Ingredients
-
100g Kasza gryczana niepalona
-
100ml Mleczko kokosowe
-
300ml Woda
-
2 łyżki Nasiona chia
-
2 łyżki Tahini
-
2 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
dowolne owoce, np. maliny, borówki, banany, brzoskwinie... i bakalie
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie
Bardzo popularną, a wręcz modną kaszą na rozpoczynanie każdego dnia, jest kasza jaglana. Jaglanka lub jaglanica z niej przygotowane są oczywiście pyszne, ale nie powinniśmy zapominać o innej, troszkę odstawionej na bok przez wielu… Kasza gryczana, bo o niej mowa sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również, tak jak w dzisiejszym przepisie, na śniadanie w wersji na słodko. Tak wykonana gryczanka to bardzo dobry start w nowy dzień. Dostarczamy z kaszy gryczanej (niepalonej) jeszcze więcej białka, witamin i minerałów niż ze wspomnianej wcześniej jaglanej.
Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie – jaka kasza?
Najlepsze właściwości smakowe i jakościowe (dla organizmu) posiada kasza gryczana niepalona. W moim odczuciu jest to jedyna dobra do użycia wersja kaszy gryczanej. O ile palona sprawdzi się do obiadu, to jeśli chodzi za nami gryczanka na śniadanie, w dodatku na słodko, to niestety trzeba się będzie w nią zaopatrzyć. Na szczęście jest ona bardzo łatwo dostępna. Obecnie w większości sklepów osiedlowych i w marketach można na nią natrafić. W dodatku nie jest ona droga! W internecie można spotkać ceny rozpoczynające się od 5zł za kilogram! To jest naprawdę kasza dla każdego i na każdą kieszeń!
Kasza gryczana na śniadanie
A może masz ochotę na coś innego? Polecam Ci chleb z kaszy gryczanej i chleb z mąki gryczanej. Również ciekawą opcją, ale na słodko, jest bezglutenowy chlebek bananowy, który zrobiłem z mąki gryczanej! Jak widać kasza gryczana jest bardzo uniwersalna.
A u Was na stole gościła już kasza gryczana na śniadanie? Gryczanka przypadła Wam do gustu? Dajcie znać jakie macie doświadczenia z kaszą gryczaną na słodko.
Składniki
Kasza gryczana niepalona:: 100g | |
Mleczko kokosowe:: 100ml | |
Woda:: 300ml | |
Nasiona chia:: 2 łyżki | |
Tahini:: 2 łyżki | |
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki | |
dowolne owoce, np. maliny, borówki, banany, brzoskwinie... i bakalie |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę gryczaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. |
2
Gotowe
|
Przełóż do garnka, wlej wodę i mleczko kokosowe. |
3
Gotowe
|
Postaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut lub do momentu, gdy kasza będzie już ugotowana lub wręcz delikatnie rozgotowana. |
4
Gotowe
|
Wyłącz ogień, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia i "związania". |
Wygląda przepysznie. Chcę zrobić moim dziecią na śniadanie
Czy chodzi o mleko kokosowe z puszki czy domowej roboty z wiórek kokosowych? Pozdrawiam.
Ja użyłem z puszki. Jeśli używasz domowego, to można dać 400ml i pominąć wodę 😉
Ojej. Przepraszam za błąd w komentarzu.
Smacznie smacznie, ale czy 100 gram kaszy to aby na pewno porcja dla jednej osoby 😉 W moim małym brzuszku zmieści się maksymalnie 50 g plus dodatki. Ale ugotuję na moim kokosowym. Lubię kaszę gryczaną.
To prawda. Wersja jest taka na mnie… konkretna 🙂