Ingredients
-
100g Mąka z amarantusa
-
400ml Mleko kokosowe
-
szczypta Sól
-
50g Bakalie
-
opcjonalnie ulubione owoce (ja akurat użyłem jagód, ale sprawdzą się wszelkie inne)
-
opcjonalnie miód, cukier lub inne ulubione słodziwo do smaku
Znajdujesz lub dowiadujesz się o jakimś produkcie i starasz się go wpleść wszędzie… tak właśnie mam obecnie z mąką z amarantusa. Dodaję ją do zapiekanek (beszamel), kisielu, budyniu, ale również do śniadania jako składnik przewodni, tak jak w tym przypadku. Trudno mi tak naprawdę nazwać to danie. Nie jest to kaszka, bo kaszki w tym nie ma… skoro jest kaszanka to może w takim razie mączanka? Pomysłów wiele i zarazem niewiele naprawdę pasujących. Stanęło na nazwie, która się przyjęła na fanpage-u, czyli „paciaja”.
Smak, jak przy wszystkim wykonywanym z użyciem amarantusa, jest specyficzny (wyczuwalne zwłaszcza przy słodkich rzeczach). Lekko orzechowy, przechodzący w gorzki. Na szczęście dzięki użyciu do paciai mieszanki bakalii, mleka roślinnego i ewentualnie czegoś słodkiego otrzymujemy śniadanie nie tylko zjadliwe, ale bym powiedział, że nawet smaczne, a już na pewno bardzo, ale to bardzo zdrowe.
Składniki
Mąka z amarantusa:: 100g | |
Mleko kokosowe:: 400ml | |
Sól:: szczypta | |
Bakalie:: 50g | |
opcjonalnie ulubione owoce (ja akurat użyłem jagód, ale sprawdzą się wszelkie inne) |
|
opcjonalnie miód, cukier lub inne ulubione słodziwo do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Zagotuj mleko. Wsyp mąkę i wymieszaj trzepaczką. Dodaj sól. Gotuj przez kilka minut aż paciaja zgęstnieje. |
2
Gotowe
|
Po tym czasie dodaj bakalie i ewentualnie pozostałe składniki. Jeśli paciaja byłaby zbyt gęsta, dodaj troszkę więcej mleka. |
Bardzo pożywne śniadanie 🙂