Ingredients
-
1250ml Woda
-
1 duży słoik Ogórki kiszone
-
800g Ziemniaki
-
1 duża Marchewka
-
1 sztuka Pietruszka (korzeń)
-
1 mały kawałek Seler
-
do smaku Sos sojowy jasny
-
2 łyżki Suszony majeranek
-
6 sztuk Ziele angielskie
-
6 sztuk Liść laurowy
-
do smaku Pieprz czarny
Zupa ogórkowa to tradycyjne danie polskie. Jak tylko o niej pomyślę, od razu wracam w głowie do wspomnień sprzed lat, gdy moja babcia ją robiła… a naprawdę wychodziła jej rewelacyjnie, jak zresztą wszystko co tradycyjne. Porównywał swojej zupy do jej nie będę, bo nie dość, że w jej wykonaniu jadłem ją lata temu, to umówmy się… gdzie porównywać giermka do Don Kichota!
Nie ma co sobie jednak umniejszać nadmiernie patrząc na to, jak szybko zupa zniknęła z gara. Niby porcji na 4 osoby, a dwie sobie poradziły. Pomimo że pływały w niej duże ilości ziemniaków, to nie mogłem się powstrzymać i ukroiłem sobie kilka kromek chleba… no dobra, pół bochenka, ale że był to chleb amarantusowy to można przyjąć, że to nie grzech. Dlaczego? W tym miejscu lepiej będzie odesłać Was do wpisu na jego temat, p.t. „Amarantus – czy warto włączyć go do diety?„
Czy ogórek ma znaczenie?
Zostawmy jednak dodatki i zajmijmy się tematem przewodnim. Najważniejszym składnikiem zupy będą oczywiście ogórki kiszone. Ważne, żeby były one kiszone a nie kwaszone, ponieważ zupa ogórkowa na kwaszonych moim zdaniem po prostu nie wyjdzie. Jednak co kiszone, to kiszone. Ja ostatnio kupiłem wreszcie pyszne ogórki. Były lekko „gazowane” i chrupiące. Najlepiej byłoby zrobić ogórki samemu, ale gdy się nie ma ręki do ogórów to na szczęście można kupić. Wiesz, że cały słoik ogórków to tylko, około, 55 kcal? Poza smakiem, którym powalają, pełnią rolę świetnego, zdrowego zapychacza.
Składniki
Woda:: 1250ml | |
Ogórki kiszone:: 1 duży słoik | |
Ziemniaki:: 800g | |
Marchewka:: 1 duża | |
Pietruszka (korzeń):: 1 sztuka | |
Seler:: 1 mały kawałek | |
Sos sojowy jasny:: do smaku | |
Suszony majeranek:: 2 łyżki | |
Ziele angielskie:: 6 sztuk | |
Liść laurowy:: 6 sztuk | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w kostkę. Dodaj razem z zielem angielskim i liściem laurowym do gotującej się wody. Gotuj przez 15 minut. |
2
Gotowe
|
W międzyczasie zetrzyj ogórki na dużych oczkach i dodaj po upływie 15 minut do garnka. Gotuj 10 minut. |
3
Gotowe
|
Dodaj majeranek, pieprz, sok spod ogórków oraz sos sojowy do smaku. |
Używasz w swojej kuchni wody filtrowanej? Według moich obserwacji pozytywnie wpływa na smak potrawy.
Bardzo różnie bywa. Zazwyczaj tak, ale jeśli się spieszę, to zdarza się wlać prosto z kranu 🙂
Przepis banalnie prosty, a zupa taaaka dobra;-) Obawiałam się, ze będzie wodnista, ale niepotrzebnie. Polecam!
<3
Wlasnie mam domowej produkcji kiszone ogorki i pomyslalam o zupie ogorkowej . Ten przepis jest najnowszy wiec chce go uzyc ale mam problem . Ogorki w duzym sloiku ? ile tego jest w gramach ? Mieszkam poza granicami kraju od ” 100 ” lat i n iemam pojecia ile duzy sloik zawiera ogorkow.
swiat mi się zawalił:). Myślałam, ze to to samo: ogórki kwaszone i kiszone. To z czego się robi kwaszone?
Kwaszone są z octem (zakwaszone nim), a kiszone są kiszone 🙂