Ingredients
-
Na ciasto
-
200g Mąka pszenna
-
100g Woda
-
2 łyżki Oliwa
-
1/2 łyżeczki Sól
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
Do smażenia
-
2 łyżki Oliwa
-
Do tego dobierz takie dodatki, jakie lubisz mieć na pizzy
Pizza z patelni bez drożdży i bez pieczenia
Powodów, dla których pizza z patelni powinna zawitać na Twoim stole, jest co najmniej kilka. Dla mnie najistotniejsze jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo, nie trzeba używać piekarnika (mój jest mikroskopijnych rozmiarów) ani drożdży. Z tymi ostatnimi zawsze miałem problem. Wybierałem „świeże”, które niestety często nie doczekiwały do wykorzystania przeze mnie i same zaczynały wychodzić z opakowania. Pizza z patelni bez drożdży to rozwiązanie tego problemu.
Pizza z patelni – na co zwrócić uwagę?
Przepis na pizzę z patelni jest bardzo prosty, ale jest jedna rzecz, na którą trzeba zwrócić uwagę. Jest to grubość na jaką rozwałkujemy ciasto. Jeśli ciasto będzie troszkę grubsze, to nic się nie dzieje, bo surowa ani zakalcowata nie wyjdzie, ale najsmaczniejsza jest super cienka. Smakuje rewelacyjnie, jest chrupiąca… idealna.
Pizza z patelni – jakie dodatki?
De facto bez różnicy czy robimy pizze tradycyjną czy tą z patelni. Składniki są te same. Jedyna różnica może być taka, że część z nich lepiej wcześniej podsmażyć, bo będzie mało czasu na to, żeby złapały ciepło, a co dopiero zmiękły. Ja osobiście nie lubię szaleć z dużą ilością dodatków. Ja zdecydowałem się na sos, pieczoną paprykę, papryczki jalapeno, szalotkę, zieloną cebulkę oraz wegański ser.
A co z sosem?
Przepis na sos do pizzy <- Tutaj znajdziesz mój przepis na sos. Jeśli chcesz, możesz nawet użyć kupnego sosu lub ketchupu!
Przy okazji polecam Ci kilka innych przepisów
- Podpłomyki z patelni
- Chlebki naan
- Moją książkę, gdzie znajdziesz przepisy na hummusy i pasty
Składniki
Na ciasto |
|
Mąka pszenna: 200g | |
Woda: 100g | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Do smażenia |
|
Oliwa: 2 łyżki | |
Do tego dobierz takie dodatki, jakie lubisz mieć na pizzy |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Hej, a wyjdzie mi ta pizza z maki pszennej?
Tak, bez problemu 🙂
Hej:) ..a czy ciasto nie przyklei się do patelni? Widać, ładnie wyrosło:)
Trafiłam na Twojego bloga niedawno, bardzo fajne i proste przepisy u Ciebie:) Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!:) ..samych smaczności!!
Bardzo dziękuję <3 Ciasto nie przywiera. Ważne jednak, żeby do rąk się nie kleiło - w tedy do patelni też na pewno nie będzie 🙂
Dziękuję:) jutro wypróbuję!
Zrobiłam:) i ku mojemu zaskoczeniu udało się!:)) ..a smak ciasta przypomina mi smak paluszków z dzieciństwa:))) hahaha:))) Dzięki za przepis:) Pozdrawiam!:)
ps. a dałoby się wyłączyć weryfikację – wpisywanie za każdym komentarzem „tajemnego” kodu z obrazka? To trochę zniechęca do pisania;)
Cieszę się 🙂 Chcesz i masz. Tajne kody wyłączone 🙂
🙂
Hej, a czy wody ma być 150 g czy 150 ml?
150g = 150ml, więc jakiej użyjesz miary, to w przypadku wody jest bez różnicy 🙂
Witam!
A nie wie Pan może czy ten przepis wyjdzie mi z jakiejś mąki bezglutenowej? Szukam czegoś w tym stylu dla dziecka.
Pozdrawiam serdecznie!
Hmm doświadczenia wielkiego nie mam w bezglutenowych mąkach, ale myślę, że: mix bezglutenowy lub mąka gryczana + siemię lniane mogą fajnie zadziałać 🙂
Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 A może Pan zasugerować jakieś proporcje mąki gryczanej i siemienia lnianego? Jestem początkująca w diecie bezglutenowej 😉 A do tych kupnych mixów nie mam przekonania bo tam różne rzeczy dodają oprócz samej mąki…
Ja nie używam miksów, bo są one… po prostu słabe jakościowo. Technologicznie super sprawa, ale zdrowotnie klapa. Użyłbym tyle mąki ile w przepisie a do tego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 6 łyżkami gorącej wody. Odstawić na 5 minut i dodać do mąki 🙂
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc! Mam nadzieję, że się uda i będę miała czym się pochwalić tutaj 😉
Oby wyszło.. nigdy tak nie robiłem. Trzymam kciuki 🙂
Czy ciasto można przygotować prędzej?godzinkę czy dwie😊
Jasne, że tak! Nie ma problemu 🙂
Dołącz do dyskusjislicznie dziękuję za szybka odpowiedz😊
Szukałam długo przepisu na pizze z patelni ostatnio trafiłam na Pana przepis.
Szczerze ? 11/10 rewelacyjne ciasto miękkie fajne no i banalne w przygotowaniu.
Teraz będę często korzystać z tego przpisu bo piekarnik niestety ze mną nie współpracuje 😉
A do tych co się boją zrobic lub się wahają to odpowiadam NA PEWNO WAM WYJDZIE 😀
<3
Czy mogę tą pizze zrobić tradycyjnie w piekarniku ? 🙂
Tak 🙂
Hej, czy można dodać ciut drożdży świeżych lub instant zamiast sody? Jeśli tak to jakie proporcje np.na 30 dag mąki?
Z 30g świeżych lub 2-3 łyżeczki suchych 😉
Pizza jest petarda. Zrobilam pol na pol z maki kukurydzianej i gryczanej. Obłęd.
Świetny i szybki przepis. Polecam.