Ingredients
-
2 puszki Biała fasola
-
1 duża Cebula biała
-
1 małe Jabłko
-
6 łyżek Granulat sojowy
-
4 sztuki Śliwki suszone
-
1 łyżka Sos sojowy jasny
-
2 sztuki Goździk
-
1 sztuka Jałowiec
-
2 sztuki Liść laurowy
-
2 sztuki Ziele angielskie
-
4 łyżki Olej kokosowy
-
Sóldo smaku
-
Pieprz czarnydo smaku
-
Cebulka prażonado smaku
Smalec wpisuje się nieodłącznie w “dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć i pokazać “czujcie się u nas dobrze”. Nie wiem, jak wygląda sytuacja w innych regionach Polski, ale na południu jest to jeszcze czasami praktykowane.
Dodatkowym skojarzeniem dla mnie ze smalcem jest dawna praca i kierownik, który potrafił wyjadać smalec z foremki tak samo jak przeciętny człowiek je jogurt… dokładnie tak. Foremka ze smalcem w jedną łapę, w drugą łyżeczka (jak jej nie ma to nóż lub palec też mogą pójść w ruch) i nagle znika cała foremka – z tego, co pamiętam – około 250-300 g tłuszczu z solą. Fuj.
Zdrowa opcja – czyli smalec z fasoli
Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli. Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Wegański smalec można też zrobić z ugotowanej fasoli. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy tutaj dużo więcej smaków niż w przeciętnym smalcu ze sklepowej półki. Wyśmienity smak potrawy wynika z dodania do niej odpowiednio skomponowanych przypraw (m.in. soli, pieprzu, majeranku) oraz podsmażonej na oleju cebuli. W smalcu z fasoli żaden składnik nie ma pochodzenia zwierzęcego. Ja bardzo lubię dodatek śliwek, ale jest to opcjonalne. Nie każdy lubi ich słodycz. Obowiązkowe natomiast jest jabłko. Bez niego nie wyobrażam sobie żadnego smalcu, ani tego odzwierzęcego, ani tego wegańskiego.
Smalec z białej fasoli
Smalec z białej fasoli to pyszna potrawa, którą można przyrządzić w kilka minut. Nadaje się on zarówno na śniadanie, jak i kolację. Dobrym pomysłem jest też zrobienie kanapek na wynos z jego dodatkiem. Kromki posmarowane smalcem z fasoli z puszki będą smakować dzieciom oraz dorosłym. Takiej pasty nie kupisz w żadnym sklepie. Możesz ją jednak sporządzić samodzielnie. Nie musisz przy tym odznaczać się talentem kulinarnym.
Co potrzebuję do zrobienia smalcu z fasoli?
Lista składników potrzebnych do przygotowania dania jest bardzo krótka. Większość z nich jest na co dzień używana w domowych kuchniach, dlatego nie powinieneś mieć większych problemów z ich znalezieniem na sklepowych półkach. Do zrobienia wegańskiego smalcu wystarczy rozgnieść lub zmiksować fasolę oraz dodać do niej podsmażoną cebulę wraz z mieszanką właściwie dobranych ziół i przypraw. Potrawa nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można jej używać jako smarowidło do chleba. W smaku nie różni się niczym od tradycyjnego smalcu zrobionego z tłuszczów zwierzęcych. Pasta wykonana wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego jest jednak znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna. Przysmakiem tym z czystym sumieniem mogą zajadać się zarówno osoby odchudzające się, jak i cierpiące na choroby układu krążenia. Z pewnością przypadnie do gustu również wegetarianom, a także weganom.
A dla Ciebie czym jest smalec? Jakieś wspomnienie lub skojarzenie?
Warto pamiętać o tym, że fasola jest bogatym źródłem witamin oraz białka. Potrawy z niej przygotowane – także smalec – nie tylko smakują wybornie, ale także cechują się określonymi walorami zdrowotnymi. Pastę można spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu lub przechowywać przez kilka dni w warunkach chłodniczych. Łatwo się ją rozsmarowuje po pajdzie chleba, a dodatkowym atutem dania jest wydzielający się z niego apetyczny aromat. Smalec z fasoli z puszki może być stosowany jako zamiennik hummusu. Doskonale komponuje się z dodatkiem pomidora, papryki albo ogórka kiszonego.
Składniki
Biała fasola:: 2 puszki | |
Cebula biała:: 1 duża | |
Jabłko:: 1 małe | |
Granulat sojowy:: 6 łyżek | |
Śliwki suszone:: 4 sztuki | |
Sos sojowy jasny:: 1 łyżka | |
Goździk:: 2 sztuki | |
Jałowiec:: 1 sztuka | |
Liść laurowy:: 2 sztuki | |
Ziele angielskie:: 2 sztuki | |
Olej kokosowy:: 4 łyżki | |
Sól:: | |
Pieprz czarny:: | |
Cebulka prażona:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie. Bukiet ziół możesz skomponować zgodnie z indywidualnymi upodobaniami. Wielu miłośników tej potrawy ceni sobie dodatek majeranku, soli i pieprzu. |
2
Gotowe
|
Wymieszaj i smaż do czasu zeszklenia cebuli. Pamiętaj, że warzywo nie powinno być przypalone, ale zarumienione. |
3
Gotowe
|
W międzyczasie przepłucz fasolkę na sitku, daj do miski i zblenduj na gładko. Możesz ją także rozgnieść ręcznie przy użyciu łyżki lub widelca. Lepsze efekty daje jednak zastosowanie miksera albo blendera. |
4
Gotowe
|
Z cebuli wyjmij goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie i wywal. Nie będą już dłużej potrzebne. Dodaj starte jabłko i sos sojowy. Smaż 5 minut. |
5
Gotowe
|
Dodaj granulat i opcjonalnie śliwki. Smaż kolejne 5-10 minut. |
6
Gotowe
|
Do cebuli z jabłkiem i granulatem dodaj zblendowaną fasolę, wymieszaj dokładnie i przełóż do słoiczków lub jeśli masz ochotę, dodaj cebulkę prażoną, wymieszaj i dopiero wtedy przekładaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dla lepszej konsystencji dodaj oleju. |
Witam, czy granulat jest niezbedny ? Badz czy mozna go zastapic? Nie jem soi ani kukurydzy ze wzgledu na gmo.
Oczywiście można zastąpić np. prażoną kaszą gryczaną. Btw soja dostępna w polsce jak i rzeczy na jej bazie są wolne od gmo 😉
Dzieki, kiedys juz robilam z kasza, ale zmiekła i nie byla juz jak skwarki 😉 . Btw – wierzysz w to ? 😉
🙂