Kopytka z batatów

4 0
Kopytka z batatów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Batat:: 2 średnie
Mąka pszenna:: ewentualnie pszenna lub bezglutenowa 350g
Sól:: 2 łyżeczki

Nutritional information

1
Porcja
854
Kalorie
27g
Białko
5g
Tłuszcz
168g
Węgl.

Kopytka z batatów? Czemu nie! Świetnie łączą się z wytrawnymi sosami, ale możesz je serwować też na słodko. Kopytka z batatów jedź na słodko i wytrawnie!

  • 30 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Kopytka pamiętam z dzieciństwa, gdy babcia robiła je na stolnicy wielkości stołu i podawała z gulaszem lub ewentualnie cukrem. W wersji wytrawnej jednak było to o wiele częściej. Mama również kilka razy je zrobiła, natomiast ja sam dopiero teraz, pierwszy raz wziąłem się za nie i od razu wykonałem kopytka z batatów.

Kilka dni wcześniej upiekłem bataty i na szybko, przed wyjazdem jeszcze, w skórce cisnąłem je do zamrażalnika. Jakie było moje zdziwienie, gdy wyciągnąłem je, a po kilku minutach już mogłem zdjąć z nich skórkę, natomiast po kolejnych kilkudziesięciu były już miękkie i gotowe do działania.

Jak widać u mnie kopytka z batatów są na wytrawnie. Pesto bazyliowe z wczorajszego przepisu świetnie się sprawdza!

Czy kopytka z batatów są trudne?

Ja, że nie jestem raczej osobą, która lubi sobie utrudniać życie, myślałem tylko jak małym nakładem sił i składników je zrobić. I tak też właśnie powstał ten przepis. 3 składniki i minimum roboty oraz brudzenia się. Kopytka, nie licząc pieczenia batatów, to dosłownie 5 minut roboty.

Wiecie czego najbardziej się bałem zanim zacząłem to robić? Poklejonych palców od ciasta. Fuj. Nie lubię tego. Później trzeba szorować rączki gąbką, żeby dziadostwo zeszło… na szczęście tutaj tego problemu nie było, bo malakser w najgorszej części wyrabiania mnie zastąpił.

A jak smak?

Chyba najważniejsza część. Jak te kopytka z batatów w ogóle smakują? Bardzo dobrze! I to powinno Wam wystarczyć, żeby się za nie zabrać 😉 Powiem Wam jednak, że są dzięki batatom słodkawe, natomiast w połączeniu z wytrawnym sosem nie jest to słodycz odpychająca, a bardziej coś pożądanego. Konsystencja zależy już od tego jaką macie wprawę w ich robieniu, niestety. Wszystko rozgrywa się o odpowiednią konsystencję ciasta. Jednak, jeśli zrobicie według poniższej instrukcji, to na pewno wyjdą!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Batat:: 2 średnie
Mąka pszenna:: ewentualnie pszenna lub bezglutenowa 350g
Sól:: 2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Upiecz bataty a następnie obierz je ze skórki.

2
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w malakserze. Zmiksuj dokładnie, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Jeśli chcesz, możesz użyć praski do ziemniaków i wycisnąć bataty na mąkę, a następnie ręcznie wyrobić. Jeśli ciasto będzie nadal lepkie, dodaj więcej mąki.

3
Gotowe

Zagotuj w garnku wodę i posól ją delikatnie.

4
Gotowe

Posyp blat/stolnicę mąką i wyłóż ciasto z malaksera. Podziel je na 3 części i stwórz z każdej wałek o grubości około 2cm. Krój kopytka nożem pod kątem 45 stopni.

5
Gotowe

Wrzucaj kopytka pojedynczo i gotuj 1 minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągnij, odcedź i jedz

previous
Sos orzechowy
next
Sos do pizzy
previous
Sos orzechowy
next
Sos do pizzy
Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Weronika

Czy bataty mogę ugotować na parze zamiast piec?

Konrad Budzyk

Jasne, że tak. Będzie nawet lepiej (zdrowiej)! 🙂

Iza

Wyszly super, dziekuje pieknie 🙂

Konrad Budzyk

🙂

Katarzyna

Czy mąka orkiszowa z pełnego przemiału typ 2000 czy ta tortowa też się nada? 🙂

Konrad Budzyk

Jasne, że tak 🙂

Malek

można to zblendować? czy jak? nie mam malakseraczy rozgniesc?

Konrad Budzyk

Możesz rozgnieść pierdolnikiem do purre, zetrzeć na tarce albo ewentualnie zblendować 😉

gaba

pierdolnikiem do purre? hahaha:D <3

Konrad Budzyk

🙂

Edyta

A owsiana bezglutenowa maka moze byc ? Albo o inny bezglut tylko jaki ?

Konrad Budzyk

Wydaje mi się, że tak 🙂

Marlena

Czy może być któraś z mąk bezglutenowych ewentualnie która?

Aga

dodaje i dodaje maki i dalej się lepi , niedlugo proporcja maki do batatow zwyciezy, co robić? bataty ugotowalam zamiast pieczenia , czy to mógł być powód?

Konrad Budzyk

Niestety przez gotowanie – podczas pieczenia woda odparowuje i potrzebna jest dzięki temu mniejsza ilość mąki.

Aga

Dzięki:) dla tych, którym też wyszła lepka dziwna masa podpowiem, że można wrzucic masę łyżką na papier do pieczenia i upiec w piekarniku, wyszły ciastko-placki 😉

Konrad Budzyk

Haha, dobrze wiedzieć 🙂

Agnieszka

Wyszły bardzo smaczne. Bataty i mąkę i sól ugniotłam rękoma, jak przy normalnych kopytkach. Lepiej można wyczuć konsystencję ciasta. Dziękuję za pomysł.

Marta

Ile gram batata jest wg tego przepisu bo one są tak różne. Te dwie łyżeczki soli są do ciasta na kopytka czy jedna liczy się do posolenia wody?

19
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here