Czekoladowe ciastka z fasoli

6 0
Czekoladowe ciastka z fasoli

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jaglane:: 150g
Czarna fasola:: 1 puszka
Gorzka czekolada:: 40g
Orzechy laskowe:: 30g
Daktyle:: Medjool 15 sztuk
Olej kokosowy:: 2 łyżki 30g
Cynamon:: 1 łyżeczka
Sól:: 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona:: 1/2 łyżeczki

Nutritional information

1
Porcja
92
Kalorie
2g
Białko
4g
Tłuszcz
13g
Węglowodany

Ciastka z czarnej fasoli w wydaniu czekoladowym to pyszny i bardzo szybki deser. Ciastka z fasoli są bezglutenowe i pozbawione cukru rafinowanego.

  • 25 min
  • Serves 18
  • Medium

Ingredients

Share

Czekoladowe ciastka z fasoli

Fasola zazwyczaj jest kojarzona z wytrawnymi daniami, które nie mają w sobie krzty słodyczy. Takie myślenie jest mocno ograniczające. W kuchni trzeba mieć otwarty umysł i kubki smakowe na nowe doznania smakowe. Fasola jest zarówno świetnym wypełnieniem ciastek, jak i źródłem białka, które w połączeniu z płatkami jaglanymi (lub innymi) tworzy pełnowartościowe białko. Idąc tym tokiem rozumowania, mamy alibi, żeby w codziennej diecie uwzględnić ciastka z fasoli, bo są przecież takim pełnowartościowym źródłem białka… a że nie ma go w 1 ciasteczku zbyt dużo, to ciasteczek trzeba zjeść kilka.

Ciastka z fasoli – co, jak i czym zastąpić?

Osobiście preferuję ciastka z fasoli z czekoladą, ale jeśli chcesz, możesz użyć kakao lub karobu. Dodaj wtedy 3 łyżki proszku i 1 dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Płatki jaglane z powodzeniem mogą być zastąpione owsianymi, orkiszowymi lub jęczmiennymi. Daktyle medjool zastąp, wcześniej namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wody, daktylami „zwykłymi” albo użyj miodu, syropu klonowego lub z agawy. Orzechy laskowe zastąp innymi ulubionymi lub posiadanymi. Myślę, że włoskie lub ziemne również się świetnie sprawdzą. Co do oleju kokosowego, to proponowałbym go używać ze względów nie tylko technologicznych, ale też zdrowotnych. Jeśli jednak nie masz go w domu, możesz ewentualnie użyć innego.

[Ocena: 1]

Składniki

Ilość porcji:
Płatki jaglane:: 150g
Czarna fasola:: 1 puszka
Gorzka czekolada:: 40g
Orzechy laskowe:: 30g
Daktyle:: Medjool 15 sztuk
Olej kokosowy:: 2 łyżki 30g
Cynamon:: 1 łyżeczka
Sól:: 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona:: 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Włącz piekarnik i ustaw go na 180 stopni. Daktyle pozbawione pestek, fasolę przepłukaną i osuszoną, olej kokosowy, cynamon, sól, sodę i orzechy laskowe umieść w malakserze. Miksuj przez około 2 minuty.

2
Gotowe

Do powstałej masy dodaj płatki i posiekaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.

3
Gotowe

Uformuj 18 ciasteczek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadź do piekarnika i piecz około 15-20 minut.

Konrad Budzyk

previous
Pieczona jaglanka z jabłkami
next
Owoce pod kruszonką z płatków jaglanych
previous
Pieczona jaglanka z jabłkami
next
Owoce pod kruszonką z płatków jaglanych
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Uwielbiam połączenie czekolady i fasoli! Polecasz użycie oleju kokosowego rafinowanego czy nierafinowanego? 🙂

Konrad Budzyk

Olej nierafinowany ma temperaturę dymienia powyżej 180 stopni, więc technologicznie i zdrowotnie jest zdatny (nawet lepszy od rafinowanego), ale nie wpłynie on zbytnio na smak, więc patrząc tylko pod kątem smakowitości, to wyjdzie na jedno 😉

Milena

Czy fasola musi być koniecznie czarna?

Konrad Budzyk

Można z powodzeniem zastąpić czerwoną. Również będzie pyszne 🙂

Agnieszka

Witam.
A ile to jest „puszka czarnej fasoli” w gramach? 🙂 Nie używam niczego z puszek, więc chciałabym przeliczyć na suchą fasolę. Przepis fajny, wypróbuję na czekoladżercach domowych 🙂 Pozdrawiam.

Konrad Budzyk

Jest to 240g fasoli ugotowanej, czyli około 100g suchej 🙂

Agnieszka

O, dziękuję bardzo 🙂 Biorę się za robotę 🙂

Konrad Budzyk

Daj znać czy smaczne i jeśli chcesz, to pokaż i oceń 😉

Gośka

Tak pysznego i prostego przepisu nie widziałam dawno. R E W E L A C J A
Będę stałą bywalczynią tego bloga.
A ciastka już na zawsze zagoszczą w naszym domu 😘

Konrad Budzyk

Wow super! Bardzo miło jest mi to słyszeć. Bardzo motywujące <3

marcelina

..przeczytalam ,kilka przepisow ( a znalazlam Twoj blog przypadkowo szukajc fajnego przepisu na tahini) ..wszystkie ciekawe, wspaniale ,zaraz zabieram sie za ciasteczka …( tahini juz gotowa ba nawet hummus juz sie zrobil 🙂 ..zycze duzo tworczej wyobrazni .pozdrawiam Marcela

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję i smacznego! 🙂

Izabella

Super ciacha nie można się powstrzymać żeby nie zjeść ich wszystkich,hehe.Pozdrawiam

Konrad Budzyk

Super! Bardzo mi miło, że posmakowały Ci ciasteczka fasolowe 🙂

14
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here