzynki::

Wykonanie

1
Gotowe
5 min

Jabłka zetrzyj na dużych oczkach, wprost do miski. Dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj.

2
Gotowe
15 min

Zblenduj masę z grubsza za pomocą blendera ręcznego lub malaksera i odstaw na 10-15 minut.

3
Gotowe

Po tym czasie sprawdź czy ciasto nie jest zbyt rzadkie. Jeśli tak, to dodaj więcej mąki i wymieszaj. Teraz jest również czas na dodanie opcjonalnych dodatków, takich jak rodzynki czy orzechy.

4
Gotowe
15 min

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. 1 placuszek = 1 spora łyżka. Rozprowadź ciasto po patelni i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Konrad Budzyk

previous
Naleśniki gryczane… z mąki gryczanej
next
Bezglutenowe krakersy z amarantusa
previous
Naleśniki gryczane… z mąki gryczanej
next
Bezglutenowe krakersy z amarantusa
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oliwia

Dzisiaj zrobiłam, są pyszne zwłaszcza z masłem orzechowym lub jakimś słodem. Fajnie, że szybko się smażą. Zrobiłam na 6 porcji, wyszło na prawdę sporo. Będę wracać do tego przepisu. 🙂

Konrad Budzyk

Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Oliwia

Super, że są tak sycące. Najadasz się, ale nie przejadasz, trzymają napraaawdę długo. 🙂

Ania

Czym możemy zastąpić jabłka, bo synek jest uczulony

Konrad Budzyk

Innymi twardymi owocami 🙂

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here