Ingredients
-
100g Słonecznik
-
1 sztuka Sok z cytryny
-
150ml Woda
-
1/4 łyżeczki Sól
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
Opcjonalnie
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
W diecie wegańskiej bardzo często poszukujemy zastępników dla odzwierzęcych odpowiedników. Dla jednych niezbędne jest zastąpienie czymś luki w sercu… tfu, w kubeczkach smakowych, po mięsie, a dla innych nabiale. Jestem wielkim fanem wegańskiego „nabiału”. Oczywiście organoleptycznie nijak ma się to do oryginału, ale i tak zazwyczaj smakuje świetnie i spełnia swoją rolę technologiczną w kuchni. Dla mnie, do zabielania sosów, musi być użyta śmietana. Na mące po prostu mi nie smakuje i czegoś brakuje. Dlatego dzisiaj przed Wami popularna w diecie roślinnej… śmietana ze słonecznika.
Śmietana ze słonecznika jest bardzo prosta do zrobienia. Świetnie nadaje się do zabielania sosów i zup. Ja przygotowałem ją specjalnie do zabielenia sosu grzybowego. Efekt końcowy był znakomity.
Jaka jest konsystencja i struktura?
De facto jak gęsta śmietana. Ja przynajmniej preferuję taka gęstą, bo przy okazji może mi pomóc zagęścić sos. Struktura natomiast zależy od blendera i naszej wytrwałości w blendowaniu. Raczej bez problemu powinna nam wyjść śmietana ze słonecznika o kremowej strukturze.
Po co zalewanie i odstawianie słonecznika?
Jak zalejesz, to się dowiesz… a raczej zobaczysz. Woda po zalaniu zrobi się zielonkawa. Chodzi o to, żeby wypłukać wszelkie bebe rzeczy i zmiękczyć go, żeby śmietana ze słonecznika wyszła gładka.
Składniki
Słonecznik:: 100g | |
Sok z cytryny:: 1 sztuka | |
Woda:: 150ml | |
Sól:: 1/4 łyżeczki | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
60 min
|
|
2
Gotowe
2 min
|
Witam serdecznie, od niedawna śledzę Twojego bloga i już mam kolejkę przpisów do wypróbowania ale tym razem przyszłam po radę jakiej mocy blender ręczny polecasz aby dawałm radę właśnie z pestkami, orzechami, dakltylami? Obecnie mam tylko kielichowy 550w ale ciężko w nim robić gęste sosy zy pasty dlatego chciałabym teraz kupić ręczny i nie wiem czy 600w starczy czy jednak szukać zegoś mocniejszego? Z góry dzięki za pomoc!
Celowałbym w 750-1000W, ale jeśli chodzi o np robienie masła orzechowego, to i tak najlepszy jest malakser. Ręcznym bardzo trudno zrobić masło orzechowe lub gęste pasty 🙂
Zrobiłam 🙂 w smaku nie przypomina śmietany, ale jest bardzo smaczne. Mogłabym to zwyczajnie zjeść na deser 🙂 Zobaczymy jak jutro zagęści pomidorówkę. Konsystencja nie jest taka gładka jak śmietany, ale zmiksuję jeszcze raz jutro. Może słonecznik potrzebuje więcej czasu.
No tak. To jest bardziej taka imitacja/zastępnik. Identyczne niestety nie będzie 🙁 Jestem pewny, że świetnie zabieli zupkę. Rano jak zblendujesz powinno już być super, bo słonecznik bardziej zmięknie 🙂
śmietanka ze słonecznika udała się 🙂 jest świetna 🙂
Bardzo się cieszę <3 Mam nadzieję, że śmietana ze słonecznika dopełni wiele dań 🙂
Witam miło 🙂 Dopiero dziś odkryłam Twojego bloga i BARDZO się cieszę! Okazuje się, że zmierzam wyraźnie w stronę weganizmu, choć i trochę zostałam zmuszona (hashimoto). I z przyjemnością odkryłam kilka swoich przepisów (sos grzybowy, lody owocowe, ciasteczka różne i coś tam jeszcze). Generalnie muszę omijać gluten i laktozę, ale i z mięsa (drób, ryby) wycofuję się powoli, Widzę więc, że u Ciebie znajdę parę ciekawych przepisów na obiad (pizza z patelni – też mi piecyk wysiadł, a mikrofalę omijam). Super jest to, ze można szukać przepisów po składnikach 🙂 Muszę tu jeszcze przekopać więcej 🙂 Pozdrawiam 🙂
Super! Jestem przekonany, że znajdziesz tu dużo inspiracji. Już niedługo wpadnie kilka nowych fajnych przepisów (jak tylko z nauką się odkopię) 😉
Dzięki za przepis Jak długo można przechowywać taka śmietankę? 1-2 dni czy raczej tydzień? Zrobiłam za dużo i nie chciałabym wyrzucać
3 dni spokojnie powinna wytrzymać, a dłużej… teoretycznie też, ale najlepiej próbować 🙂