Ingredients
-
200g Wiórki kokosowe
Masło kokosowe w sklepach spożywczych jest raczej bardzo rzadkim gościem. Można je spotkać zazwyczaj w sklepach ze zdrową żywnością lub w internetowej sprzedaży. Jest też inna opcja… wystarczy mieć malakser/blender oraz dobrej jakości wiórki kokosowe. Najlepiej wybrać te niesiarkowane. Reasumując, masło kokosowe to nic innego jak zmielone wiórki z jednym małym „ale”… to miksowanie troszkę czasu zajmuje, bo wiórki muszą puścić tłuszcz w nich zawarty. Jest to na pewno bardziej pracochłonne niż masło orzechowe, ale warto.
Do czego może nam posłużyć masło kokosowe?
Sposobów na wykorzystanie jest naprawdę wiele. Począwszy od prostego posmarowania kromki chleba, poprzez maczanie owoców, a skończywszy na majonezie czy bardziej skomplikowanych deserach. Na bazie masła można również przygotować mleko kokosowe! Na blogu pojawi się co najmniej kilka przepisów z masłem kokosowym w roli głównej.
Jak przechowywać?
Zalecam trzymanie w lodówce, ponieważ tam najdłużej wytrzyma (spokojnie kilka tygodni). Konsystencja jednak prosto z lodówki jest bardzo twarda, dlatego jeśli chcesz, żeby masło kokosowe było bardziej smarowne, musisz wyjąć je wcześniej z lodówki lub podgrzać.
Wykonanie
1
Gotowe
15 min
|
Umieść wiórki kokosowe w malakserze lub, ewentualnie, blenderze kielichowym. Włącz na wysokie obroty i, co ważne, NIE ZATRZYMUJ! Chodzi o to, żeby wiórki zaczęły się nagrzewać i puszczać olej w nich zawarty. Po około 10 minutach możesz otworzyć, żeby szybko przegarnąć wiórki ze ścianek i znowu włączyć. |
2
Gotowe
|
Gdy masa jest już względnie gładka, przełóż ją do pojemniczka i przechowuj najlepiej w lodówce. |
Ile wody dać do wiórków?
0 🙂 masło kokosowe robimy z samych wiórków, dlatego tyle czasu trzeba miksować, żeby udało się je wykonać.
???
Ani grama wody nie dodawałem, żeby uzyskać masło kokosowe 🙂