Ingredients
-
250g Mąka gryczana
-
1 łyżeczka Sól
-
450ml Woda
-
3 łyżeczki Olej
Naleśniki gryczane… z mąki gryczanej
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na naleśniki bezglutenowe. Tym razem postanowiłem wreszcie użyć mąkę gryczaną, która od kilku miesięcy bezczynne czekała na mnie w szafce. Naleśniki gryczane miały być małą odskocznią i pomóc mi zaserwować tofu w sosie orzechowym, w trochę innej formie. Efekt końcowy, jak dla mnie, fenomenalny. Nie spodziewałem się, że naleśniki z mąki gryczanej okażą się najprostszymi naleśnikami bezglutenowymi, jakie kiedykolwiek robiłem. Kasza gryczana pewnie jeszcze nie raz mnie zaskoczy.
Z czym podawać naleśniki z mąki gryczanej?
Usmażone naleśniki są lekko złote i elastyczne. Bez problemu można je zwijać. Polecam serwowanie naleśników gryczanych na wytrawnie, ponieważ, pomimo że są to naleśniki (kojarzone ze słodkościami), to tę nutkę gryki nadal posiadają. U mnie zaserwowane w formie rollsów, ale świetnie sprawdzą się nawet zamiast chlebków naan/ryżu w dahlu z czerwonej soczewicy.
Jak widać po składnikach, nie ma tu co za bardzo wymieniać. Jedyne co, to jeśli jesteś uparciuchem, możesz zamiast wody dać mleko.
Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe
Wykonanie
1
Gotowe
5 min
|
W misce umieść wszystkie składniki i za pomocą blendera lub miksera dobrze je połącz. Ciasto powinno być gęstsze niż na tradycyjne naleśniki. |
2
Gotowe
15 min
|
Na rozgrzaną patelnię wylej 3/4 chochelki ciasta i rozprowadź. Smaż z obu stron do momentu zrumienienia. Jeśli naleśniki zaczną przywierać (u mnie to nie miało miejsca), posmaruj patelnię odrobiną oleju. |
Robiłam kiedyś naleśniki z mąki gryczanej, ale nie pamiętam jakie wyszły. Niedługo postaram się wypróbować ten przepis, bo zapowiadają się naprawdę smacznie 🙂
Koniecznie daj znać 🙂 Pamiętaj, że gdyby było zbyt gęste ciasto, to spokojnie możesz dolać wody. Dużo zależy od mąki 😉
Zrobiłam jednego 😊bardzo sympatyczne
<3
Nie mam pojecia co jest nie tak ale nalesniki sie rozpadaja na patelni i nie dadza sie obrocic bo sa w kawalkach….
Zrobiłem dzisiaj ponownie i u mnie bez problemu wychodzą 🙁
U mnie sa strasznie kruche, jak gorna skorka od biszkoptu tylko ze grubsze odrobine, w ogole nie sa lekko porowate jak na zdjeciach tutaj lecz idealnie pelne…
Ciao!
Nie poddawaj sie.Dokladnie sledz przepis na pewno dasz rade.Pamietaj zawsze dobrze rozgrzac patelnie ,lekko posmarowac olejem najlepiej silikonowym pedzelkiem albo reczniczkiem papierowym -tak tylko,tylko by patelnia sie nie palila i wlej odpowiednia proporcje energicznie posuwajac patelnie by dobrze sie rozlalo ciasto;teraz przykryj przykrywka i zaczekaj i smaz do delkatnego rrumienienia-jesli to mozliwe lopatka silikonowa podwaz i delikatnie odwròc na druga strone.Znowu przykryj i chwila moment sa gotowe.
Przykrywanie w trakcie smazenia nie pozwoli wyparowac wszystkiej wody dzieki temu sa elastyczne.Pamietaj tez mieszac za kazdym razem ciasto bo maka sie obsiada.
Powodzenia
U nas sprawdza się włożenie ciasta do lodówki na 30 minut 🙂 mąka gryczana podobno to lubi… .
U mnie też sie rozpadały 🙁 być może chodzi o mąkę z gryki niepalonej? Ja miałem z palonej.
Ja używałem z niepalonej 🙂
Przeszłam dzisiaj 5 różnych przepisów na naleśniki bezglutenowe. Trwało to 4 godziny. Myslalam, że się poddam. Ten przepis był ostatni i wyszły super!!! Prosty przepis i najlepszy. Trzeba rzeczywiście dole wac do ciasta wody bo robi się gęste. Dzięki! !!☺☺☺☺
Super przepis 🙂 wyszły 🙂
Dzięki za przepis. 🙂 Naleśniki wyszły super. Robilam na słodko, więc zmieszałam wodę na pół z mlekiem kokosowym. Pycha!