• Home
  • Desery
  • Owoce pod kruszonką z płatków jaglanych

Owoce pod kruszonką z płatków jaglanych

5 0
Owoce pod kruszonką z płatków jaglanych

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jaglane:: 30g
Olej kokosowy:: 1 łyżka 15g
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka 10g
Cynamon:: 1 łyżeczka
Owoce leśne:: 100g

Nutritional information

1
Porcja
332
Kalorie
4g
Białko
17g
Tłuszcz
37g
Węglowodany

Nie masz pomysłu ani czasu na deser, a goście w drodze? A może wracasz z ciężkiego dnia w pracy? Owoce pod kruszonką z płatków jaglanych zawsze się sprawdzą!

  • 20 min
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Wczoraj pojawiły się na blogu zdrowe ciastka z fasoli. W związku z tym, dla kontrastu, dzisiaj przepis na owoce pod kruszonką z płatków jaglanych. Ten deser do najzdrowszych niestety nie należy (jeśli wybierzemy opcję z cukrem trzcinowym), ale jest pyszny i wierzę, że od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi ta odrobina słodkości. Zresztą są sposoby, żeby deser był zdrowszy i mniej kaloryczny.

Jak ograniczyć kalorie?

Kalorie podane są dla wersji z cukrem. Aby ograniczyć kalorie wystarczy zamiast cukru trzcinowego użyć erytrol, który jest bez kalorii. Co prawda nie jest on tak smaczny, dostępny ani tani jak cukier, ale na pewno zdrowszy.

Ja pod kruszonką umieściłem 2 garstki mrożonych owoców leśnych (około 100g), ale świetnie sprawdzą się również maliny, jabłka, gruszki… zresztą co lubisz to dodaj. Jestem przekonany, że wszystkie owoce pod kruszonką będą pyszne. Dla mnie ilość cukru była idealna, ponieważ owoce użyte przeze mnie są kwaśne, natomiast jeśli używasz słodkich owoców, to z powodzeniem możesz dać go mniej.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jaglane:: 30g
Olej kokosowy:: 1 łyżka 15g
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka 10g
Cynamon:: 1 łyżeczka
Owoce leśne:: 100g

Wykonanie

1
Gotowe

Włącz piekarnik na 180 stopni. W malakserze lub misce umieść płatki jaglane, cukier, olej kokosowy i cynamon. Miksuj przez 1 minutę.

2
Gotowe

Do kokilki daj owoce, wyłóż jaglaną kruszonkę i wstaw do piekarnika na 15-20 minut lub do momentu aż górna część smakowicie się przyrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika, odczekaj kilka chwil zanim zjesz, bo możesz się poparzyć!

Konrad Budzyk

previous
Czekoladowe ciastka z fasoli
next
Wegańskie lody z bananów
previous
Czekoladowe ciastka z fasoli
next
Wegańskie lody z bananów
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

Bardzo fajny przepis. Zastanawiam się, jakimi owocami można by zastąpić te z przepisu, hm…

Konrad Budzyk

Polecam maliny, truskawki, jabłka, gruszki i brzoskwinie. Raczej odpadają cytrusy 😉

dominika

Rewelacja! Wypróbowałam przed chwilą! Aż by się chciało jeszcze i jeszcze!

Konrad Budzyk

Już niedługo zrobię z owsianą i jabłkami. Też myślę, że będzie pysznie 🙂

evyceme

Kwiaty z życzeniami powrotu do Zdrowia

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here