Ciecierzyca po węgiersku

6 0
Ciecierzyca po węgiersku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: ugotowane lub z puszki 500g
Papryka czerwona:: 1 duża
Cebula biała:: 2 sztuki
Czosnek:: 3 ząbki
Koncentrat pomidorowy:: 3 łyżki
Bulion warzywny:: 500ml
Sos sojowy ciemny:: 1-2 łyżki
Papryka wędzona:: 1 łyżka
Suszony majeranek:: 1 łyżka
Liść laurowy:: 2 sztuki
Ziele angielskie:: 2 sztuki
Olej kokosowy:: 2 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
395
Kalorie
17g
Białko
16g
Tłuszcz
52g
Węglowodany

Kolejny przepis z ciecierzycą w roli głównej. Tym razem w towarzystwie papryki. Bardzo aromatyczna i wyjątkowo smaczna wersja węgierska.

  • 35 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Przepis na ciecierzycę z pieczarkami bardzo przypadł Wam do gustu, tak więc mam nadzieję, że dzisiejsza ciecierzyca po węgiersku również będzie hiciorem. Bogactwo białka, witamin i smaku zawarte w jednym garnku. Niewiele zmywania i tak naprawdę niewiele roboty. To chyba brzmi jak obiad idealny.

Bardzo lubię dania jednogarnkowe i chyba mam to po mamie. Nie trzeba bawić się w przekładanie między garnkami i patelniami oraz pilnować 4 palników na raz. Wystarczy tylko ten jeden odpalony na średniej mocy, garnek, pokrywka do niego i troszkę chęci. W prostocie siła! To, że nie ma przy tym za wiele roboty, nie oznacza, że jest to danie mniej smaczne od dopieszczonego talerza znajdującego się na stole jednej z drogich restauracji z *** Michelin… No dobra, troszkę się zapędziłem, ale tak czy siak warto spróbować, bo w kilka chwil otrzymasz pyszny i ciepły wegański obiad.

Co by tu zmienić lub dodać?

Ciecierzyca po węgiersku to po prostu moje skojarzenie i inspiracja ze znanym, pewnie każdemu, gulaszem po węgiersku, podawanym m.in. do placów ziemniaczanych. Jeśli akurat cierpisz na brak cieciory ugotowanej, a w sklepie nie możesz jej znaleźć, to wsyp fasolę. Też świetnie będzie się komponowała.

Dla wielbicieli pikanterii polecam dodanie jednej lub nawet kilku papryczek chili, na etapie dodawania papryki czerwonej. Podkręci to niesamowicie smak i tak już rewelacyjnego dania.

A z czym podawać?

Ja ponownie jadłem bez dodatków i tak naprawdę się powtórzę, ale możesz zarówno podać z białą bułką jak i chlebek gryczanym czy chlebkami naan. Twój wybór.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: ugotowane lub z puszki 500g
Papryka czerwona:: 1 duża
Cebula biała:: 2 sztuki
Czosnek:: 3 ząbki
Koncentrat pomidorowy:: 3 łyżki
Bulion warzywny:: 500ml
Sos sojowy ciemny:: 1-2 łyżki
Papryka wędzona:: 1 łyżka
Suszony majeranek:: 1 łyżka
Liść laurowy:: 2 sztuki
Ziele angielskie:: 2 sztuki
Olej kokosowy:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe
5 min

Do garnka daj olej kokosowy i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż przez kilka minut.

2
Gotowe
5 min

Do cebuli dodaj paprykę pokrojoną w paseczki (ja każdą ćwiartkę papryki dzieliłem na 3 części, a następnie cienko kroiłem), posiekany czosnek i ziele angielskie oraz liście laurowe. Smaż kolejne 5 minut.

3
Gotowe
10 min

Wlej sos sojowy, wsyp paprykę wędzoną oraz majeranek. Przykryj pokrywką i duś 10 minut. Co jakiś czas przemieszaj.

4
Gotowe
15 min

Po tym czasie wlej bulion oraz koncentrat pomidorowy, wsyp ciecierzycę, zamieszaj i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. U mnie zajęło to około 15 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podawaj.

previous
Płatki jęczmienne na śniadanie z jabłkami i śliwkami
next
Naleśniki gryczane… z mąki gryczanej
previous
Płatki jęczmienne na śniadanie z jabłkami i śliwkami
next
Naleśniki gryczane… z mąki gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MyVeganKitchen

Uwielbiam takie dania!

Nat

Ciecierzyca nie wymaga wczesniej namoczenia?

Konrad Budzyk

Oczywiście, że musi być namoczona i ugotowana. W składnikach jest podane 500g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki 🙂

Nat

Dzięki;)

Agnieszka_Agatha

Uwielbiam ten przepis … dodawanie ciecierzycy do gulaszu uważam za genialny pomysł ! To moja wersja z większa ilością warzyw

Konrad Budzyk

Palce lizać 🙂 mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis przypadnie do gustu 🙂

karolina

przepis jest świetny! mój chłopak wygrzebał go na Twoim blogu i dziś robiliśmy go po raz drugi. Polecam podwójną porcję i obiady do pracy na kilka dni z głowy;)

P.S. Dodałam 1/3 łyżeczki kminku – fajnie podkręca smak całości i też często jest stosowany w kuchni węgierskiej;)

Konrad Budzyk

<3

Karolina

Zrobione z potarkowaną marchewką zamiast papryki, super pyszne! Przypomina fasolkę po bretońsku, którą uwielbiam. Nawet chłopak, zatwardziały mięsożerca, stwierdził, że dobre te ”kulki” 😀

Kate

Niesamowicie dobre danie. Robię już drugi raz i nadal jestem pod wrażeniem.

Konrad Budzyk

Miło mi 🙂

titi

U mnie 4 łyżki sosu sojowego dały koszmarnie słone danie, uratowałam puszką pomidorów i odrobiną mąki kukurydzianej. Sos sosowi nierówny…

Konrad Budzyk

No tak, poza tym kwestia słoności bulionu… Rzeczywiście trzeba uważać 🙁

Marek

To danie jest obłędne 🙂 skorzystałem z Twojej rady i dodałem ostre papryczki – w końcu „po węgiersku”, to musi być pikantne! Wyszło super:) a na drugi dzień smak jest jeszcze intensywniejszy i wyraźniejszy. Mój faworyt w kategorii dań z ciecierzyca.

14
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here