• Home
  • Pieczywo
  • Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku

Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku

1 0
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki:: ugotowane 500g
Mąka pszenna:: ewentualnie pszennej, bezglutenowej, np. gryczanej 100g
Sól:: 1 łyżeczka

Nutritional information

1
Porcja
91
Kalorie
2g
Białko
0g
Tłuszcz
21g
Węglowodany

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków to po góralsku moskole. Przepis na moskole jest bardzo prosty i nie wymaga wyszukanych składników.

  • 15 min
  • Serves 8
  • Easy

Ingredients

Share

Ile to już razy występowała taka sytuacja, że nagotowało się ziemniaków z myślą, że zostaną zjedzone, a tu nagle niespodzianka… większości z nas takie coś się przytrafia pewnie, przynajmniej, kilka razy do roku. Pojawia się wtedy pytanie: co z nimi zrobić. Ja osobiście nie przepadam za odgrzewanymi ziemniakami i dlatego szukałem pomysłu jak je zutylizować, żeby się nie zmarnowały. Z pomocą przyszła moja mama, która zasugerowała zrobienie naszych tradycyjnych podhalańskich moskoli.

Czym są moskole?

Moskole są to placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków. Można pokusić się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny być stosunkowo ciężkie, a nie jak bułka i smażone na blasze lub suchej patelni – piekarnik lepiej, żeby został w trybie uśpienia 😉 Nie bez znaczenia, w przypadku moskoli, jest to co im towarzyszy…

Z czym podawać?

Najlepiej z masłem czosnkowym. Przepis na wegańskie masło jest już na blogu. Wystarczy do niego wmieszać przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczywiście można również podawać moskole jako dodatek do zupy zamiast pieczywa czy jeść z ulubionymi sosami. Co kto lubi. Ja osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli z masłem czosnkowym lub solo. Takie jadłem od dziecka i takie lubię najbardziej.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki:: ugotowane 500g
Mąka pszenna:: ewentualnie pszennej, bezglutenowej, np. gryczanej 100g
Sól:: 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce.

2
Gotowe

Ziemniaki, mąkę i sól umieść w malakserze i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie, ale nie lepiące się do rąk! W razie potrzeby dosyp mąki. Ilość mąki zależy po prostu od tego, jak "mokre" są nasze ziemniaki.

3
Gotowe

Podziel ciasto na 6-8 części i formuj placki i oprósz je mąką.

4
Gotowe

Rozgrzej patelnię i kładź placki. Smaż z każdej strony do momentu mocnego przysmażenia. Uważaj jednak, żeby nie przypalić!

previous
Ulubiony przepis na ciasto do pizzy
next
Naleśniki z kaszy jaglanej
previous
Ulubiony przepis na ciasto do pizzy
next
Naleśniki z kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emilia

takie proste…zamiast grzanek do zupy krem wypróbuje moskole 😀

Emilia

Świetny pomysł. U mnie spróbują być dodatkiem do zupy krem- zamiast grzanek 😉

Konrad Budzyk

Też rewelacyjnie! 🙂

Agata

Smażymy na oleju czy na suchej patelni ?

Konrad Budzyk

Na suchej 🙂

matylda

jak zetrzeć na tarce ugotowane ziemniaki?

Konrad Budzyk

Tak po prostu… wystarczy ich nie rozgotować. Ewentualnie przez praske do zoemniaków można 😉

Grażyna

Ten przepis przywołał wspomnienia sprzed lat, Zaprzyjaźniona góralka smażyła placki ziemniaczane bezpośrednio na blasze pieca. Ależ nam to smakowało…

Ania

pyszne, wspaniałe, kojarzą mi się z moją ukochaną Babcią, która również pochodziła z gór 🙂

Konrad Budzyk

To tak jak u mnie 🙂

Kaś

To musi być.odjazd!

Edyta

A myślisz ze zamiast orkiszowej mogę dodać owsianej bezgutenowej ?

Konrad Budzyk

Nie próbowałem, ale można spróbować 😉

mwklklk

jako małolat podkradałem babci placki na makaron do rosołu pieczone na piecu- zajadałem . babcia rocznik 1927 ma się dobrze ale piec parę lat temu zamieniliśmy jej na ogrzewanie prądem.

Ania

Trafiłam przez przypadek na Twojego bloga, i już wiem że będę stałym gościem 🙂 dziękuję za Twoją pracę 🙂
Kilka przepisów już leci do zakładki zapisane i będą próbowane 🙂
Pozdrawiam gorąco

15
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here