Ingredients
-
250g Mąka pszennalub pszenna
-
125ml Wodaciepła
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
20g Świeże drożdże
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżeczka Sól
-
dodatki do pizzy: sos, oliwki, suszone pomidory, fasola, tofu, kapary... co lubisz
Pizza co prawda pochodzi z Włoch i z tym krajem jest najbardziej kojarzona, natomiast w Polsce ta potrawa jest na tyle popularna, że de facto wkrada się już w specjał regionalny. Niejednokrotnie można spotkać tablice na zakopiańskich Krupówkach z reklamą tradycyjnej karczmy góralskiej, w której menu, obok oscypka z żurawiną, znajduje się pizza „po góralsku”. Zresztą pewnie na Kaszubach znajdzie się pizza „po kaszubsku”, a nad morzem „morska”. Pizza to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków fast foodów. Często jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy.
Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem lub podana ze smakową oliwą. Tym razem pokażę Wam jak robię podstawowe ciasto na pizzę, dzięki któremu pizza wychodzi lekko puszysta.
A dodatki na pizze?
Jeśli chodzi o dodatki, to tutaj wyznaję zasadę „hulaj dusza, piekła nie ma”. Co lubicie, to dawajcie. U mnie bardzo często gości taki zestaw smaków jak na zdjęciu, czyli fasola biała lub czerwona, suszone pomidory i oliwki oraz na wierzchu świeże zioła posypane już po upieczeniu. Na spód pizzy zazwyczaj daję mój ulubiony sos do pizzy, którego używam również jako sosu do podania jej.
Jak sami widzicie, przepis na ciasto do pizzy to podstawa, a cała reszta to już Wasza inicjatywa. Pizza jest bardzo wdzięczna. Przyjmie praktycznie wszystko co macie w lodówce 😉
Składniki
Mąka pszenna:: 250g | |
Woda:: 125ml | |
Oliwa z oliwek:: 3 łyżki | |
Świeże drożdże:: 20g | |
Cukier:: 1 łyżeczka | |
Sól:: 1 łyżeczka | |
dodatki do pizzy: sos, oliwki, suszone pomidory, fasola, tofu, kapary... co lubisz |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W kubeczku wymieszaj 2 łyżki wody, łyżeczkę mąki, drożdże i cukier. Odstaw na 15 minut. |
2
Gotowe
|
W misce umieść mąkę i wmieszaj w nią zawartość kubeczka. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. |
3
Gotowe
|
Podsyp blat mąką, wyjmij ciasto i rozciągnij palcami lub rozwałkuj (mi bardziej smakuje rozciągane). |
4
Gotowe
|
Przełóż gotowe ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polej sosem do pizzy, ułóż ulubione dodatki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15 minut. |
Super przepis … uczyłam orkiszowej pelnoziarnistej maki i wyszła super fajna pizza 😉 pozdrawiam
Bardzo się cieszę 🙂
Hej, zaczęłam dopiero co obserwować Twojego bloga i chciałam zapytać czy masz jakiś sprawdzony przepis na tortille czy jak to inaczej zwą „wrapa”. Chodzi mi o tego placka którym owija się nadzienie(farsz) jak zwał tak zwał. Jesli masz coś takiego z normalnj pszennej mąki to byłabym wdzięczna za podanie ;). A co do tego przepisu. Dałoby radę zrobić ta pizzę w prodiżu? 😉
Bardzo się cieszę <3 Jeszcze nie robiłem, ale poprawię się i na dniach dodam przepis, ok? 🙂
Nie ma sprawy ;). Dzis zrobię pizzę z patelni z sosem do pizzy. Mam nadzieję że wyjdzie, bo mam złe doświadczenia, ale kto nie próbuje ten traci ;). Jak się uda to podesle zdjęcie. A tak poza tym to bardzo ciekawy blog. Bardzo podoba mi sie to, ze masz podane jasno punkt po punkcie i mozna zmienic ilosc porcji a proporcje same sie zmieniają ^^ 👍
Super! Daj znać czy wyszedł smaczny 🙂
Wyszła!^^ Calkiem smaczna 👍. Mamie nawet zasmakowała, ale niestety nie udało mi się wstawic zdjecia. Mogę Ci wysłać na maila jak chcesz.
[email protected] – dlaczego się nie udało? 🙁 Z telefonu czy komputera?
Witam , mam ten sam problem. Tez nie moge wstawic zdjec ( z telefonu) . salatka z pieczarkami wyszla obledna. Dzieki za przepis i ten majonez !! :))
Czy tylko z mąki pełnoziarnistej się udaje ? bo akurat mam w domu orkiszową biała
Może byc biała 🙂