Ingredients
-
120g Kasza jaglanasuchej
-
300ml Woda
-
16g Olej kokosowy
-
250ml Mleko roślinneużyłem sojowego o smaku waniliowym
-
1/2 łyżeczki Sól
Bardzo spodobały się Wam naleśniki z mąki jaglanej, ale doszły mnie słuchy, że jest droga, trudno dostępna lub że na jednorazowe zrobienie naleśników nie chce się kupować. Nie mniej jednak jaglana = zdrowa, dlatego też przygotowałem dla Was przepis na naleśniki z kaszy jaglanej, a nie mąki!
Teraz nie masz wymówki na odpuszczenie zrobienia sobie i bliskim naleśników z jaglanej. Nie jest to najłatwiejszy sposób na naleśniki, ale jako coś innego czy niecodziennego na pewno warto zrobić. Dodatkowym plusem jest m.in. to, że są bezglutenowe, a przy tym nadal pyszne.
Co jest najważniejsze?
Pamiętaj, że bardzo ważna w przygotowywaniu naleśników jest patelnia! W końcu nie ma nic bardziej irytującego niż przywierający naleśnik, gdy spieszysz się ze zrobieniem śniadania. U mnie, na szczęście, wszystkie naleśniki wyszły piękne i niepopękane 🙂
Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe
Składniki
Kasza jaglana:: 120g | |
Woda:: 300ml | |
Olej kokosowy:: 16g | |
Mleko roślinne:: 250ml | |
Sól:: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę jaglaną podpraż na średnim ogniu przez kilkanaście sekund do momentu aż zacznie pachnieć. Uważaj, żeby nie przypalić! |
2
Gotowe
|
Przesyp ją na sito, przepłucz zimną wodą, następnie gorącą i znowu zimną. Wsadź do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody. |
3
Gotowe
|
Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj olej, kaszę oraz wsyp sól. Zblenduj na gładko. Powstała masa powinna być dość gęsta - bardziej niż do tradycyjnych naleśników. |
4
Gotowe
|
Za pomocą chochli umieść ciasto na patelni (1 chochelka na jednego naleśnika) i rozprowadź je po patelni za pomocą silikonowej łopatki lub tak jak ja, potrząsając patelnią i energicznie rozprowadzając je. Nie zdziw się, jeśli będzie się ciężko rozlewało po patelni. To normalne. |
Ile naleśników wychodzi z przepisu 🙂 Na pewno zrobię!
Około 4 🙂
4 sztuki z porcji dla jednej osoby czy dwóch? 🙂
Porcji 4 jako 4 naleśniki a kaloryczność podana dla 1 naleśnika 🙂
Jakiego blendera kielichowego używasz ? Mój nie daje rady kaszy na całkiem gładko i chcę kupić lepszy, ale nie mam pojęcia który będzie ok. Dodam, że taki za ponad 2 tys. raczej nie wchodzi w grę 🙂 Z góry wielkie dzięki za radę.
Obecnie bosch mmb65g0m. Niedługo nagram recenzję z jego używania 🙂
Wyglądają pysznie, ale jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić wegańskich naleśników. Po prostu nie chce mi się to odkleić od patelni. Kończy się na takich maleńkich plackach a i tak ciężko schodzą. Zastanawiam się co robię źle
Dodaj więcej tłuszczu do masy – powinno pomóc. U mnie bynajmniej się sprawdza 🙂
Ile sztuk naleśników wyjdzie z podanego przepisu?
4 sztuki 🙂
czy dodanie oleju jest obowiązkowe?
Niestety tak… moim zdaniem. Ale możesz spróbować bez 🙂
Niestety nie wyszły mi… Próbowałam je podratować dodając jajka, ale niewiele to pomogło. Twoje wyszły piękne!
Zrobiłam wszystko jak w przepisie a naleśnik… gotuje mi się na patelni?!
Pomocy!
Prawdopodobnie troszkę za dużo płynów. Ale tak czy siak troszkę się „gotuje” na patelni, a nie smazy jak klasyczny naleśnik 🙂